kvaliteta življenja
Pozdrav vsem!
To je moje prvo brskanje po forumu o ščitnici oz. hormonskih motnjah in sploh ne vem kaj naj si mislim. 7 let že jemljem Euthyrox 150mg, pred tem sem imela terapijo z radiojodom po postavljeni diagnozi bazedovka (zdravljenje z Athyrazolom in Vobenolom pribl 1,5 let). Stara sem 31 let in mati 5 letnega otroka. Moj dan se začne z “obrokom” Euthyroxa in občutkom, da je za moje “hormončke” poskrbljeno. Veselo, brezskrbno in neobremenjeno (vsaj kar se tiče ščitnice) zakorakam v dan. In zdaj, beroč vprašanja in odgovore mi jemlje sapo. Ugotavljam, da o svoji bolezni ne vem pravzaprav ničesar. Pa vendar, ali je možno pri tolikšnih težavah povezanih s ščitnico, da nimam težav s srcem, ožiljem, krvnim obtokom in tlakom, poraščenostjo, depresijo, utrujenostjo, osteoporozo, razdražljivostjo ….??? Mi predlagate kakšen obisk zdravnika? Vsako leto redno preverjam raven ščitničnih hormonov. Nobenih posebnosti.
Po vsem prebranem se sprašujem ali je res vse OK.
Za odgovor bi prosila tudi dr. Pirnata.
Hvala vsem in lp.
Se strinjam – tudi moji mami so ščitnico jodirali pred cca. 20 leti in nima nikakršnih težav. Jutranja porcija Euthyroxa ji popolnoma zadošča. Kakor izgleda, zadošča tudi vam in bodite s tem zadovoljne.
Sama pa nisem te sreče; imam avtoimunsko vnetje – hashimoto v hipo fazi in imam zelo velike težave. Če jih ne bi imela, ne bi brskala po takih straneh in ne bi iskala pomoči s strani strokovnjakov ali pomoči sobolnic.
Spoštovani!
Po zdravljenju bazedovke z radiojodom se pogosto pojavi hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice). To se je zgodilo tudi pri vas. Ob jemanju Euthyroxa 150 ug dnevno je raven TSH pri vas v mejah normale in tudi počutite se dokaj dobro. Ni pričakovati posebnih težav, stalno pa bo potrebno jemanje EUthyroxa in kontrole TSH pri izbranem zdravniku enkrat na leto do dve.
Lp