Najdi forum

kvaliteta oken

Odločamo se za nakup in vgradnjo oken v novogradnji.
Vem, da obstajajo ovirji iz:
-samo različnih vrst plastičnih profilov
-plastificirani alu profili
– mogoče še kaj? les plastika, alu les.
-kaj pa kvaliteta stekla?

kaj mi priporočate
in
cca kakšne so razlike v ceni.

Razlike v ceni so. Jaz sem se odločil za les. Najcenejša je plastika. Steklo pa ne vem, od Refleksa bi naj bilo kvalitetno.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Odločitev glede okvirjev je vaša, kar vam je ljubše, lepše, cenovno dostopneje, lažje vzdrževanje itd.
Cenovno glede materialov gre pa približno tako:
PVC
PVC+ALU obloge
LES
ALU
LES+ALU obloge
Trend se trentutno spreminja iz PVC v korist lesu.
Barv okvirjev je mnogo, lahko se odločite še za dodatke: rolete,police, žaluzije,komarnike, kljuke, itd
Standardno se montirajo v večini primerov stekla 1,1W/m2K, nekje morda tudi 0,7 vi pa sami najbolje veste, kaj rabite, saj morate gledati na celotno izolacijo hiše, so pa stekla kar velik del površine hiše. Res je, da imate ogromno različnih vrst stekel, razne izolacijske vrednosti, nanosi, zvočna izolacija, protivlomna stekla, stekla z čuda ornamenti, vgrajenimi križi, nalepljenimi ali montiranimi v medstekelni prostor, vse to spet v različnih oblikah, barvah itd.
Proizvajalec stekla tu niti ni pomemben.

Pametno je še gledati na nekoliko večje proizvajalce, saj imajo le ti dobro organizirane in usposobljene prodajalce, ki znajo svetovati, montirati, imajo servisne službe, razne v tujini priznane certifikate o kvaliteti, se pa vse te stvari nekoliko plačajo.
Morda bi bilo za pogledati na celjski sejem, če tam kdo razstavlja in ponuja kak sejemski popust.
Za konec še primer (samo eden izmed mnogih):
Lahko dobite zelo poceni okna, a kaj ko so recimo okvirji in stekla takšna, da niso dovolj izolativna.

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

Hvala za izčrpen odgovor.
Omenjaš izolativnost okvirjev, prosim, če kaj poveš o tem.
Pa še protivlomna stekla, kaj to pomeni?

hvala.

Tako kot ima toplotno prevodnost steklo in ves ostali material jih imajo tudi okvirji, pri lesu ni kaj spreminjati, pri pvc te pa hitro okrog prinesejo z manj komorami in toplotna prevodnost se spremeni.
Protivlomna stekla, ti že ime pove, ne moreš jih razbiti s kladivom naprimer, vendar če se odločaš za ta stekla nisi naredila nič, če ni kompletno okno protivlomno grajeno. (okovje, vgradnja stekla)

Hvala, vsaj nekaj vem, da se lahko pogovarjam s ponudniki.
So ti mogoče poznani primerni izvajalci, saj mi ni važno od kod so.

Malo pogooglaj, ali v najdi.si pa jih je čuda, pa morda na celjskem sejmu bo tudi kaj.

New Report

Close