Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Kuža in malček

Kuža in malček

Pozdravljeni,

 

v moji odsotnosti je bil sincek star 14 mesecev v tesnem kontaktu z kužkom. Naj povem, da je kužek navajen otrok in zivi v stanovanju, bil je tudi sveze okopan. Povedali so mi, da ga je kužek lizal po obrazu. Seveda, sem potem sincka stusirala in zamenjala oblačila. Skrbi me, ce se s slino kužka lahko na otroka kaj prenese? Ce ja, ali bi me moralo kaj skrbeti? Res si ze cel dan belim glavo s tem in me zelo skrbi….

 

lep pozdrav,

katja

Žal (kot “pasja mama”) nisem pravi naslov za zaskrbljujoč odgovor na takšna vprašanja…

Živali (zlasti psi, mačke, tudi zajčki, morski prašički…) so v družini večinoma ne le okopane, ampak so cepljene (na človeka se npr. teoretično lahko prenese steklina), redno dobivajo zdravila proti zajedalcem (trakulje, gliste, bolhe…) – ki so pravzaprav glavna nevarnost za ljudi. Večina pasjih / mačjih virusov ali bakterij sploh ni patogena za ljudi. (Tudi toksoplazmoza se pogosteje prenese z okuženo hrano, kot pa preko sline, med “lizanjem”.)

Tesnega stika med dojenčki/malčki ne spodbujam le iz enega razloga – ker so otroci potencialni “mučitelji” (radi cukajo, vlečejo za uhlje, brke, rep, nos) – in lahko pes / mačka v samoobrambi tudi zarenči, celo uščipne. Kar otroku prinese slabe spomine (tudi brez “strašenja” staršev, kako ga bo kuža – muca ugriznila, če ne bo priden).

Naj vas torej pasji poljubčki ne skrbijo. Bistveno bolj nevarni so trenutno povsem človeški stiki, na množičnih praznovanjih okrog novega leta. Pa verjetno po takšnih druženjih ne boste niti pomislili, da bi vašega malčka preoblekli in zdrgnili z milom.

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close