KUTERID
Najprej bi vam opisala svoj problem.
Stara sem 40 let in zadnjih 10 let imam težave s kožo oziroma sluznico spolovila . Težave se kažejo s pogostim vnetjem , neprijetnim občutkom ,ki ga bi opisala( kot neko gomazenje mravelj, zategovanje ). Ginekolog me je poslal na biopsijo. Izvid ni pokazal kaj posebnega( normalni epitelij z reaktivnim slojem).
Kot terapijo mi je predpisal mazilo Advantan nato ob kontroli pa Elocom. Njegova navodila so bila naj ga uporabljam po potrebi za teden dni ob težavah.
Ker so se težave nadaljevale, tako , da so se pojavljati začeli že neprijetni občutki na območju okoli anusa sem poiskala pomoč pri dermatologu. Ta me je pregledal in dejav ,da gre za bolezen belih pik. Res sem v zadnjem letu opazila na predelo okoli zadnjika neke bele madeže in črte, kjer je koža tudi tanka in nagubana.
Dermatolog mi je sedaj predpisal neko drugo mazilo Kuterid. Uporabljala bi ga naj po potrebi ko bodo težave. Takrat naj bi ga uporabljala 3 tedne vsak dan, nato pa moram z njim prekiniti za vsaj 3 tedne .
Ker so to zdravila ,ki kožo tanjšajo sem zaskrbljena kako to ,da mi vsi predpisujejo mazila , ki imajo stranski učinek tanjšanje kože , če je moja koža že tako stanjšana. Na internetu sem zasledila ,da je bolezen belih pik- lihen sclerosis. Ko sem dermatologu to omenila je dejal ,da je to moja diagnoza in da se moja bolezen ne da pozdraviti.
Sedaj sem v obdobju 2 mesecev že 2x uporabila Kuterid za 3 tedne. Vmes med enim in drugim nanašanja mazila sem naredila pavzo za 3 tedne. V tem času se je stanje zlasti med zadnjico popravilo, beli madeži so veliko manj vidni kot prej.
Prosim vas za odgovore na nekaj vprašanj:
a). Ali imate iskušnje s to boleznijo in glede terapije?
Kortikosteroidov se bojim, zato sprašujem ali je smiselno uporabljati to mazilo s pavzami, kajti v lekarni so me opozopili, da ni dobro ,da tako dolgo in pogosto nanašam to mazilo?
b) Poskusila sem in Kuterida nisem uporabila sedaj 1,5 meseca in težave so se spet pojavile. Občutek mravljinčenja, zategovanja, hrapava koža , suh občutek vse to se je vrnilo. Tudi bele pike so zopet postale bolj vidne.
c) Sedaj se sprašujem ali naj ponovno začnem z nanosom Kuterida, ker so se neprijetni občutki ponovno pojavili ni pa videti ,da bi bila koža pordela?
Zanima me ali je varna uporaba Kuterida , kajti očitno brez tega zdravila ne bom mogla , sicer pa sem še mlada in se bojim kako se bo bolezen razvijala. Za nego uporabljan trenutno losion Lipikar , ki je brez dišave.
pozdrav,
V.
Spoštovani,
pri lihnu sklerozusu, ki ni redka bolezen, so lokalni kortikosteroidi zdravilo prvega izbora. Po strokovnih smernicah je potrebna redna uporaba zdravila prvi mesec vsak dan, drugi mesec vsak drugi dan, nato pa nanašanje zdravila zmanjšamo glede na pacientkin odziv. Zdravilo prvega izbora je zelo močan lokalni kortikosteroid, npr. klobetazol (krema Dermovate), ki je močnejša od Kuterida in je pri nas ni v lekarnah, tako da pacientke ponjo pošljemo čez mejo.
Takšne so smernice zdravljenja Britanskega združenja dermatologov, ki jih uporabljamo tudi pri nas. S takšno shemo zdravljenja običajno dosežemo ustrezen nadzor bolezni, da se bolezen bodisi ustavi bodisi lahko preidemo na druga zdravila, kot je npr. takrolimus ali pimekrolimus (krema Protopic ali Elidel). O tej bolezni smo na forumu že obširno pisali, tako da pobrskajte med starimi sporočili s pomočjo iskalnika. Ker bolezen ne poteka pri vseh bolnikih enako, je treba zdravljenje sproti prilagajati in ene same formule za uspeh ni. Večinoma pa, kot sem napisala, lahko dosežemo zadovoljiv uspeh.
Lep pozdrav,