Kurjava -bankrot
Ja je možno. 1,8 l olja na uro pomeni, da bi ga gorilec porabil toliko, če bi deloval celo uro. Kot veš pa se gorilec prižiga in ugaša, deluje nekaj minut, pa potem čez čas zopet in tako čez cel dan in v celem dnevu se ti nabere recimo uro, dve ali več delovanja gorilca. To pomeni, da ti je v celem dnevu porabil recimo 2, 4 ali nekaj več litrov olja.
Poraba olja je tudi odvisna od velikosti šobe na gorilcu. Če je le ta prevelika, potem seveda porabi preveč in veliko energije ti gre skozi dimnik. POmembno pa je tudi ali imaš peč za olje ali kombinarano ali celo takšno za trda goriva.
Pri nas sicer kurimo kombinrano, nekaj z drvmi, nekaj z oljem, za vsako gorivo imamo svojo peč. V zadnjih štirih letih smo samo eno zimo kurili samo s kurilnim oljem in smo porabili nekaj manj kot 2.500 l olja za ogrevanje 200 kv. m. in sanitarno vodo.
Hvala za tak izčrpen odgovor.
Bega me to ,ker je monter ,(ki je tudi prodal to peč prejšnjim lastnikom hiše pred 15 leti ) zadnjič rekel, da je peč slaba in nam je zamenjal šobo( morda želi prodati še novo peč) ,drugi ,ki je bil kak dan kasneje pri nas pa je rekel ,da peč ni tako slaba. Tudi v dimnik moramo (baje) dati novo tuljavo ( a je 150.000 sit drago za dve nadstropji ?).
Po moje je edino pametno ,da poskušamo ugotoviti dejansko porabo.
Imamo pa kombinirano peč ,ampak kurimo samo na olje ,ker je baje treba še nekaj dokupiti za kurjenje na drva.Take info sem dobila…
lp
Izkoristek kombinirane peči na trda goriva – kurilno olje – plin je največ okoli 65%, če se preide na novo peč, ki je namenjena samo za tekoča goriva in ni kakšne posebne blagovne znamke, pa je izkoristek najmanj 90%. Pri kondezacijskih kotlih je izkoristek še bistveno večji. Samo pri teh je potrebno imeti nerjaveče tuljave v dimniku ter odvod kondenza. Pri takih pečeh je glede na stare vrednosti merjenja izkoristek pri zemeljskem plinu tudi do 116%. Toda glede na ceno plina z vsemi prispevki, dajatvami in stroški je še vedno kurilno olje rahlo cenejše.
Na kratko: zamenjajte peč in najkasneje v dveh sezonah si povrnete stroške zamenjave.