..kurja črevca..
..hecno ime…še bolj nadležen plevel..na naših vrtovih….vsi smo ga siti, kar naprej ga pulimo in se jezimo nanj…
…ampak ..ali veste , da je ta mala nadležna zel eno najboljših zdravil ? …da je sirup, ki ga skuhamo, najboljše zdravilo za kašelj ? In to tist kašelj…ko nekoga poslušaš, pa imaš občutek, da je že na britofu ?
…vsako leto naredim sirup, mešanico s sladkorjem in medom..poskusite, ne bo vam žal…
..vse sirupe jest delam po istem receptu… naredim poparek ali pa prevretek, odvisno iz katerih rastlin to delaš…
Za poparek vzamem cca 30 g posušene ali 75 g sveže zeli…dam v pol litra hladne vode in ko zavre , ugasnem. Če želim poparek za sirup, rastline precedim , ko je vse skupaj hladno, ponovno dolijem vode do pol litra in še enkrat dodam novo, isto količino zeli ..ves postopek še enkrat v bistvu ponovim, tako, da dobim orenk močen poparek…
..ko se vse skupaj ohladi , tekočino pogrejem in dodam na pol litra tekočine pol kg sladkorja ali medu, lahko tudi mešaš pol – pol. Vse skupaj mešaš, dokler se sladkor ali med čisto ne stopi. Nato vroče naliješ v temne steklenice in zapreš ( obvezno !) s plutovinastim zamaškom ( pluta je pomembna, saj lahko steklenice, zaprte s pokrovom na zavoj , zaradi fermentiranja sirupa explodirajo )….
…nato shranim v kleti. Sirup ti zdrži več let in mislim, da popolnoma nič ne izgublja. Ko pa enkrat steklenico načnem, jo hranim v hladilniku.
Na tak način delam trpotčev, jegličev , timijanov,smrekov ( tukaj naredim prevretek) in ” kurji ” sirup. Mislim, da tudi lekarne uporabljajo isti recept, saj so si okusi zelo podobni…
lepo se imej:)