Najdi forum

..kurja črevca..

..hecno ime…še bolj nadležen plevel..na naših vrtovih….vsi smo ga siti, kar naprej ga pulimo in se jezimo nanj…

…ampak ..ali veste , da je ta mala nadležna zel eno najboljših zdravil ? …da je sirup, ki ga skuhamo, najboljše zdravilo za kašelj ? In to tist kašelj…ko nekoga poslušaš, pa imaš občutek, da je že na britofu ?

…vsako leto naredim sirup, mešanico s sladkorjem in medom..poskusite, ne bo vam žal…

Te lahko prosim za recept za pripravo, pa koliko časa zdrži….

Imamo črevce za prodajat…pa je nihče noče…..

..vse sirupe jest delam po istem receptu… naredim poparek ali pa prevretek, odvisno iz katerih rastlin to delaš…

Za poparek vzamem cca 30 g posušene ali 75 g sveže zeli…dam v pol litra hladne vode in ko zavre , ugasnem. Če želim poparek za sirup, rastline precedim , ko je vse skupaj hladno, ponovno dolijem vode do pol litra in še enkrat dodam novo, isto količino zeli ..ves postopek še enkrat v bistvu ponovim, tako, da dobim orenk močen poparek…
..ko se vse skupaj ohladi , tekočino pogrejem in dodam na pol litra tekočine pol kg sladkorja ali medu, lahko tudi mešaš pol – pol. Vse skupaj mešaš, dokler se sladkor ali med čisto ne stopi. Nato vroče naliješ v temne steklenice in zapreš ( obvezno !) s plutovinastim zamaškom ( pluta je pomembna, saj lahko steklenice, zaprte s pokrovom na zavoj , zaradi fermentiranja sirupa explodirajo )….
…nato shranim v kleti. Sirup ti zdrži več let in mislim, da popolnoma nič ne izgublja. Ko pa enkrat steklenico načnem, jo hranim v hladilniku.
Na tak način delam trpotčev, jegličev , timijanov,smrekov ( tukaj naredim prevretek) in ” kurji ” sirup. Mislim, da tudi lekarne uporabljajo isti recept, saj so si okusi zelo podobni…

lepo se imej:)

ali ves..da je caj iz tega baje najboljsi za krce pri dojenckih, tudi sama tega nisem vedela, pa so mi mamca djali;)), jaz pa sem se smejala, in dejala , da ne bom kuhala plevela, nato mi prinese caj, dojencek ga pije in ne vem res so krci minili.

New Report

Close