Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil kupljen kruh in homogenizirano mleko

kupljen kruh in homogenizirano mleko

Pozdravljeni,

nekaj let sem sama pekla kruh v kruhomatu, vendar je bil vedno manj okusen, drobil se je, ni obstal več kot en dan v lepem stanju, nazadnje sem pekla le še belega ravno zaradi naštetega. Vendar smo ga preveč zmetali stran (posušili za živali), da je bilo že odveč. Sedaj ga spet kupujemo, vendar kruh z lesenih polic nima deklaracij, pakirani pa imajo polno Ejev (ko jih preverim so sicer neškodljivi, pa vseeno me motijo. Ali naj me ne?) Ali gre dandanes kruhu zaupati in kateremu? Slišala sem tudi, da naj bi črn in polnozrnat ne bil nič bolj zdrav, ker je moka vsa nabreknjena – zdrave pa naj bi bile malo trše žitarice (primerjava : špageti al dente so bolj zdravi od razkuhanih). Sprašujem se, ali je moka danes slabša. Moja babica je v krušni peči pekla fantastičen kruh, kaj takega meni danes ne uspe. Ne le da je bil super okusa, tudi skupaj je ostal. In ga je pekla 1x na mesec in zamrznila. Tudi odmrznjen je bil super. Moj je fuj.

Mleko: uporabljamo trajno homogenizirano mleko, tudi za 1,5 let starega malčka. Pediater nima nič proti. Kakšno je vaše mnenje? Je vse ok s temi razbitimi maščobami pri prebavi? Vem, da je pri segrevanju tudi veliko koristnih bakterij pobitih v njem, ampak ali je panika? Glede na to, da pojemo tudi veliko sira (trapist ipd.)

Hvala za odgovore!

Pozdravljeni,
Res je, da pri proizvodnji kruha veliko pekarjev dodaja različne dodatke, kot so dodatki za svežino in podobno. To zahteva hiter proizvodni proces. Vendar so na policah tudi kruhi, ki nimajo nobenih posebnih dodatkov (poznam ementalerja in bambi, pa zagotvo je še kakšen). Velike razlike v recepruti oziroma sestavi kruha med pakiranim in nepakiranim kruhom ni. Deklaracije pa morajo biti tudi na policah, le da jih težko vidimo.
Kruh pečen v kruhomatu je pripravljen po kratkem postopku, večinoma je zelo drobljiv in se hitro suši. Vaša babica je pripravljala kruh po klasičnem postopku, ki je zahteval počivanje in vzhajanje testa in nato še oblikovanega kruha pred peko. Če poskusite tudi vi s tem postopkom, bo rezultat boljši.
Glede testenin al dente in razkuhanih, zakaj govorimo, da se prve bolj zdrave od drugih? Vzrok je v glikemičnem indeksu, ki nam pove kako hitro po zaužitju naraste nivo glukoze v krvi. Živila z visokim glikemičnim ideksom so bela moka, pire kompir, sladkor…. Na glikemični indeks vplivajo še določeni dejavniki kot je tehnološka obdelava ( kuhanje), dodajanje kisline.

O homogeniziranem mleku je bilo že veliko govora. Kot sem opazila v trgovini pa je v prodaji tudi nehomogenizirano mleko tako da lahko posežete tudi po njem. Glede termične obdelave mleka prav tako obstajajo različna mnenja, zagotovo se mleko spremeni in tudi bakterije s segrevanjem uničite. Toda glede na to, da mleko dajete tako majhenmu otroku, vam zagotovo ne priporočam, da mleka ne bi prej prekuhali, saj so okužbe, če mleko ni mikrobiloško ustrezno preveč tvegane. Poiščite nehomogenizirano mleko in ker je že termično obdelano, ga lahko samo pogrejete na primerno temperaturo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close