kuperoza, rozacea
Problem, ki se ga želim znebiti je rdečica predvsem na nosu (kjer sem tudi predvsem imela mozoljčke in ogrce v mladosti), kjer so predvsem pri robu kože vidne mrežaste kapilare, če malo razširim kožo. Ni sicer zelo pordela koža, vendar je moteče in vidno, tako da sem cele dneve napudrana. Rada bi se znebila te težave v največji možni meri. Uporabljala sem oz. uporabljam kreme za občutljivo, kuperozno kožo (Afrodita, Vitaskin, Marbert, Eucerin), vendar ne pomagajo kaj dosti. Pred nekaj leti sem bila dvakrat na laserski terapiji pri dr. Adamičevi, pa tudi nisem opazila bistvene razlike pred in po terapiji. Vendar slišim, da obstajajo in se kupujejo vedno boljši laserji. Ali obstaja možnost, da se kapilare z njihovo pomočjo »uniči« oz. zmanjša v tej meri oz. povrne v prvotno stanje, da koža zopet postane svetla? Katere ambulante oz. klinike delajo te terapije? Prosim za konkretne odgovore.
Pa še en sestavek sem pretipkala, če morebiti še koga pesti ta težava.
Naša lekarna, november 2007 (dr. M. M. Capri, spec. derm., Prof. dr. M. Augustin dr.med)
Rdečica na obrazu ni vedno odraz zadrege
Občutljiva in problematična koža je pogost spremljevalec življenja v današnjem času. Spremembe na koži so povezane z genetsko zasnovo, nepravilno prehrano, s stresom ter s podnebjem in z onesnaženim zrakom. Vsakomur je znano, da je rdečica povsem normalna reakcija na čustvena doživetja (veselje, razbujenje), na ekstremne klimatkse razmere (vročina, mraz) ali pri telesnih naporih. Predvsem pri ženskah pa se lahko zgodi, da ta pordelost ne izgine več temveč ostane na obrazu daljši čas ali trajno. Določena območja na obrazu kot so nos in lica so videti pordela in lisasta, koža je razdražena in občutljiva. Pojavu pravimo rozacea, zaradi katerega so lahko prizadete osebe močno psihično obremenjene.
Ljudje, ki so nagnjeni k rdečici obraza, pogosto zardevajo, včasih tudi po vratu in dekoletju. Zardevanje se pojavlja v obliki napodov oz. flush in nato spet izgine. Te rdečice sprožijo različni notranji in zunanji dražljaji npr. stres, sprememba klime, skrajne temperature, UV sevanje, alkohol, ostre začimbe, kofein … Vzroki za to nenavadno občutljivost kože še niso povsem pojasnjeni, najverjetneje pa nanjo vplivajo naslednji dejavniki: tip kože, genetska nagnjenost in šibko vezno tkino.
Pri kuperozi se na obrazu pojavijo majhne, rdeče žilice v območju lic in nosu. Pogosto slišimo izraz počene žilice, a to ne drži. V resnici niso počene, temveč preveč razširjene in so izgubile sposobnost, da se krčijo. Skozi te žilice teče več krvi in so trajno vidne skozi kožo. Če rdečice ne zravimo, lahko preide v rozaceo, zelo razširjeno obolenje kože obraza, ki prizadene predvsem ženske. Pojavi se zlasti v osrednjem predelu obraza (lica, nos, brada in čelo). Najpogosteje se pojavi med 30. in 50. letom starosti in je pogostejša pri ženskah kot pri moških. Rosacea je lahko naprej razvija v različne stopnje težavnosti. V začetnem stadiju rozacee se rdečica na obrazu obdrži le nekaj ur ali dni. Spremljajoči pojavi so navali krvi in vročine. V prvem stadiju rdečica trajno ostane na koži. Pojavijo se razširjene žilice (kuporoza), koža je zelo občutljiva, zlahka jo razdražijo zunanji in notranji vplivi. V drugem stadiju se dodatno pojavijo vnetni vozliči – papule in gnojni mozoljčki – pustule, podobni akneam. Koža se zato pogosto lušči in kaže vnetne otekline. Ti pojavi lahko trajajo cele tedne. Tretji stadij rozacee se razvije zelo redko. Lojnice se povečajo, pojavijo se globoke zatrdline in otekline. Koža spominja na pomarančno lupino. Predvsem pri moških se lahko razvije gomoljast nos – rinofima.
Bolezen zdravimo z zdravili (antibiotiki, mazila za lokalno uporabo) ali pa z operativnim postopkom. Glede na stopnjo težavnosti se uporabljajo električna sklerozacija, laserska terapija, sklerozacija z injekcijami in t.i. dermoabrazija (pri gomoljastem nosu).
Pozdrav!
Najbolj mi je všeč stavek: prosim za konkretne odgovore.
Spremembe, ki jih navajate so lahko res žilice, lahko rdečina , lahko rosacea.
Kako naj vam konkretno pomagam, če ste bila pregledana pri dermatologinji, pa vam ni mogla pomagati, od mene pa to pričakujete ?
No pa dosti o tem: kriterij za Rosaceo je, da so prisotne žilice, rdečina in papule( bunkice), na tipičnih mestih.
Žilice se odstranjuje nasploh : z laserjem, z električno iglo, radiofrekvenčnim aparatom.
To so spet teoretične stvari, konkretno kaj več, pa vam na žalost ne morem pomagati.
Lp
Pozdrav!
Od vas sem prejel le eno vprašanje, na katero sem vam odgovoril naslednji dan 24.1.2008
Lahko , da ste poslali vprašanje v času mojega dopusta( konec januarja), takrat je bilo napisano, da na vprašanja ne odgovarjam, da bodo izbrisana!
Lp