kup težav in karies
Spoštovani,
od nekdaj imam kljub temeljiti higieni velike težave s kariesom (tudi moj oče). V zadnjih 5 letih mi je nov zobozdravnik (z delno koncesijo) zamenjal vse amalgamske zalivke, največ zaradi tega, ker so bili zobje načeti z vidnim kariesom, v nekaj primerih se je izkazalo, da je bil karies skrit tudi pod več kot 20 let starimi zalivkami. Mislim, da nimam zoba brez zalivke, nekatere manjše, nekatere večje. Odkar sem rodila ( 2 krat v zadnjih 6 letih), se stanje zelo slabša. Kljub temu, da so vsi zobje pokrpani in redno čiščeni, se je že 6 krat zgodilo, da mi je odpadla stranska zalivka v celoti, na zadnjih zobeh se pojavljajo manjše reže med zalivko in zobom, kar pripelje do pojava kariesa pod zalivko, 3 krat se mi je zgodilo, da je zob (tudi na RTG posnetku in ortopanu) bojda deloval zdravo, ob odstranitvi zalivke pa se je izkazalo, da sega karies do korenin. Tako so mi morali en pred nekaj leti na novo zaplombiran zob zdaj izpuliti, 2 sta po zdravljenju brez živca, tretjega ta poseg še čaka, vsaj za 2 zoba sem prepričana, da ju to še čaka, saj je površina pod zalivko vidno temnejša, zoba pa občutljivejša na dotik. Zobozdravnik pravi, da mojih zob ni mogoče več vzdrževati z zalivkami, zato želi, da odidem k nekomu, ki ima koncesijo tudi za protetiko oz. v javno zobozdravstvo v ZD.
Seveda tudi sama ne bi rada ostala pri zobozdravniku, ki ne želi več zdraviti mojih problematičnih zob, hkrati pa me bega kar nekaj stvari, za katere si želim slišati tudi vaše mnenje.
– Kakšna je realno razlika v uporabi materialov in dostopnosti zobozdravnika, če ga poiščem v zdravstvenem domu in kakšna, če je to zasebnik s koncesijio?
Sedaj sem bila z dostopnostjo zobozdravnika zelo zadovoljna, naročena sem bila kadarkoli sem imela težave, zobje so bili dolgo zdravljeni, a so se lahko pregledi učinka zdravila vrstili tudi vsak teden, vseskozi mi je govoril, da mi v zdravstvenem domu tega ne bi tako zelo zdravili, ker nimajo pogojev za to, skratka, zobozdravniku sem zaupala, doplačevala sem samo bele zalivke. Lahko to pričakujem tudi pri zobozdravniku v javni ambulanti ZS ali imajo večje omejitve kot koncesionarji?
-Kako je mogoče, da v razmeroma kratkem času zaplombirani zobje znova postanejo polni kariesa, čeprav na zunaj zgledajo zdravi? Je mogoče, da so bile zalivke slabo narejene, da so preprosto prevelike in zato prihaja do manjših rež med zalivko in zobovino, ali pa je nekaj narobe z materialom?
-Kaj lahko naredim, da ustavim ta pohod kariesa v svojih ustih? Obstajajo kakšni strokovnjaki ali ambulante na Stomatološki kliniki, kjer bi lahko bolje ocenili, kaj mi je storiti?
-Kaj lahko pričakujem od zdravljenja v prihodnje? Da bo treba ponovno odstraniti večino ne več kot 5 let starih zalivk ali dodajati nove, s katerimi bo nov zobozdravnik skušal zajeziti in popraviti kar se še da? Bi morala to uveljavljati kot reklamacijo ali je kaj takega povsem normalno (da ti sveže zaplombiran zob pod zalivko do korenin propade v manj kot 5 letih?)
– koliko časa se sedaj v javnem zdravstvu (v ZD) čaka na protetiko na tračun ZZZS in ali tudi v ZD doplačujem za mostičke, prevleke itd?
Upam, da lahko razberete moje težave. Če želite, vam lahko na ZS pošljem tudi ortopan za lažjo oceno v kakšnem stanju sploh imam bogastvo v svojih ustih 😉
Hvala, ker ste prebrali, in za vaše odgovore, seveda.
Pozdravljeni,
zastavili ste mi precej vprašanj.
Naj najprej razčistimo termin “zobozdravnik s koncesijo”. Zobozdravnik, ki ima koncesijo, pomeni, da ima z ZZZS sklenjen dogovor o plačevanju zobozdravstvenih storitev. ZZZS plačuje iste storitve in pod enakimi pogoji zobozdravnikom zasebnikom, kot tudi Zdravstvenim domovom. (op. opravičujem se kolegom za poenostavljeno razlago) Torej načeloma veljajo isti pogoji pri zasebnikih in zobozdravnikih v ZD; torej doplačevati morate iste stvari. Seveda pa so čakalne dobe različne in tudi višina doplačil ni enotna. Pravtako je tudi oprema ordinacije in izbira materialov stvar odločitve izvajalca. Glede na ta dejstva vam priporočam, da se pozanimate pri posameznih zobozdravnikih o ceni doplačil in čakalni dobi. Sicer pa imajo vsi koncesionarji razmeroma dolge čakalne dobe. Najhitrejšo oskrbo boste dobila v popolno samoplačniških ordinacijah.
Glede kariesa bi napisala nekaj dejstev; na incidenco kariesa vplivajo dedni faktor (zasnova zobnih struktur), higiena, sestava ustne flore in slina, prehrana, natančnost zobozdravstvenih storitev. Upam, da ste razbrali bistvo, sicer pa je težko odgovoriti kaj je glavni vzročni faktor pri vas, saj bi morala napraviti klinični pregled. Izjemnega pomena je natančnost izdelave zalivk in kvaliteta uporabljenega materiala.
Upam, da sem odgovorila na vaša vprašanja.
Srečno.