Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Kunec grize posodo za hrano

Kunec grize posodo za hrano

I mam kunca, ki že kar nekaj časa grize posodico za seno. Zjutraj me zbuja njegovo grizenje, na posodici se pozna že toliko, da skoraj nima več ene ‘stene’ (Posodica je sicer v resnici WC za hrčke, ampak je bila kupljena ko me ni bilo zraven tako da tega nisem mogla omeniti prej, ampak uporabljena je bila do zdaj vedno samo kot posodica za seno), najbrže je odgrizene kose pojedel. Morda bi kdo pomislil, da nima dovolj hrane, ampak včasih že 5 minut po tem ko mu dam novo seno, zmeče seno ven, da mu ne bo v napoto in grize posodico.
Sicer poleg sena dobiva še brikete za kunce, korenček, občasno kako jabolko.
Ko bom lahko, mu mislim namesto tega nabaviti tisto drugo posodico za seno, ki se pritrdi na zunanjo stran kletke, ampak mislim da bo potem pač grizel WC ali posodico za ‘brikete’.
Včasih grize tudi vrata kletke, tudi če je kletka odprta.
Kaj naj naredim? Naj mu dam kakšne veje za grizenje? Katere veje sme grizti?

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Zajec je glodalec. Zobi mu neprestano rastejo in jih rabi zrabljat. To je čisto normalno, da vse to grize. Imaš posodico za WC (hrčki) za njegove brikete? Najboljše, da kupiš navadno posodico za zajčke in posodico za seno (jasli, kar si omenila).
Ne spoznam se ravno na zajce ampak če imajo lahko zajčki poseben kamen za grizenje ti predlagam, da ga kupiš. Plastika ni v redu, da grize, saj je umetna snov. Če imajo v trgovini kakšne tunelčke za zajčke, ki jih lahko grizejo super! Saj prijateljica ima tunelček za hrčka (ima namreč hrčka). Gor so pritrjena semena …
Upam, da ti bo pomagalo

Ne kunci ne zajci niso glodalci. Govorimo pa o kuncu in ne o zajcih, ti so namrec divje zivali.

Predlagam, da posodo umaknes in jo zamenjas s keramicno, oz. seno namestis v jasli, ki so prilozene vecini kletk za kunce. Ce niso, malo zimproviziraj, precej dobro se obnese tudi tista (kovinska) krogla, ki jo obesis na vrh kletke in notri lahko das hrano oz. seno.
Lizalnih kamnov se pa pri kuncih izogibaj, vsebujejo prevec kalcija, kar lahko povzroci precejsnje tezave z urinarnim traktom.
m.

------- www.kosovir.si

No, jasli je dobil, posodice pa si ne upam umakniti, ker se bojim, da bo potem grizel WC – zanj enako škodljivo, le da bi potem morda v kratkem rabil še nov WC. Sicer ima tudi drugo posodico (že prej je imal brikete in seno ločene).

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

No utrgala sem neko manjšo vejo mislim da je trepetlika a to lahko grize?
Če ne bom pa dala za stojalo skobčevki, ko bo zunaj.

Živjo!

Pri meni je kunec prevračal posodo s hrano, dokler mu je nisem dala v drugi konec kletke. Potem je bil zadovoljen 😉 Prav tako je bilo z WC – v njega samo lulal in potem v njem tudi spal, kakal pa v drugi kot. In potem sem mu menjavala podlogo v WC pa ni nič pomagalo. Dokler mu ga nisem preložila v tisti kot kletke, kjer je kakal. In stvar je bila rešena. Tako da ti priporočam, da poizkusiš malo zamenjati položaj posodice.
Kunci zelo radi grizejo veje – lahko jim daš veje sadnega drevja, razen koščičarjev (npr:marelice), leskove veje .itd. Veje iglavcev zaradi smole niso primerne.

Več pa si lahko preberš na strani http://pritlikavi_kunec.webs.com/ravnanjeskuncem.htm, kjer je lepo napisano veliko o kuncih.

Lp,
Nika

Saj o kuncih sem se pozanimala in to že mesec preden sem ga nabavila (k meni je prišel zadnjo nedeljo v novembru), pa nisem našla da bi kje bil spisek vseh dreves, katerih veje sme jesti.
Saj meni ni problem za WC, lula samo tam, kaka večinoma tudi (včasih je kakšna ‘nesreča’ nekaj cm stran). Posodica za hrano je pa kotna, v kletki sta dva kota že zasedena, poleg WCja pa mu tudi ravno nebi dajala..
No zadnje čase se je malo umiril, ampak še vedno včasih grize posodico.

New Report

Close