Najdi forum

Opozarjam na to, ker sem že kar nekajkrat naletela na skrbnike kuncev, ki jim sena dajejo bolj malo, češ da ga njihovi kunci “ne marajo” in raje jedo semenske mešanice, kar pa je živali v veliko škodo.

Semen mora biti v prehrani kunca čim manj, saj so to sladkorji, do kateri se kunec nasiti, celo redi, in posledično poje premalo vlaknin (kar vodi v težave s prebavo ali zobmi).

Semenske mešanice je bolje namestiti z briketirano hrano, ki vsebuje veliko vlaknin.

Briketirana hrana naj bi bila čimbolj kvalitetna, kar pomeni čimveč vlaknin in čimmanj proteinov. Precej solidna izmed hran, ki jih je mogoče dobiti v specializiranih trgovinah za živali, je briketirana hrana za kunce proizvajalca Genesis.

Sadja seveda v prehrani kunca ne sme biti preveč, saj so to ponovno sladkorji, zato je sadje 2krat tedensko precej optimalno. Od kje pa podatek, da kuncu škodi dnevna prehrana s svežo listnano zelenjavo?

Ohh meni je seno tako samoumevno, da ga sploh ne omenjam. Pri meni ga ima na tone! 😉 No, toliko, da lahko na enem delu spi na njem, drugje se zakoplje pod njega, spet na tretjem mestu ga pa zoba. Semenk mu ne dajem, briketirana hrana je. Pri zelenjavi je zbircen, nekaj casa se korenja ni maral. Sadje mu pa kar disi, ampak ga redko dobi.

Tasmanski vragec, hvala za nasvet z vejicam.

Tincc, drzim pesti za tvojega malcka!

tinci hvala. Pomagalo je. Z Hozijom (mojim zajčkom) je vse vredu. Treba mu je blo samo zadne zobke spilit. Veš kak so me na Ptuju prestrašli. :/ pol pa sploh nič kaj resnega ni blo. Sej hvalabogu.

Tudi jas sem mu zdaj kupla briketirano hrano, ampak jo zaj že 2 dni sploh niti ne povoha, kaj šele da bi jo jedo. Kak ga naj navadim na briketirano hrano??

Tudi moj zajček ma sedaj vedno na razpolago tudi sveže veje, ki pa mu grejo trenutno bolj v slast kot briketki. 🙂

Pozdravljeni!

Pred dvema dnevoma so mi prijatelji za rojstni dan kupili mini kunca. Čeprav še nikoli nisem imela kunca in prav tako izkušenj, je dobil že novo veliko kletko, s hišico, napajalnikom, kost za brušenje zobkov, seno, žagovino, medvedka, in prosti vstop in izhod iz kletke. največji problem se pojavlja pri kakanju.

kupila sem posodico (WC) vanjo dala žagovino in nekaj njegovih kakcev da bo vedel da naj hodi kakat tja. Ampak ga sploh ne upošteva, zdi se mi da kaka nekontrolirano, kakci nenehno letijo po sobi in kletki. Res je da je star šele mesec in pol, ampak me skrbi da se ne bo naučil kje mora kakat in lulat. pravkar se mi je tudi polulal na posteljo, medtem ko berem vaše forume.

Nekateri so mi svetovali naj mo kupim v WC mačji pesek, ali kamenčke. Ima kdo kakšno izkušnjo glede tega ? oz kako ga naj naučim da naj ne kaka vsepovsod in da bo kontrolirano kakal ?

hvala za odgovre

Čao folk 🙂 mam eno težavo…mam kunca, ki je že par tednov skupaj kihal, peljala sem ga veterinarju, ki je ugotovil alergijo na eno izmed travniških cvetov 😛 kihanje pojenja samo bi rada prosila za kak nasvet kako zadevo omiliti. Namreč kadar kiha, kiha zelo…prav v rafalih in pač me zanima če kdo ve kako bi se dalo to ublažiti….

malabeka če je star mesec in pol, v tem času bi še moral biti lepo pri mami vsaj še pol meseca.
Sicer pa mu daj iztrebke v WC jaz sem svojega tako navadila. En čas dajala iztrebke tja, pa je hitro pogruntal.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Jaz dajem iztrebke v ta WC in še kar okol kaka… Vem ja da bi morala biti pri mami… so mi jo prijatelji kupili za rojstni dan.
koliko časa pa si vztrajala s temi iztrebki, da si jih dajala v WC?

Glede na to, da kunci pojedo nekaj svojih iztrebkov (jih morajo – tiste ta mehke, se mi ne da iskat, kako se jim reče!), pesek nikar naj ne bo tak, ki se sprime v kepe! V bistvu bolje, da kupiš tiste lesne pelete – dobiš v specializiranih trgovinah.

ja, jaz sem to počela dokler se ni navadil. Pri mojemu je trajalo kakšen teden, ampak ne vem koliko naj bi trajalo pri povprečnem kuncu, da se navadi, ker je to moj prvi kunec. Glede nastilja za WC pa se strinjam z Yo.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Mogoče kdo ve,kaj je narobe z mladim kuncem(star 6tednov) in ima na koži bulice? Če se ne motim zgledajo kot kraste. Zajček se praska,samo ne skozi.

Si vsaj za trenutek pomislila, da je to primer za veterinarja?

hejj no pač js mam zajčka star je 1 al pa 2 mesca pa je še čist mali pa pač js kopujem neko hrano za njega,ki jo more obvezno jest in pač seveda je tut travo pa use sam pač zdej kr naenkrat noče več jest nič razen trave kr prej je biv nor na uno kupljeno hrano zdej pa je niti ne povoha ko mu jo dam jo da u uste in vn izpljune sploh noče jest in mene fulll skrbi ka nej nardim da nebo kej narobe kr mi je prodajalka za živali rekla da mora ENO CELO PEST tte hrane pojest na dan on pa niti enega koščka ne poje in me fullll skrbi pač če kdo ve kok bo spet jedel al pa sej zakaj noče jest???? plis odgovore

pa tte hrane noče jest http://media.mediazs.com/bilder/bunny/rabbitdream/basic/1/300/180062_bunny_kaninchentraum_basis_1.jpg

Jao bože… Prvo kot prvo to so kunci in ne zajčki. Zajčkov ne moreš imet doma. 1-2 meseca… jao jao jao!! Ta kunček bi moral bit še vsaj mesec ali pa raje več pri mami!
Dokler je seno je ok, briketi so itak dodatna opcija… ampak ker je še majhen mu kupuj kaninchentraum young in ne basis.

Praviš prodajalka… v trgovini si ga dobila? v kateri? prosim povej.. pa a si res ziher da prodajajo 1-2 meseca stare? Jaz nisem še v nobeni trgovini videla tako mladih.
Tako majhen kunec niti podrazno ne bo pojedel 1 pest briketov na dan. Če sploh.
Moj je imel zdaj eno obdobje (isto dajem basis brikete) ko jih sploh povohal ni, pol je pa spet ratal popadljiv na njih.

Upam, da vsaj seno je normalno in da kaka in lula normalno. Če te še kaj zanima in če te ful skrbi pa rajše pokliči na veterinarsko fakulteto (ambulanta za ptice, male sesalce in plazilce) pa vprašaj, bo še najboljše… in upam, da je star vsaj polna dva meseca, oz raje več….

Pozdravljeni!

Pred tremi dnevi mi je umrla moja 5 letna kunčica Daisy
[img]http://www4.slikomat.com/13/0913/els-IMG-06.png[/img] 🙁 dpovedala ji je cirkulacija in ustavil se ji je srček. Nepopisna žalost, kajti takega zajčka več nebom imela nikoli. Nisem še bila pripravljena na novo “tolažbo”, vendar so mi domači vseeno prinesli dva kunca, samčka, stara 3 mesece. Sicer nista iz istega legla, sta pa bila skupaj v ogradi. Zanima me, če ima kdo izkušnje z dvema samčkoma. Pri osmih mesecih ju nameravam kastrirat in s tem morebiti preprečit, da bi se začela ravsati (čeprav sta prijatelja in umivata drug drugega, ter spita skupaj), ter da mi nebi označevala z urinom po celi sobi, ker imata prosti izhod. Trenutno se kakata ter lulata po celem tepihu, čeprav imata v kotu svoj wc z lesenimi briketi. Tudi Daisy je v začetku kakala kjer ji je pasalo, potem pa se je navadila, tako da upam da bo s tema dvema isto.
to sta Uhec in Pikec [img]http://www4.slikomat.com/13/0913/zqd-IMG-06.png[/img]
torej, zanimajo me vaše izkušnje z združevanjem in odraščanjem dveh samčkov.
Zelo bom hvaležna vsakega nasveta in izkušnjo.

Joj, kako sta kjut 🙂

sožalje za Daisy :'(

mislim, da se ti ne bosta zravsala ker sta že od malega skupaj, če pa boš imela probleme z markiranjem jih pa daj kastrirat, ja. Jaz sem imela tri samce do zdaj; eden ni nikoli markiral (čeprav je bil na drugi strani sobe v drugi kletki drug kunec), ta tadrugi se je občasno kam polulal, ta, ki ga imam zdaj je pa markiral izključno po postelji pa še to kar se da blizu mene-torej moj povšter, tudi moj obraz ipd.. Tega sem dala nekaj časa nazaj kastrirat pa ni nobenega problema zdaj, ampak ko mu pa kaj ni prav se pa poščije. Npr, od kar sem ga peljala na kastracijo se mu je zameril transporter in ga vedno polula kadar je notri ipd.. Boš videla s časoma kako se bosta obnašala. Kastracija zna včasih pomagat tudi pri navajanju na wc, vendar ne vedno.

Pa ne jima še takoj dajat prostega izhoda. Mej jih zdaj nekaj časa zaprte v kletki, da si ne bosta cele tvoje sobe vzela za wc. Moj je itak rabil več mesecev da se je sploh opogumil prit iz kletke tako da on se je navadil, da mu je samo wc mesto za opravljanje potrebe.

Vso srečo 🙂

MZS hvala za odgovor.
V bistvu nimam primerne kletke, za dva kunca, zato imata prost izhod, ker ju nameravam še do zime preseliti v zunanjo ogrado, kjer je bivala Daisy. (pozimi, ko je bilo zunaj minus, sem si jo vedno noter nesla, tako bom naredila s tema dvema), ampak, dokler še ne zmrzuje, bosta zunaj.
Tak imata sedaj
[img]http://www4.slikomat.com/13/0914/jvp-201309_thumb.jpg[/img]

jutri ali pa naslednji teden pa ju selim v to zunanjo ogrado
[img]http://www4.slikomat.com/13/0914/mix-290420_thumb.jpg[/img]

Je pa smiselno to, ko si rekla

Uhec (čno beli) je hiperaktiven, se nič ne boji in zelo radoveden, Pikec je pa pač Pikec, malo bolj plahi.
No upam, da se nebota ravsala, kastrirat ju pa nameravam dati v vsakem primeru.
[img]http://www4.slikomat.com/13/0914/rsv-IMG-06_thumb.png[/img]

Še enkrat hvala za odgovor in se še javimo kaj 🙂

JAZ SVOJEGA KUNČKA SPUSTIM NA DVORIŠČE DA JE MOKRO TRAVO KI MU JE ZELO VŠEČ

Hojla!

Pred 5 meseci sem dobila dolgodlakega zajčka Čupija, ki je zelo prijazen in radoveden zajček, kupila sem ga v trgovini z majhnimi živalmi.
Pred tedni pa mu je začela odpadat dlaka z njo pa tudi delci kože! To se mu je najprej pojavilo nad očmi, kjer nekaj časa sploh ni imel dlake, vendar mu počasi spet raste. Zdaj pa se mu je to ponovilo nad smrčkom, kjer nima več dlake, koža na tem predelu pa je rdeča in na nekaterih mestih tudi krvava (vedno bolj)!
Zelo sem zaskrbljena, saj ga bom mogoče morala peljati k veterinarju.
Kaj mislite kaj bi to lahko bilo?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore!

Hojla!

Pred 5 meseci sem dobila dolgodlakega zajčka Čupija, ki je zelo prijazen in radoveden zajček, kupila sem ga v trgovini z majhnimi živalmi.
Pred tedni pa mu je začela odpadat dlaka z njo pa tudi delci kože! To se mu je najprej pojavilo nad očmi, kjer nekaj časa sploh ni imel dlake, vendar mu počasi spet raste. Zdaj pa se mu je to ponovilo nad smrčkom, kjer nima več dlake, koža na tem predelu pa je rdeča in na nekaterih mestih tudi krvava (vedno bolj)!
Zelo sem zaskrbljena, saj ga bom mogoče morala peljati k veterinarju.
Kaj mislite kaj bi to lahko bilo?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore!

umreti si želi tako ti bo to povedal ubij ga to hoče kupi novega

New Report

Close