kunci
Kako pa si ga navadila, da hodi lulat v wc? Jaz imam zajčka 14 dni (star je 3 mesece) in ga še vedno nisem uspela navaditi,.. Kaka po celi kletki, tako da ga potem tisti kakci, ki jih dam v njegov wc sploh ne ganejo 😉
Danes sem dala njegov wc ven iz kletke, da vidim kje bo lulal in ga bom potem prestavila… Če ga bom seveda lahko, saj trenutno spi v njem 🙂
Vsak dan oz. vsak drug dan mu počistim kletko, da bi bilo kaj boljš, a ni uspeha…
Kakšen nasvet??
MOJ KUNČEK JE SICER KAR PRIDEN. IMAM GA ŠELE 10 DNI IN EDINI PROBLEM, KI GA IMAM JE TA, DA KO SEM NA POSTELJI IN ON SKOČI K MENI, SE MI VSAKIČ TUDI POLULA NA POSTELJO. 🙁 DRUGAČE LULA IN KAKA LE V ENEM KOTU V KLETKI. KAKO NAJ GA ODVADIM LULANJA NA POSTELJO KO PRIDE K MENI PO DRUŽBO?
ALI JE ŽE PRESTAR ZA UČENJE, SAJ IMA 6-7 MESECEV?????
TUDI MOJ KUNČEK NE MARA DVIGOVANJA, JE PA RAD V MOJI BLIŽINI.
LP, IRENA
Imam zajčico staro dve leti. Nigdar nobenga problema, sedaj je pa kr naenkrat nehala jesti in me zelo skrbi, da bo umrla,….Bila sem pri veterinarju pa ni nobenih znakov bolezni , vse vredu. Dal mi je antibiotike, ampak moj zajček še kar noče jest.Devam mu tudi fruteka na silo, da vsaj malo dobi hrane v želodček. Zanima me, če lahko gdo pomaga, ker me zelo skrbi….Zelo sem se navezala zato prosim za odgovor…
@posavka
Pri katerem veterinarju pa si bila? Močno ti svetujem, da jo pelješ na kliniko Veterinarske fakultete v Ljubljano, saj se le tam resnično spoznajo na kunce in druge eksote.
A si slučajno kaj spremljala iztrebke? Tudi mojemu kuncu so se pred leti dogajali isti problemi: najprej je imel kak dan manjše bobke nepravilnih oblik, potem pa je postal neješč.Sprva je kazalo, da je zaradi zob, pa smo kasneje ugotovili, da je bila kriva prehrana. Vzrokov za neješčnost pa je obilo, vsekakor je treba odkriti, kaj je narobe in žal nimaš dosti časa, saj neješč kunec lahko zelo hitro pogine. Njihova prebavila delujejo nenehno, ko pa se prebava zaradi neješčnosti ustavi, se začnejo nabirati plini, kar je za kunca zelo nevarno in tudi zelo zelo boleče. Pri mojem kuncu je kot prva pomoč pomagala nežna masaža trebuščka, kapljice sap simplex (proti napenjanju) in sirup portalak, vendar pa sem vsakič, ko se je to zgodilo, kunca takoj, ko sem opazila karkoli, peljala k veterinarju ali tja poklicala za nasvet. Srčno upam, da si bo kunčica opomogla!
Takoj smo ga peljali k veterinarju Lipej-Šerbec v Krško, kjer so ga celega pregledali, stehtali, malenkost pobrusili zadnje zobke (ki niso bili glih predolgi) mu dali inekcije proti vsem možnim…kar so mu lahko, sedaj smo ga peljali že četrtič, da dobiva antibiotike….danes ga peljemo zadnjič peti dan, da bo dobil antibiotik…potem pa ne vem več…noče jesti, samo pije…
Mene pa zanima kako naj zajcka odvadim gristi kable? Tudi minutko ga ne smem spustiti izpred oci. In potem je revcek vecino casa zaprt, ker ni prostora, da bi lahko brezskrbno skakal in ne bi prisel do nobene “vabljive” zice.
Kar pa se tice lulanja na posteljo – moj prejsni zajcek je imel glavni cilj kadar sem ga spustila, da skoci na posteljo in se polula! To mu je bilo v veselje! Ni pomagalo nic. Kadar pa sem ga imela (predolgo) v narocju, mi je pa dal vedeti da ga tisci in sem ga dala v njegovo kletko in je sel lepo v svojga straniscka. Tud kadar je skakal naokoli je sel lulat v straniscka. Zdej ta novi, ki ga imam in je star 4 mesece, pa skace po postlji in mu niti na kraj pameti ne pride da bi se polulal (zaenkrat! hehe). Pa tudi drugace ne pusca za sabo nobenih bobkov.
Zdravo. Imam eno vprašanje in upam da mi boste čimprej odgovorili!
Imam 10 mesecev starega zajčka, ki pa je zelo izbirčen. Na začetku je jedel hrano, ki pa je potem niso več dobavljali v trgovini za živali in zato sem mu začela kupovati drugo. Tisto je na začetku še jedel potem pa je postajal vedno bolj izbirčen. V tem času sem mu menjala prib. 5 hran in pri vsaki je jedel polovico tistega kaj je bilo noter. Zdaj zadnji mesec pa je vsaki dan čisto malo oz. vedno manj. Včasih je že zjutraj ko sem mu dala hrano komaj čakal in pojedel polovico vsega kar sem mu dala, zdaj je zjutraj niti ne povoha. Pa tudi čez dan skorajda ne.
Mislite da je morda kaj bolan, ampak ko gre ven je še vedno poln življenja in skače po postelji ali dvosedu.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore!
Hej Tinc!
Najprej – NIC ni narobe! Zdej pa razlaga… 🙂 Zdaj imam priblizno pol leta Bonija, pred tem pa je bil 11 let z mano Mandi. Ne poznam bolj zbircnih zivalic kot so pritlikavi zajcki! Kjerkoli v trgovini z malimi zivalmi potozim o tem, dobim enak odgovor. Mandi je jedel eno in edino hrano, pa se to samo 1/3 tistega kar je bilo notri in je prodajalka rekla, da imam se sreco da tako veliko poje! Potem pa je prisel Boni in sem rekla, da ga niti slucajno ne bom razvadila! PA JA! Na zacetku je jedel/probal vse, potem pa se odlocil kaj mu je vsec in NI jedel drugega. Potem se ti pa revez zasmili, pa te je strah da je lacen (pri polni skledi)… Samo eno vrsto hrane je, pa se to samo tiste pisane briketke poje ven! Glavnina semenk in nekih crnih podolgovatih briketkov pa ostane. Ravno danes moram po novo! Je niso imeli cel teden, sem kupila par drugih, pa sploh ni jedel! Baraba! Soseda pa goji prave domace kunce… in vse kar Boni pusti gre k njim… Ves kako pohrustajo!!? Me mal skrbi, ce bo sla ta hrana iz prodaje… Pri Mandiju sem imela sreco – je kar vztrajal tisti proizvajalec.
Ce je poln energije, ne more biti bolan. Vso sreco pri dresiranju, pa javi kdo je zmagal v borbi za hrano! 🙂
Lp,
Tina
oo hvala za odgovor soimenjakinja. 😉
No sedaj v teh dneh sem klicala živinozdravnico, ki mi je zajčka že peljala na kastracijo in ju3 ga pride pogledat. Rekla pa je da so najverjetneje zobki krivi. Da ima predolge kar se baje rado dogaja sploh pri malih zajčkih. Danes ko sem prišla popoldan domov je bil celi bogi in je jedel samo takrat ko sem mu hrano čisto zdrobila, pa še takrat ne vsega. Ampak je vsaj nekaj. In sem sedaj prepričana da so zobki.
Glede žic pa mam jas iste probleme. Zgrize vse kar mu pride pod smrček. Kable sem zavarovala tak da sem jih polepla z salotejpom in jih malo bolj dvignila da jih ne doseže. Drugače pa kake druge ideje nimam. 🙂
P.S. Pri boju za hrano pa ti povem kdo bo zmagal ko bo ozdravel oz. ko bo spet vse vredu!! Ampak mislim da bo kar on. 🙂
Ooooo revcek! Pri meni pa noben zajcek ni imel problemov z zobki. Je pa res, da ima v kletki gajbico (za hisko) in je ze cela obglodana! Si verjetno tudi s tem brusi zobke. Pa tisti kamen, ki je prav za zobke brusit gloda! Moras mu ga kupiti. Moje izkusnje so take, da ko je okoli in okoli obglodan in poslinjen, je treba dati svezega/novega. Selotejp pomaga? Moram probat! Barabe male! Preden sem pri prvem ugotovila, da obozuje zvecenje kablov, je sla antena za tv, pa polnilec za mobi, pa podaljsek…
Pri hrani sem pa vedela, da se mu ne bos mogla upreti! 😛
Aja, pa bodi se pozorna na krempeljcke! Ko so predolgi jih je treba postrici. Mandija je mami strigla, jst sm ga pa drzala, zdej sem pa na svojem, pa nimam pomoci, tako da peljem Bonija drug teden kar v Tukano.
Lp
Sej ima kamen za zobke brusit in ga tudi uporablja. Pa majhen hlodček ima v kletki in zunaj mi vedno grize noge od postelje. Tak da po moje ima vsega dovolj. Sej s sprednjimi zobki ni noben problem, zadnji zobki se mu že zaraščajo v zgornjo dlesen tako ima dolge in zaradi tega ne more jesti oz. je dosti manj in zelo bolj počasi.
Danes je bil glih na Ptuju pa mu niso mogli nič pomagat oz. ni živinozdravnica upala naredit tega posega pa še tistega za dlesen ko narazen drži ni imela. Tako da ga bom sedaj v kratkem peljala na Muto kjer bi naj to delali. Mi pa je povedala da je baje to zelo rizična operacija in lahko morda umre! 🙁 Upam na najboljše.
Ja pri meni salotejp pomaga, ker ga ne more tak razgristi če je dostix okrog kabla polepljen in vem da ko je nekje tiho da se ziher z kablom obada! 🙂 Meni je isto marsikaj že pregrizo. Zdaj pa ga bolj pazim in še dodatno spremljam vsak njegov korak. 😉
Krempeljčke pa mu je prvič živinozdravnik rezal, drugič pa sem mu sama sprednje, ker se mi je revček tak smilo tak so ga cotali tam. Pri meni pa da kar mir, razen tu pa tam mi malo nogico vzame. 🙂
Si čim hranita svoje kunce, glede na to da omenjata samo semenske mešanice?
NUJNO je, da imajo kunci na voljo neomejene količine sena, sena je njihova osnovna hrana. Sena morajo pojesti dovolj tudi zato da si obrabijo zobe (ki jim ves čas razstejo) in ti ne postanejo predolgi.
Ob senu mora prehrano kunca sestavljati sveža listnata zelenjava (regrat, peteršilj, radič itd.), malo sadja in zelo malo industrijsko pripravljene hrane, 1 čajno žličko na kilogram teže dnevno (pa še to briketirana, ki vsebuje večinoma vlaknine, nikakor pa ne semena in oreščki, saj kunci niso glodavci, kakor večina misli). V prehrano lahko vključimo tudi sveže vejice sadnega drevja (nekatere vrste lesa so za kunce strupene, previdno! – najbolj priporočljive so jabolčne vejice).
Semenske mešanice, ki jih prodajajo v trgovinah, in mineralni kamni so v več škode kot koristi, saj se od prvega kunci samo redijo in posledično ne pojedo dovolj sena (kar vpliva na prebavo in zobe), mineralni kamni pa so škodljivi, saj vsebujejo minerale, ki jih morajo kunci dobiti v zelo majhnih količinah.
Vem da morajo imeti kunci seno vedno na razpolago in ga tudi IMA!! Vendar pa ima poleg tega tudi hrano za mini kunce.
Tudi zelenjavo in sadje dobi prib. 2x na teden, ker prepogosto ni dobro.
Mi priporočaš kakšno hrano, ker sem slišala da obstaja hrana za kunce z manj hranilnimi snovni, da se ne nasitijo dovolj in mora zato več pojesti?