Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Kuna belica – ujetništvo

Kuna belica – ujetništvo

Pozdravljeni!

Potrebujem malce pomoči. Doma imamo že kar nekaj živali, ki smo jih rešili pred poginom, vendar smo sedaj dobili novega člana in bi potrebovala malo usmeritev. Na podstrešju smo se znebili kune, ki nam je delala škodo, pri tem pa smo našli majhnega mladiča in se odločili da ga obdržimo. Velik je približno kot majhna mačka, ki že začne tacati okoli. Menda naj bi bila kuna belica.

Zaenkrat dobiva še mleko po steklenički. Doma imamo tudi dihurja, ki ga hranimo z mačjimi konzervami, briketi in včasih z mesom ali kostjo, da malo gloda. Kakšno hrano pa potrebuje kuna belica v ujetništvu, da bo za rast dobila vse potrebne hranilne snovi? Kaj imajo rade, kakšne so njene navade? Kdaj jo lahko prvič umijemo (imeli bi jo v hiši)? Kako jo naj navadimo da opravlja potrebo v za to pripravljenem kotičku? itd itd….

Prosim za čimveč koristnih misli in deljenih izkušenj!

Hvalaa ;))

Zelo slaba zamisel imeti kuno doma v hiši..to je DIVJA žival in niti malo ni tako prijazna in udomačena žival kot dihurček, kar boste kmalu spoznali, tako da kar pozabite na umivanje in opravljanje potrebe v določen prostor, oziroma sploh na življenje v stanovanju, saj to je mučenje divjih živali, kot ste sama rekla-ujetništvo.

To je še zmeraj zver in nikakor ne more bivati v hiši kot imate dihurčke.
Sem pa poznala gospoda ki jo je imel..vendar je za hišo zgradil nekaj podobnega voljeri za ptiče kot ena ogromna kletka pokrita z streho in polno drevja za plezanje in nekaj rastlin, ter votlino za spanje.

Prehrana je podobna kot pri ostalih kunah..torej sesalci, ptiči, mrhovina, žuželke, jajca, žabe..lahko daješ recimo zajce in perutnino.
Morate biti pripravljeni tudi na to, da v ujetništvu živijo okoli 15 let.

Sem hotela še dodati:
Upam da se boste dobro pozanimali in naredili največ kar lahko za dobrobit živali, upoštevajte njene potrebe in dejstvo da je to divja žival.

Svetujem vam iz izkušenj, tudi k nam je prišla in ostala divja žival, seveda zunaj hiše v primernem okolju, vendar ni bila mala malica vse to zagotoviti. Podučite se še dodatno in lp.

Najlepša hvala za koristen nasvet. Sicer nimamo nobene živali v hiši, a s to kepico smo hoteli narediti izjemo. Smo doma iz hribov, kjer so še zaselki redki in imamo res ogromno površine okoli hiše. Dihurja smo dobili od kolega, ki ga je našel v mestu in peljal k veterinarju, ker je bil revež dehidriran. Nekomu je bil domača žival in se je je naveličal zanj skrbeti. Naredili smo mu zelo veliko kletko, s štorom in vsem, ob lepem vremenu ga spustimo tudi iz kletke da kakšno uro taca po travniku in žveči copate ;))

Imamo tudi kanjo, ki je po padcu iz gnezda mami ni več prišla iskat..in tudi njej smo naredili za sobo veliko kletko. Študiramo tudi, da bi kanjo izpustili (ampak se bojimo da sama ne bi znala naloviti hrane) in preuredili to kletko za kuno..ne vemo še.

Se zavedam, da je žival v ujetništvu, a se tolažim s tem, da vse ki jih imamo bi brez nas verjetno takrat poginile ://

Z življenjsko dobo nimamo problemov, smo se že od ostalih živali navadili da je to velika, ampak prijetna obveznost in tudi kadar gremo na dopust je za vse lepo poskrbljeno.

Seveda se moramo pa še o vsem dodobra pozanimati, zaenkrat najlepša hvala za pomoč!

Obrni se na društvo Kosovir, kolikor vem so imeli oni (lani?) v oskrbi male kune,
ki jih je bilo treba hraniti na dudo. Znali vam bodo svetovati tudi glede potrebne
veterinarske oskrbe za kuno, primerne hrane itd.

Kanje pa nikar ne spuščajte na lastno pest. Če razmišljajte o njeni “vrnitvi” v naravo,
potem se povežite z Azilom za prostoživeče živali (izpostavo ima v Muti).
Ptica bi morala najprej skozi proces od-vajanja od človeške bližine, prav tako
jo je potrebno dati v dovolj veliko voajero in jo naučiti loviti hrano.

Sicer boste jo poslali naravnost v smrt, saj se ne bo znašla in ne bo znala
naloviti hrane.

Zivjo.
Ce zelis nekaj vec informacij iz prve roke, me poklici na 040 395 995 (zavod Kosovir).
Lp, m.

------- www.kosovir.si

Ali kdo ve kje bi lahko kupil mladiča kune belice?
če kdo ve naj prosim odpiše.
Lp

Ali kdo ve kje bi lahko kupil mladiča kune belice? če ve naj prosim odpiše. Lp

V trgovini se je ne da kupiti lahko jo pa uloviš v gozdu

Hvala!
ampak zanima me če ima kdo kuno ki je skotila mladiče in bi mi enega lahko prodal,saj sem v vseh gozdovih v bližini preživel eno noč ampak je nisem opazil.
lp

Pri nas bomo imeli vsak čas mlade, pa še dve sorti opic, nekdo je pred kratkim razgrajal, da hoče opico, če se ne motim.

hvala še enkrat!!!!!
ali bi mi lahko enega odstopili?
Prosim vas,kuno si želim že štiri leta, ampak je nikjer ne najdem

oz.kupim

Sem upala, da je iz mojega zapisa, da bomo kmalu imeli kune in celo še eni dve vrsti opic, čisto jasno, da se šalim.
Ne vem sicer koliko let imaš, živiš pri starših in si še osnovnošolec ali jih šteješ že nekaj več, bi ti pa toplo priporočila, da se, preden se zagreješ za neko žival temeljito seznaniš o njenih navadah bivanja, prehranjevanja, vedenja…
Pogooglaj malo in si preberi vse kar je dostopnega, predvsem pa se moraš in si se dolžan zavedati, da ujeti žival iz narave, jo zapreti in ko mine prvo navdušenje in ko je v stanovanju narejeno že toliko in toliko škode (opraskano pohištvo, parketi, pogrizeni kabli, tega ne moreš preprečiti), ko starši ali pa ti sam ugotoviš, da se ne da, jo je vračati v naravo, še posebej, če si ujel ali dobil mladička, torej takšno žival vračati v naravo je preveč kruto. Ne bo se več znašla in slej ko prej bo doživela žalosten konec. Če si tako navdušen, ji tega prav gotovo ne privoščiš.
Živali so živa, čuteča bitja in tega se moramo ljudje prvenstveno zavedati, da jim z našimi hitrimi nepremišljenimi odločitvami ne delamo škode in gorja.
Tvoja zagretost je trenutno sicer res velika in ravno zato bi najverjetneje tudi zelo hitro splahnela, ko bi ugotovil, da življenje s to živalco ni prav nič enostavno.
Če si ljubitelj živali, ohranjaj ta čut in veliko je možnosti, da jim olajšaš trplenje, ki smo jim ga ljudje s svojim egoističnim in nekritičnim razmišljanjem povzročili. One niso nič krive, da so kot mladički tako zelo srčkani, da se jim ne želimo odreči, ko pa odrastejo pa te njihove lepote in miline ne opazimo več in se jih na tak ali drugačen način rešimo.

nisem osnovnošolec, samo da veš. Star sem 16 let in kuno si želim že od dvanajstega. Doma smo ji pripravili že kletko ki meri 4 m v dolžino in 3 m v širino.Moj oče pa je veterinar tako da to vse ve.

Ce je tvoj oce veterinar in vse to ve, potem zagotovo ve tudi to, da je kuno prepovedano zadrzevati ujetnistvu brez posebnega dovoljenja. Z dovoljenjem za gojitev ali brez, pa jih je v ujetnistvu prepovedano razmozevati in mladice prodajati.
m.

------- www.kosovir.si

Živjo,

Meni so se kune belice zaredile na podstrešju in jih prodajam nagačene ali pa žive. Cena nakupa je odvisna od tega, ali jo pridete uloiviti sami, ali pa vam jo ulovim jaz. Če jo ulovim jaz, je večja verjetnost, da lahko dobite zgolj nagačeno. Prav tako se lahko obrnete na mojega soseda, ki je lovec in jih lovi še bolj strastno kot jaz.

LP

Vilhelm

kuno doma je imeti uredu

nebon nebo pametoval kako je kuna divja in nesramna KAJ PA DIHUR a to ni divja žival ??

Kuno je treba naučiti biti domača žival

Če hoče jo lahko ima tudi v omari tako da raje bodite malo pazljivi z besedami

New Report

Close