Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Kuhinjske mere – višina ploščic

Kuhinjske mere – višina ploščic

Sem prebrala vse o globini in višini pultov, nikjer pa nisem zasledila na kateri višini se začnejo zgornji elementi oz. koliko naj bi bilo med pultom in zgornjimi omaricami ploščic. A so tu tudi kakšna pravila?

Hvala in LP
Breda

V knjižnici sem našla fantastično knjigo: Neufert “Projektiranje v gradbeništvu”, izdala jo je Tehniška založba Slovenije.

Notri so prav vse mere in standatdi za vse, prav vse: od najmanjših stvari kot sta omara ali vrata, kuhinja, do dimenzij stavb, parkirišč, krožišč, šol… Če se držiš pravil iz knjige, lahko zelo praktično načrtuješ.

Knjiga je zelo pregledna, strokovna in mislim, da je to “biblija” arhitektov.

Recimo od delovne plošče do spodnjega roba zgornjega elementa 56 cm.

jim

običajno v katalogih je shema in osnovne mere. Ravno zadnjič sem gledala, pa se mi zdi, da je klasika 50 cm nad pultom. Marlesov katalog kuhinj ali Gorenjev.

Ampak kaj, ko imaš že toliko različnih zgornjih omaric. Tiste, ki so visoke dve tretjini ali polovico običajne lahko na zidu poravnavaš s spodnjm robom ali zornjim. Kar pomeni ali 50 ali cca 75 nad pultom. In kaj s tisto “luknjo”, če ni ploščic? Verjetno si prisiljen porvnat s spodnjim robom, ali pa že pri polaganju o tem razmišljat in položit ploščice do 80 nad pultom.

Ja res je, da moraš že pri načrtu vedet, kakšna bo kuhinja. Še posebno, če hočeš malo drugače. Groza. Mene to spravi včasih kar v depresijo. Sedaj bomo napeljevali elektriko, pa bi bilo tudi najenostavneje(!) že vedet, kakšna stenska omarica bo kje!

Zoprno je potem to, ko ti ponujajo tako lepe stvari, nazadnje pa nimaš možnosti, da bi jih namontiral tako.

vsaj 50 cm, pa lepo je, da je poravnano z visokimi omarami – da torej ne skače zgornja linija malo sem, malo tja…

ponavad je med pultom in zgornjimi omaricami 60 cm, ploščice pa se položijo vsaj 5 cm pod pult in omarice da jih lepo prekrijejo

LP, LARA ŽIVLJENJE JE LEPO - ZATO UŽIVAJMO V NJEM! :))

Tako je res kor pise Lara,lahko pa odstopas +-10 cm odvisno koliko ste vi veliki,saj je kuhinja za vas ne pa za standarde in ucbenike!!Srecno!!

Breda6,

Enak problem sem imel kaj in kako. Imel sem mojstra, ki mi je položil 5cm pod in nad pult pa je.

Vendar, zatem so prišli monterji kuhinj – Marlesovi pogodbeniki, ki so mi dejali, zakaj tako. Najprej postavite kuhinjo, zatem pa se položijo keramične ploščice.
Razlogi
– elementi so potisnjeni do stene (jaz imam zob, saj je debelina ploščice ovira),
– ploščic se manj porabi, lepše izgleda
– ni potrebno montirati zaključnih letev – spoj med elementi in ploščicami se silikonira (prozorna barva, ista barva kot je kuhinjska plošča)

Kar nekaj razlogov, da najprej vgradiš kuhinjo, zatem šele ploščice. Keramičarji tudi niso takšni packi, da bi uničili kuhinjo na samem začetku.

Škoda, da sem za te zadeve zvedel šele ob montaži kuhinje. Vendar, tudi tako je v redu. Ko bom znova obnavljal, ne bom naredil te napake 😉

lp, johnson

New Report

Close