Kuhinja – nasveti pri opremljanju
Ti kuhinjo uporabljaš, torej praviloma sama veš, kaj je tebi najbolj uporabno.
Kako prenovo pa načrtujete? Samo menjavo omaric ali je v igri lahko tudi prestavljanje napeljav (vode, elektrike)? To načeloma ni problem, problem nastane zaradi namestitve nape, če želiš svoje kuhališče nekje drugje kot je zdaj. Ali boš menjavala tudi kuh. aparate? Tudi to je pomembno. Ali bodo vgradni ali samostoječi (npr. hladilnik, štedilnik, pomivalni stroj)?
Meni najbolj pomembno se zdi:
– dovolj proste delovne površine, v bližini mora biti zadostno število vtičnic,
– kotni element je najboljši tisti, kjer se vratca zapeljejo noter in se prikaže vrtljivi element velikosti tri četrtine kroga (za lonce),
– pod pomivalnim koritom element z nameščenimi koši za odpadke (paziti je potrebno na globino tega elementa zaradi odtoka iz korita),
– vgradni pomivalni stroj in pečica na višini, da ne obremenjuješ hrbtenice,
– zadostno število predalov,
– sama sem višje postave, zato mi je pomembno, da je pult čim višji,
– nekatere kuhinje imajo v coklu predale za shranjevanje, kar je zelo uporabno,
– zadosten prostor za shranjevanje hrane, če nimaš shrambe (če imaš pom. stroj in pečico na višini, lahko izkoristiš prostor pod in nad stroji),
– uporabni so tudi ozki izvlečni elementi (za kis, olje itd., da je čim bolj pri roki),
– polička za začimbe mora biti čimbolj pri roki,
– pod visečimi elementi je nujno namestiti razsvetljavo, da si ne mečeš sence, ko kaj pripravljaš,
– nekatere kuhinje imajo viseče omarice z osvetljenimi policami – praktično,
– vsa indukcijska kuhališča (razen Boscha) potrebujejo pod pultom prostor za hlajenje, kar pomeni, da tam ne more biti predala,
– pametno je razmisliti, s čim boš zaščitila steno med spodnjimi in visečimi omaricami (keramika, les, steklo, epoksidne barve…).
To je trenutno vse, česar se spomnim. Vse je odvisno od tega, koliko denarja si pripravljena vložiti v kuhinjo. Meje navzgor namreč ni in običajno je tako, da dobiš tisto, kar plačaš. Po mojih izkušnjah so najdražja vodila in steklo. Mogoče bi bilo pametno za nasvet vprašati kakega arhitekta ali pa enostavno iti v enega izmed salonov kuhinj, kjer ti bodo svetovali in kjer boš dobila občutek, kaj se da dobiti in za kakšen denar. V večini salonov ti bodo tudi zastonj naredili izris kuhinje in okviren predračun.
Otok se lahko izvede s šankom (tj. dvignjen del nad pultom), namesto šanka pa lahko imate za cca. 30 cm podaljšan pult.
Na otoku predlagam predale. Predali so praktični, jaz bi v njih imela vse – krožnike, posode, male aparate.
Nekaj idej za ureditev najdeš na Ikeini strani.
Lep in predvsem uporaben za napeljavo elektrike je potopni stebriček z vtičnicami – http://www.shrani.si/f/2T/6Y/Bi9zppO/bild.jpg . Preko interneta ga lahko iz tujine naročiš za 70€, pri nas ga ponujajo nekateri saloni za doplačilo tudi do 300€.
http://www.notranjaoprema.com, pod rubriko Oprema stanovanja ali hiše. Lp
Tara*… Google 🙂
Gre za trikotnik najpogosteje prehojene poti v kuhinji, ko pripravljaš hrano: hladilnik – štedilnik – pomivalno korito. Razdalje med naštetimi elementi naj bi bile čim krajše (prihranek časa in energije).
Nekaj povezav:
http://www.maister.si/Content.aspx?CategoryID=9&AspxAutoDetectCookieSupport=1
http://www.viva.si/clanek.asp?ID=4962
http://politron-mp.si/revija/kuhinje-2007/kuhinje.htm
Mucqa mene pa zanima ali govoriš glede kotne omarice na podlagi lastnih izkušenj? 🙂
Kupujem kuhinjo in ne vem ali bi se odločila med kotnim elementom, kjer ven potegneš ledvičko ali med elementom kot ga ti opisuješ – da se notri vrtita dva kroga, omara pa se odpira v “harmoniko”.
Element, ki bi ga jaz vzela bi pri odprtih vratcih imel cca 33 cm širine, pa se mi zdi da ni tok praktično za not dajat stvari!?
Hvala za tvoj nasvet!:-)