Kuhanje na SO-PARI
Pozdravljene drage forumke!
Danes sem KONČNO kupila ful dobro “mrežico”-nastavek za kuhanje na pari- da bom svojemu miškotu kuhala bolj zdravo:) in ker nimam pojma, kako se to pravilno uporablja, imam za vas (mogoče) malo neumno vprašanje! Ali moram lonec pokriti ali naj se kuha brez pokrovke?
Prosim, svetujte mi, ker res ne vem in tudi nikjer nisem zasledila odgovora na to vprašanje:(
Hvala!
Živjo!
Seveda moraš lonec pokriti, saj se mora kuhati v sopari. V 10 minutah (vrenja) imas za malega pripravljeno večino hrane. Npr. bučke, krompir, korenček in kolerabico, sadje pa še precej prej. Potem to daš v posodico, kjer zmiksaš (ali pretlačiš odvisno od starosti malčka) zelenjavo skupaj z vodo, ki je bila v loncu s soparnikom. Upam, da veš, koliko vode moraš dati v lonec. Zelenjava se kuha v sopari in ne v vodi. Ko voda vre, je njen nivo višji, zato ne smeš dotočiti čisto do soparnika. Pa če dolgo vre, moraš vodo doliti. (lastne izkušnje – uh kako smrdi, če se ti “prismodi” tista voda pa še lonec uničiš.
Zdravo prehranjevanje ti želi Sabina
Uf, preden sem prišla nazaj prebrati tvoj odgovor…..je voda izhlapela in seveda(bravo jaz:)) se je zasmodilo.Joj, kako lepo diši.
Hvala ti, za odgovor! A, pa še to: se lahko vse skupaj kuha (korenček, kolerabica, krompir, por) in potem posebej zamrznem? Verjetno ja?
Bi dala zamrznit por, kolerabo in korenček; ne pa krompirja!
Še enkrat Hvala!
Lahko vse skupaj kuhaš, vendar ne potrebuje vsa zelenjava enak čas kuhanja. Najprej daj v lonec korenček in kolerabo in podobno bolj trdo zelenjavo, por recimo se pa zelo hitro skuha. Mi praktično sploh ne kuhamo več zelenjave v vodi, razen za zelenjavno juho, pire krompirja nisva jedla že mesece, odkar sva odkrila, da je najboljši še v olupu kuhan na sopari. Zelenjava ima veliko boljši okus, pa še lepše se skuha.
Dober tek
Lp, N.
Lonec z luknjami na dnu, ki se lahko vstavi v drugega, je krasna ideja za kuhanje na sopari. Vem, da komplet posode (tiste, kjer dobiš ogromno kosov npr. za slabih 20 jurjev), vsebuje tak lonec.
Kadar kuham manjše količine, pa dam zelenjavo lepo na večje cedilo, ki ga dam na lonec in seveda pokrijem.
čao
koko je pa možno, da je krompir nad soparo skuhan v 10 minutah, če se v vodi kuha dobre pol ure?
Ali lahko katera bolj natančno opiše to kuhanje?
In ali ne smrdi meso, če se nad njim kuha riž ali krompir, pa tudi zapeče se verjetno ne, ker skoz kaplja na to.
kako pa pripravite zelenjavo, ali jo je treba zelo na drobno narezati