kuba
… varnost tako kot pri vseh potovanjih: ne “izzivajte” s kamerami, fotografskimi aparati, zlatnino… Na hlače všijte notranje žepe kjer hranite denar. Nikar denarnic ne nosite v žepih zadaj. Nobenih kengerujev in torbic. Ne hodite sami po stranskih ulicah. Če potrebujete zdravnika, se izogibajte bolnic (hospitales). Poslužujte se klinik (clinica privada), ki so privat. Ne jejte hrane, ki jo lahko kupite na cesti, nobenega svežega sadja in zelenjave (vse prekuhano). Ne pijte vode iz pipe ampak samo ustekleničeno ter druge ustekleničene pijače. Ne poskusite preveč novih jedi naenkrat. V kolikor vas prizadene “potovalna driska”, pijte Gatorade, oglasite se pri zdravniku. S seboj vzemite oglje (prebavne motnje), analgetike, sredstva proti pikom insektov, sredstva za zbijanje vročine, zdravila, ki jih sicer uporabljate.
Lp, Yo
Pozanimajte se glede cepljenj, ki se priporočajo za tiste, ki odhajajo na Kubo.
Žal ti ne morem pomagati z lastnimi izkušnjami, sem pa informacije te vrste zasledila na http://www.lonelyplanet.com (thorn tree – travel whit kids). Se splača.
Ej, Marina jaz sem ti kar fouš. Jaz namreč komaj čakam, da bodo moji malčki dovolj stari za kakšna daljša in bolj “ekzotična” popotovanja.
Sicer pa mogoče povprašaj še na forumu popotovanja in pa to, kar so ti že svetovale. Pred potovanjem se mogoče oglasi še pri pediatru in ti naj pove, kaj se splača odnesti zraven v priročni lekarni. Mi smo ponavasi vzeli zraven še kak antibiotik, zato prosi zdravnika, če ti napiše recept. Pri nas niso nikoli komplicirali in so napisali vse, kar smo jih prosili.
Sicer pa UŽIVAJTE!
Aja- kdaj pa greste? In seveda za koliko časa?
Zivjo, Marina!
Midva z mozem (no, takrat je bil se moj fant, haha) sva bila ma Kubi leta 2000, med prvomajskimi pocitnicami.
Kuba je zakon, ti povem!
Sla sva na lastno pest, z nahrbtniki, in ceprav nihce od naju ne zna besede spansko, sva se super znasla. Spala sva po privat sobah, sla sva tudi v Varadero, toda nad njim – no, morda sva prevec popotnisko navdahnjena – sva bila cisto razocarana.
Kajti Varadero je le skupek hotelov in dolgih plaz, to je pa vse. Se zdalec ni to Kuba.
Zato vam svetujem, da greste resnicno vsaj se v Havano; Havana je noro lepa, domacini zanimivi, midva sva po internetu nasla naslov ene gospe s privat sobami; na zunaj je bilo videti obup, revscina pac, tako kot na vsej Kubi, notri pa super. Kuhala nam aje kraljevsko, za 5 dolarjev sva jedla bozanske vecerje z jastogi; tam pac vsi svercajo, da malo zasluzijo dolarcke, pa ti potem pripravljajo stvari, ki jih sami dobijo na crno in ki se jih v drzavnih restavaracijah ne da jesti.
Uzivala sva v njihovi nepozabni glasbi, na glavni havanski ulici je ogromno lokalov, kjer igrajo v zivo salso, morate iti poslusat…
Naju je mocno ocarala tudi Trinidad, na sredi Kube, tudi tam imas morje in bozanske plaze, in midva za naslednjic, ko bova sla na Kubo, ze veva, kaksen bo nacrt: najprej par dni Havane, nato Trinidad (mesto pod Uniscovo zascito), pa malo lenarjenja ob tamkajsnjih plazah, nato se proti jugu.
S sabo bova vzela tudi nasega pikca, dva meseca nazaj sva namrec postala starsa malega fantka, in najin nacrt je, da greva cez ene dve leti zagotovo se enkrat na Kubo.
Sicer pa velja: Kuba je za videt, dokler je Castro se ziv. Ful boste ugotovili, da tam zivijo po svoje s etako, kot smo mi vcasih v socializmu, in samo, da jim omenis, da prihajas iz “ex Jugoslavije, Titove Jugoslavije”, si njihov big-friend.
Sicer pa nobene panike: za zdravnike se le malo pozanimajte, vse ostalo pa velja, po pameti, pa bo. Naju so recimo strasili, da je treba na ulicah ful pazit, je pa v resnici Kuba, sploh Havana in drugi zdaj ze precej od turistov obljudeni kraji, zeloooo varna dezela. Na vsake stopetdeset metrov stojijo policaji, ki preganjajo domacine, ki ti poskusajo prodati cigare. Teh ne kupite, ker so totalni ponaredki, se vam pa zato zeloooo splaca na ogled Pina del Rio na zahodu Kube; tam je obmocje tobaka, ce gres na voden izlet, te peljejo v tovarno, kjer izdelujejo ta prave kubanske cigare, pa v tistem delu je tudi famozni kraski svet.
Skratka, ful uzivajte na Kubi, ce pa rabite naslov gospe s sobami (zelo cistimi) v centru Havane, se mi javi.
Uf, en nostalgicen kubanski pozdravcek, Vesna
Pozdravljena,
Varadero je (skoraj) zaprto turistično naselje, ki je večinoma prodano (oddano) nemškim lastnikom. Torej se tam nimaš ničesar bati ter se lahko sprehajaš po mili volji gor in dol. Priporočal bi sprehod po zahodu do “La plaja de la America” (v črkovanju sem se gotovo zmotil). Pa proti vzhodu gre tudi skoraj do konca… Nazaj se pelješ s turističnim vlakcem ali Coconut taksijem. Aha – pa če bosta (boste) imeli takšen Jet Lag kot midva, ne izpustite ven kopanja ob treh zjutraj – v vodi s 28C- mmmmmm. Kriminala se ne rabiš bati, gotovo te pa bodo poskušali ogoljufati s (pre)visokimi cenami – PBD (porez na budale). V Havani Trinidadu in drugje se priporoča malce več previdnosi, je pa Kuba v splošnem zelo varna država (po mojih izkušnjah in merilih).
Z zdravniki sicer neposrednega opravka nismo imeli – hotelski je izgledal kar OK, sicer ti pa on priporoči primerno nego, če že pride do nesreče. Javnih bolnic bi se pa jaz izogibal…
lp
mačkon
Naj dodam še to:
Kot je že omenila Vesna, je Pina del Rio pokrajina tobaka in cigar. Tam se da dobiti cigare zelo poceni v samih tovarnah – delavci jih prodajajo pod pultom. Sam jih nisem poskusil, poznavalci pa so povedali, da so originalne.
Kot drugo pa naj priporočam tudi plavanje z delfini, kar nimamo priložnosti početi prav pogosto… Čudovit je občutek, ko te delfin “vozi” sem ter tja po zalivu. Užitek tako za otroke, kot za tiste malce večje otroke 🙂 No, o delfinih nam je domorodec povedal tole (ne vem, ali je res): Delfinom božanje po trebuščku zelo ugaja, prav tako pa jim ugaja malce nižje. Vendar – delfini so sesalci, tako kot ljudje… Delfin ima 200 kg in z božanjem “malce nižje” raje ne začenjajte nečesa, česar ne nameravate ali niste sposobni speljati do konca. Sem sicer potem zelo oprezal, ali bo kakšna dama dopovedovala delfinu, da jo boli glava in se bi trenutno rada zgolj stisnila obenj, pa žal nisem imel te sreče… :-)))
Uživajte na Kubi, dokler je Kuba še Kuba!
lp
mačkon