KT Yaz
Pozdravljeni!
Kaj pa vem, sami se boste morali odločiti, ali so težave za vas tako moteče. Seveda gre za privajanje telesa na vnesene hormone, reakcije pa so od ženske do ženske lahko različne. Slabost je pri nekaterih ženskah sploh na začetku jemanja pogosti stranski pojav, vrtoglavice so redke, hitro bitje srca pa sploh (če je res posledica KT?).
Matjaž
Pozdravljeni,
Imam neko bolj teoreticno vprasanje. Glede na to, da naj bi bila ena od prednosti KT krajse in sibkejse menstruacije, sama pa imam trenutno zaradi njih menstruacijo pogosteje (prej sem imela na 31dni), prav tako menstruacija traja cel teden, ceprav je sibka, me zanima zakaj pravzaprav je potrebno po 24dneh (ce se ne motim je toliko tabletk?) narediti pavzo? Ovulacije ni, zakaj je torej potrebno imeti vsak mesec krvavitev? Kaksni bi bili morebitni slabi ucinki, ce bi se tabletke jemalo vec mesecev zapored brez prekinitev in imelo krvavitev samo enkrat na nekaj mesecev?
Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni!
@Ktyaz: KT se običajno predpišejo za 3 mesece oz. v primeru letnega recepta vma izstavijo KT za dobo 3 mesecev. Pozanimajte se v lekarni, če se da kaj dogovoriti.
@Lkjhgtzhc: Sem vesel vašega vprašanja. Med uporabo KT odtegnitvene krvavitve dejansko niso potrebne. V skandinavskih deželah že mnogo let uporabljajo ti. tricikliranje, kjer se KT nepretrgoma uporablja 3 mesece, nato pa se “dopusti” krvavitev. V principu niti to ni potrebno. Menstruacija ima v naravnem ciklusu povsem določen namen: pripraviti maternično sluznico na morebitno vgnezditev, da je torej sluznica ta vedno “sveža”. Ker ovulacije med jemanjem KT ni, potem tudi priprava sluznice ni potrebna. Saj tudi med nosečnostjo ni menstruacije. Zakaj torej imeti odtegnitvene krvavitve? Najbrž zato, ker so ob “izumu” KT nekaj desetletij nazaj menili, da je tako najbolje. Drugi razlog je ta, da so ženske nekako navezane na menstruacijo, kot bi bila njihova najboljša prijateljica in če je ni, jo pogrešajo in mislijo, da je z njimi nekaj hudo narobe. V nosečnosti menstruacij ni, pa jih to nič ne moti… S psihološkega stališča ženske je krvavitev zelo pomembna, saj naj bi to bilo zagotovilo, da ni zanosila. Žal to ne drži vedno. Tudi med nosečnostjo je možna krvavitev, seveda pa to ni menstruacija. Torej, nič ni narobe, če krvavitev med uporabo KT ni, nekaj drugega je, če ni menstruacij.
Glede vašega konkretnega primera: prej ste imeli “naravni” menstrualni ciklus, ki je povprečju trajal 31 dni. Sedaj ste na KT, ki vaš naravni ciklus povsem ustavijo in si podredijo vašo gonadno os (hipofiza-hipotalamus-jajčniki) in odtegnitvene krvavitve nastopijo takrat, ko imate premor oz. uživate neaktivne tablete, ko usahne dotok hormonov v krvi in se maternična sluznica začne luščiti, podobno kot med menstruacijo.
Matjaž
Jaz jih jem ze 2 leti yaz tablete naceloma bi morala tabletko jemlati vsaki dan priblizno isto uro ampak jaz tega nikoli nisem in nikoli mi ni skodovalo 🙂 prvi mesec sem jaz imela zelo mocne krvavitve mocne krce shujsala sm 15 kilogramov imela vrtoglavice…priporocam ti da nasledna dva mesca kljub kt mas spolni odnos z kondomom 🙂 drgac se pa kar navadi menstruacija ti bo trajala samo 3-5 dni nic vec nic manj 🙂
Oprostite, a na kaj se navezuje vaše mnenje? Vsekakor je potrebno KT jemati redno in če vam do sedaj ni “škodovalo” (kaj sploh imate v mislih s to besedo!?), še ne pomeni, da vam ne bo. Tudi vaš opis dogodkov ob pričetku jemanja KT ni tak, kot ga ima velika večina žensk. Hujšanje oz. rejenje je zgolj posledica vnosa energije v telo in porabe te energije. Koliko bo trajala odtegnitvena krvavitev je tudi odvisno od posameznice: pri enih je kak dan ali še to ne, pri drugih traja nekaj dni.
Matjaž
Pozdravljeni!
Od januarja do junija sem jemala kontacepcijske tablete Yaz, vendar sem jih potem prenehala, ker je zadnje 3 mesece moja menstruacija trajala po 3 tedne. Po pogovoru z ginekoliginjo sem jih v juliju pricela ponovno jemati in sicer prvi dan menstruacije. Sedaj je ze 14. dan jemanja kt in krvavitev se vedno traja, sicer je obicajno rjavkast izcedek obcasno pa tudi rdece barve. Imam tudi diabetes in se zdravim z inzulinom. Zanima me,ali je to normalno da imam takk dolgo krvavitev in kdaj bi se moralo stanje stabilizirati, ker imam pocasi se dovolj tega,se posebej v poletnih dneh, ko mi raznorazni ulozki nic kaj ne odgovarjajo.
Živjo!
Ne dolgo nazaj sem se odločila za kontracepcijske tabletke. Imam tabletke Yaz. Menstruacijo sem dobila v soboto, 27.10., ki pa do danes: 9.11. se vedno traja. Torej jo imam ze skoraj 14 dni. Vsak dan je enako mocna krvavitev. Zjutraj je malenkost sibkejsa vendar, ko ob 12 vzamem tabletko Yaz zacnem po parig minutah spet mocno krvaveti. Ali naj se narocim k ginekologu? Ali je normalno, da krvavim ze 14dni neprekinjeno? Ali so to le posledice privajanja mojega telesa na tabletke ali zna biti kaj narobe???
Najlepsa hvala za odgovor.
Živjo
Najlepsa hvala za pomoc. Krvavitve so precej podobne menstruaciji, le da nimam krcev ali drugih bolecin, ki pridejo skupaj z menstruacijo. Le nadlezno je, da ze 2 tedna neprestano krvavim.
Ali v primeru, da se ob 2 zavojcku ponovi isto (krvavitev po 14 dni ali vec) se nato narocim k ginekologu?
Lp