KT Yaz
Lepo pozdravljeni!
Tudi sama imam vprašanje glede jemanja kt Yaz. Jemljem jih že dve leti, brez kakršnihkoli težav, nobene pozabljene tabletke, imam redne krvavitve med placebo tabletami. Danes pa se mi je “menstruacija” pojavila po zaužitju druge bele tablete. Ponavadi pa se mi krvavitev ponavi po tretji placebo tabletki. Je normalno, da se krvavitev pojavi kakšen dan bolj zgodaj/pozno? Navajena sem bila namreč krvavitve na določen dan, zdaj pa sem malce nervozna, čeprav verjetno nimam razloga za skrb.
Hvala za Vaš odgovor. Lep in uspešen dan Vam želim.
Lp, Tjaša
Pozdravljeni!
Ta mesec je bil zame zelo raztresen, zato sem nekaj napak naredila tudi pri samem jemanju KT Yaz, ki jih jemljem že dobri dve leti. Zamenjala sem vrstni red 14. in 15. tabletke (roza barve), ko sem ta vrstni red popravila (namesto 15.sem potem vzela 14.tabletko), danes pa sem ugotovila, da sem nekako izgubila zadnji dve placebo tabletki, verjetno sem premočno pritisnila na omot tabletk, pa sta padli ven. Trenutno sem pri 23.roza tabletki. Kaj lahko storim? vzamem 2 placebo iz rezervnega omota ali ju kar izpustim?
Zahvaljujem se vam za odgovor in Vas lepo pozdravljam 🙂
Lp, M.
Pozdravljeni!
Nosečnost je vedno možna, saj nobena kontracepcija ni 100%-no učinkovita, a je možnost za nosečnost ekstremno majhna. Nekatere ženske med uporabo kontracepcije sploh nimajo odtegnitvenih krvavitev, saj KT tako stabilizirajo in stanjšajo maternično sluznico, da le-ta nima od kod krvaveti. Lahko seveda naredite test, da se prepričate, da niste noseči, nato pa se sprijaznite, da včasih krvavitve sploh ne boste imeli (kar je pravzaprav super).
Matjaž
KT Yaz jemljem že okoli 4 leta (stara sem 21 let), odločila pa sem se, da vzamem samo še ta paket do konca in prekinem. Prednosti so, da se cikel menstruacije uravnovesi in točno veš kdaj jo lahko pričakuješ, traja pa 3 dni (manj krčev in šibka M). Slabosti pa sem ugotovila šele po štirih letih jemanja, namreč pred jemanjem KT sem imela zelo zelo goste lase, sedaj pa so zelo redki. Poleg tega sem se že dvakrat med jemanjem soočila z alopecio areato (krožno izpadanje las), ki ni bila tako nedolžna. Opazno je tudi nihanje mojega rapoloženja. Posebej pa moram povdariti še slab zadah in zelo nizki libido. Slab zadah imam enkrat na mesec, en teden pred in med M. Je zelo zelo moteče, ugotavljala sem vzroke zadaha, porabila veliko denarja za zdravila da bi ga pozdravila. To potrjuje obdobje, v katerem sem prenehala s TK (pavza), v katerem zadaha ni bilo, prebrala pa sem tudi ogromno raziskav, ki mojo trditev potrjujejo. Glede nizkega libida pa ja.. Zaradi tega sem skoraj uničila mojo zvezo, zmeraj pa sem krivila tudi samo sebe, kaj je glede tega z mano narobe (pred jemanjem TK je bilo vse v redu). Aha, pa zadnje mesece imam tudi neredno M.
+ zaradi jemanja TK Yaz imam 15 kg več, ko sem jih v obdobju nehala jemati, sem naenkrat spet za 15 kg skujšala.
To so moje izkušnje, saj med jemanjem TK sem mislila da so vse naštete stvari naključje. Potem pa sem vse skupaj povezala v eno celoto. Čutim kot, da si strupim telo, tako da, z TK neham. 🙂
Tako ali tako pa vsako telo TK sprejme drugače, da vas čisto ne preplašim.