Kt Cerazette
Ob jemanju progesteronske kontracepcije – Cerazette ali Cerelle, lahko prihaja do vmesnih krvavitev, ki so videti kot menstruacija. To je normalen pojav, če so krvavitve šibke in približno 1x na mesec.
lp, N
Lenaaria, 09.04.2025 ob 06:48
Lp,
Krvavitev imam zadnje čase vsake 10 dni.
Dojim,je možno kaj narediti oz zamenjati s kako drugo terapijo,ali obstaja možnost,da se samo uredi?
Ob dojenju so krvavitve pogostejše in se običajno umirijo po 3 mesecih jemanja tabletk Cerazette. Morda lahko poskusite, da ob krvavitvah vzamete po 2 tabletki na dan.
Druge tabletke lahko damo ob prenehanju dojenja ali starosti otroka vsaj 6 mesecev, če še dojite. Lahko bi pa razmislili o materničnem vložku z dodatkom progesterona (Mirena ali Levosert)
Najprej hvala za odgovor.
Vmes sem bila pri gin.,na uz je vse ok. Imam pa spet po 10 dneh menstruacijo. Je možno da se ta vzorec pojavljanja M na 10 dni umiri sam od sebe? Malo me skrbi tudi zaradi slabokrvnosti;po kolikšnem času se pojavi pri tako pogostih krvavitvah?Ker drugace mi cerazette odgovarjajo in bi potrpela če bi vedela da se bo umirilo.
2 tableti na dan da jemljem samo med krvavitvijo?To naj bi pomagalo preprećiti pojav pogostih M?
Dojim ves čas že dve leti,zdaj manj kot prej,pa v sveh letih nisem imela niti enkrat krvavitve.
Je mirena primerna ob dojenju in migreni? Je vstavitev res boleča?
- Hvala in lep dan
Lenaaria, 21.04.2025 ob 09:50
Najprej hvala za odgovor.
Vmes sem bila pri gin.,na uz je vse ok. Imam pa spet po 10 dneh menstruacijo. Je možno da se ta vzorec pojavljanja M na 10 dni umiri sam od sebe? Malo me skrbi tudi zaradi slabokrvnosti;po kolikšnem času se pojavi pri tako pogostih krvavitvah?Ker drugace mi cerazette odgovarjajo in bi potrpela če bi vedela da se bo umirilo.
2 tableti na dan da jemljem samo med krvavitvijo?To naj bi pomagalo preprećiti pojav pogostih M?
Dojim ves čas že dve leti,zdaj manj kot prej,pa v sveh letih nisem imela niti enkrat krvavitve.
Je mirena primerna ob dojenju in migreni? Je vstavitev res boleča?
- Hvala in lep dan
Mirena (ali Levosert) je zelo primerna kontracepcija za čas dojenja in indicirana tudi pri ženskah z migrenami. Vstavitev je nekoliko neprijetna, opravlja se ob koncu menstruacije, ko je maternični vrat še nekoliko odprt. Pri ženskah, ki so že vaginalno rodile, običajno ni zelo boleča. Jo zelo priporočam.
M na 10 dni ni v redu, če se ne umiri v treh mesecih, svetujem zamenjavo tabletk. Če dojite že 2 leti, lahko preidete na kombinirane kontracepcijske tabletke.
Ob pogostih M, zlasti če so močnejše, svetujemo dodatne preglede za izključitev pomanjkanja železa (določitev hemoglobina in feritina), ter jemanje železa.
srečno, N
Najlepša hvala za odgovor.
Imela sem 2 carska reza,vaginalno nisem rodila. Nasploh mi ginekologinja pri pap brisu vedno reče,da sem zelo ozka,uporabiti mora manjši instrument za odvzem brisa. (kot da bi imela nerazvito). Ravno zato me malo skrbi vstavitev mirene.
Prosim še za mnenje;Kombinirane kt pa bi bile katere primerne za dojenje po 2 letih in migrenah?
Hvala,supet ste <3
Lenaaria, 06.05.2025 ob 22:54
Najlepša hvala za odgovor.
Imela sem 2 carska reza,vaginalno nisem rodila. Nasploh mi ginekologinja pri pap brisu vedno reče,da sem zelo ozka,uporabiti mora manjši instrument za odvzem brisa. (kot da bi imela nerazvito). Ravno zato me malo skrbi vstavitev mirene.
Prosim še za mnenje;Kombinirane kt pa bi bile katere primerne za dojenje po 2 letih in migrenah?
Hvala,supet ste <3
Mireno lahko vstavimo tudi ženskah z ozko nožnico, brez skrbi.
Pri migrenah z avro odsvetujemo vse kombinirane kontracepcije tabletke, priporočeno je jemanje progesteronske kontracepcije ali materničnih vložkov, možna opcija je tudi moška li ženska sterilizacija (tu je pogoj starost 35 let).
lp, N.