krvni tlak
Spoštovani dr. Kersnik,
Mama je stara 59 let. V zadnjem času je imela relativno visok pritisk nad 150/90 in ji je osebna zdravnica predpisala tablete Prenessa 4 mg, ki pa ji niso “zagrabile”. Nato ji je za probo dala Amlopin 5 mg, po katerih je imela nekaj stranskih učinkov (prekiniti jih je morala zaradi rdečice). So ji pa tablete Amplopin lepo uravanavale pritisk, kateri ni nikoli presegel 140 in tudi padel ni pod 110 (govoriva seveda za zgornji pritisk). Sedaj je dobila Valsaden 160/12,5 mg. Sicer se ne spoznam na mg., vendar se mi zdi preskok iz 5 mg kar visok. Po tem Valsadenu pa ji zgornji pritisk pade tudi pod 100. Sprašujem vas, ali je normalno, da ji pritisk naenkrat pade pod 100? Ali je možno da so krive nove tablete Valsaden?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Spoštovani!
Verjtno bo morala poskusiti z manjšim odmerkom. Včlasih je kar težko najti pravo zdravilo ali pravo kombinacijo zdravil.
Sami mg pa v primerjavi niso pomembni, ker gre za različne učinkovine. Tudi grami soli in popra v juhi so različni, tudi ko dosežemo želeni okus.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani dr. Kersnik,
Zanima me, ali ko začneš uporabljati tablete proti visokemu pritisku, ali je je res, da jih je treba jemati do konec življenja. Zdravncia mi ga je parkrat izmerila med 150/90 in 180/95 ter mi predpisala tablete. Ker me jih je bilo strah jemati, jih prvi teden sploh nisem pa sem imela pritisk med 120/80 in 135/95, kar se mi je zdelo idealno. Nato je začel zopet se višati proti 150 in sem začela s tabletami, vendar se po njih ne počutim dobro. Obstajajo kakšne tablete samo za občasno uporabo? Stara sem pa 36 let.
Spoštovani!
Oprostite za pozen odgovor.
To je stara vraža, ki kroži med ljudmi, ker narobe povežejo vzrok in posledice. Zdravila proi zvišanemu krvnemu tlaku namreč deujejo le nekaj ur, zato jih moramo redno jemati, da vzdržujemo tlak v želenih mejah, tj. v povprečju pod 140/90. To dosežemo z nefarmakološkimi ukrepi in z zdravili, ki jih pogosto kombiniramo. Pomebna je stalnost jemanja, da tlak pretirano ne niha, ker se sicer počutimo slabo. Zdravila jemljemo do konča življenja zato, ker je druča tlak neuravnan, ne pa zato, ker smo začeli jemati zdravila. Ne postanemo odvisno od njih, kot od pomirjeval, ali heorina. Kar se tega tiče, jih lahko nehamo jemati kadar koli, pa ne bo narobe nič drugea, kto da bo tlak ponovno visok.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik