Najdi forum

krvni tlak

Pozdravljeni!

Pišem za moža. Njegov krvni tlak je 130/70, torej je spodnji nižji, zanima me kako dvigniti spodnjega ne da bi se pri tem dvignil tudi zgornji? Ali je to možno? Zgodilo se mu je namreč, da je imel močen občutek utesnjenosti in bolečine v prsih, srčni pulz pa rahlo pospešen. Popil je veliko vode, se umiril in potem je bolje. Kaj bi to lahko bilo? Pod nekim hudim stresom ravno ni. Tudi debel ni.

Hvala za odgovor in lp!

Aida

Za pravilen odgovor bi potreboval še nekaj podatkov, predvsem podatek o bolnikovi starosti.
Po sedanjih določilih so, pri odraslem človeku, vrednosti tlaka 120/80 mm Hg optimalne. Take vrednosti ima večina mladih ljudi.Tlak pod 140/90 mm Hg, neodvisno od starosti opazovanca, je še normalen. Če je višji ga moramo zdraviti. Vaš mož ima povsem normalno vrednost zgornjega (sistoličnega) krvnega tlaka.
Po sodobnih kriterijih vrednosti spodnjega (diastoličnega, “srčnega”) tlaka so optimalne pri vrednosti okrog 80 mm Hg in so še v okviru normale, če so okrog 60 mm Hg. Sredstev za zvišanje spodnjega tlaka bolnikom ne dajamo, ker s takim zdravljenjem bi zvišali tudi zgornji tlak.
Zaključek: v dopisu navedene vrednosti so pri odraslem človeku povsem normalne.
Občutek utesnjenosti in bolečine v prsih dopušča sum, da je težava bila posledica trenutne slabše prekrvitve srca. Svetujem posvet pri izbranem zdravniku družinske medicine.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!
Pišem Vam zaradi problema s krvnim tlakom.Stara sem 20 let in imam že 2 leti depresijo.Pred tem sem imela nizek krvni tlak(110/60), sedaj pa imam malo višjega. Vem, da se krvni tlak skozi dan spreminja in takrat ko mi gre kaj narobe ali pa se bojim so vrednosti tlaka 150/90. Včasih tudi višje. Ko se umirim, mi tudi tlak pade. Zanima me, če so nenadne spremembe tlaka nevarne. Strah me je, da se bom enkrat toliko napsihirala, da me bo res kap. Drugače pa imam normalno postavo in sem kadilka.

Spremembe tlaka so prisotne pri vseh ljudeh. Vrednosti so višje ko smo razburjeni, zaskrbljeni, telesno obremenjeni. Porasti tlaka tudi do visokih vrednosti niso nevarni, kadar so kratkotrajni. Taki porasti so nevarni le pri starejših ljudeh z zelo izraženo aterosklerozo, ki je pri vas nikakor ni.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lep pozdrav!
33 let sem star in imam težave z krnim tlakom.Meseca maja sem zbolel za pljučnico , posledično pa tudi za miokarditisom.Za zdravljenje sem dobil zdravila ,prenesso in aspirin.Ker imam težave z povišano telesno težo sem po posvetu z osebnim zdravnikom začel zraven mojih zdravil jesti še reductil (zaviralec apetita).Jemlem ga tri dni . Zaradi slabega počutja sem si začel redno meriti krni tlak (130-100).Opazil sem povišanje srčnega ki je okoli 100 ,po jemanju zdravila reductil.Pri takšnem krnem tlaku in glede na stanje po bolezni me zanima , če moram prenehati z zdravilom reductil?

Hvala za odgovor!

Iz vašega dopisa sem povzel, da se vam je počutje poslabšalo in, da vam je zrasrel tlak kom ste začeli jemati Reductil. Poizkusite opustiti Preductil in shujšati z zmanjšanjem obrokov hrane. Kontrolirajte si tlak več krat. Če boste ugotavljalo vrednosti nad 140/90 mm Hg.

Pozdravljeni.
Obračam se na vas, ker sem dobila napotnico za mrzlo kopel. Imam namreč težave, ker mi je močno mraz. Pozimi sem spala pod 2 kovterjema,stalno sem oblečena 3x več od drugih,.. sedaj imam v senci oblečena po dva rokava, debele dokolenke, najmanši vetrič, prepih ali sapica mi škoduje, dobim vročino. Če pa grem 5 min na sonce, ne morem dihat, me prime omedlevica in razbiva srce. Težave imam tudi če se tuširam s toplo vodo.
Zaradi teh težav sem dobila napotnico za mrzlo kopel. Mislim, da se tako testira, če je ožilje preveč stisnjeno-ozko. Prosila bi, če bi mi kaj več lahko razložili o teji kopeli. Sicer imam tudi bolno ščitnico-bazedovko in bolečine v nogah-najbrž artroza. Stara sem 36 let.
hvala

Vsebina vašega dopisa je nevsakdanja. Ali vam je izbrani zdravnik izdal napotnico “za mrzlo kopel” (?). Vas je morda napotil na zdravljenje v termalno zdravilišče? Pričakujem več informacij.

Pozdravljeni
Se opravičujem, ker sem bila prejšnič nejasna.-24.7.2009 Glede že prej opisanih težav, nenormalna občutlivost na mraz, vetrič in vročino, ter tudi dodatne težave- bolečine v kosteh in kolenih, me je splošna dr napotila k revmatologu, ta pa mi je napisal napotnico za ambulanto za “mrzlo kopel”.Kaj več na žalost ne morem napisat, ker ne vem. Revmatolog mi je predpisal zdravila za kosti:Olfen, Nolpaza, Lekadol, Dona. Bi lahko mojo preobčutlivost lahko povzročalo bolečine ali mogoče vnetja kosti? To se je pričelo že pred dvema letoma, sedaj pa sem dobila zgoraj opisana zdravila.
lep pozdrav

Ambulanta za “mrzlo kopel” je ljudsko ime za ambulanto v kateri pregledujejo bolnike z motnjami krvotoka v okončinah (v Ljubljani na Polikliniki, Njegoševa 4, drugo nadstropje, hodnik A, ambulanta za žilne boilezni).

New Report

Close