krvni tlak
Spoštovani!
Mene pa zanima, če bi se poslabšanje mitralne in trikuspidalne insuficience lahko kazalo tudi z znižanjem krvnega tlaka?
Stara sem 25 let in pred 7,8 leti so mi po naključju ugotovili šum na srcu in me napotili na UZ srca, kjer so ugotovili manjšo mitralno insuf. in trikuspidalno insuf. I.stopnje. Zdravniki so rekli, da je to bolj kot ne lepotna napaka in zdravljenje ni potrebno (razen preventivna antibiotična zaščita pred posegi), sem ter tja pa naj pridem na kontrolo. Naj povem da sem imela v tisem obdobju pritisk tam nekje 125/85, pulz v mirovanju tam nekje okoli 70, veliko bolj sem bila nervozna kot sem zdaj.
Pred dvema letoma, sem zaradi občasnih napadov hitrega bitja srca ponovno opravila UZ, vrednosti so bile praktično identične kot pri prvem merjenju.
No, zadnje leto ali leto in pol, ko sem se tudi sama bolj umirila, ter se tudi bolj začela ukvarjati s športom, pa se mi je znižal pritisk, tako da ga imam zdaj v povprečju 100/60, včasih tudi malo manj, pulz v mirovanju je okoli 60, včasih tudi manj (pod 55 ne gre). Nimam nekih težav, razen, kadar vstanem, se mi občasno malo zatemni pred očmi in pa občasne zaspanosti.
Ali bi me ta pritisk moral skrbeti, v smislu poslabšanja insuficience? Sicer sem blj drobna, pri 166cm imam 52 kg. Zadnje leto in pol tudi ne jemljem več KT.
Najlepša hvala za odgovor!