Najdi forum

Krvni tlak

Pozdravljeni. Ze 14dni imam prenizek KT. Zjutraj imam 90/48,cez dan ga komaj dobim do 96/55 npr in to je vse kar dosezem.

Spodnji nikakor noce gor,kaj to pove? Zgornji je se cisto ok,spodnji pa je tezava.

Pulz je normalen 61-72.

Danes po malo bolj mastni hrani je tlak prisel ja 116/76 jaz pa sem se pocutila zelo slabotno in zelo mi je bilo slabo,cez pol ure je bil spet na 90/53.

Uz srca je ok

Ekg ok,razen ektrasistole prisotne a naj ne bi bilo to nic taksnega. Na merilcu kt je pogosto opozorilo za neenakomeren utrip.

Vsa leta do sedaj sem imela 90/60.

Lep vecer

Spoštovana

Če nimate hujših simptomov, potem menim, da je skrb odveč. Da ste se počuti slabo po “bolj mastni hrani” je verjetno zaradi zaužite hrane in ne zaradi pritiska 116/76.

Zdravstvena stanja, ki lahko povzročijo nizek krvni tlak, vključujejo nosečnost, bolezni/stanje srca in srčnih zaklopk, bolezni povezane s hormoni (endokrine motnje), dehidracija, izguba krvi, huda okužba, huda alergijska reakcija, pomanjkanje hranilnih snovi v prehrani ipd.

V večini primerov, če ni drugih simptomov, gre za »normalno« stanje posameznikov, ki imajo prirojeno stanje nizkega krvnega pritiska. Če bi se slabo počutili ali bi vas takšno stanje oviralo pri vsakdanjem življenju potem se obrnite na izbranega zdravnika, da se poiščejo vzroki za pretirano nizek in simptomatičen krvni pritisk.

lp

Pozdravljeni,

pišem kar pod to temo, ker imam podobno težavo. Pojavilo se mi je slabo počutje omotičnost, glavobol, slabost, sem cisto brez energije. izmerila sem krvni tlak in je malo nizek. Giblje se mi od 103 do 115 in od 65 do 72. Merim ga veckrat na dan. Je lahko razlog za slabo pocutje malo nizji krvni tlak. Izvidi krvi so ok in tudi EKG. Sem bila pa pred priblizno pol leta slabokrvna, pomankanje železa (hemoglobin 89). Ugotovljeno je bilo da se je slabokrvnost pojavila zaradi mioma ki ga imam na maternici, cakam na operacijo. Imam pa kri sedaj vredu, kot sem ze omenila. Je mogoce lahko to kaj povezano z prenizkim pritiskom. Sem imela pa pritisk prej vedno vredu.
Zanima me ali je slabo pocutje povezano z nizkim pritiskom ali je lahko vzrok za slabo pocutje kje drugje. Mi predlagate se kaksne preglede?

Spoštovana

Če ste prej imeli višje vrednosti krvnega tlaka potem je možno, da se začasno počutite slabše z nižjim krvnim tlakom, ki pa je pravzaprav idealen in vam večin ljudi lahko le zavida. Tudi slabokrvnost je lahko vzrok za slabše pocutje in nekoliko nižji krvni tlak. Menim, da so trenutne težave začasne narave. Krvni tlak lahki  nekoliko dvignete s poživili (kava, čaj …). V kolikor bi se slabše pocutje nadaljevalo dlje časa, svetujem obisk zdravnika, kajti lahko so vzroki kje drugje.

LP

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Imela bi pa še eno vprašanje in sicer me zanima kakšen bi moral biti normalen srčni utrip? Opazim da je moj ko se umirim okoli 55. To vidim na pametni uri ( nevem sicer koliko se te ure natančne vrjetno ne toliko) Me pa sedaj nekaj dni boli in špika na levi strani. Bolečina je prisotna pod rebri. Najbolj pa jo čutim ko dlje časa sedim naprimer v avtu in tudi ponoči. Ni pa prisotna ves čas. Med gibanjem je ne čutim. Kaj mislite da bi bile te bolečine? Bi morala narediti še kakšne preglede? EKG sem naredila kakšen mesec nazaj in je bilo ok, tudi kri je vredu. Stara sem 34 let. Naj še povem da imam probleme s tesnobo, anksioznostjo. Je lahko vzrok teh bolečin tudi tesnoba?

Spoštovana

Vzrok za vaše bolečine ni v povezavi s srcem. Verjetn gre za mišično skeletne bolečine, predvsem zaradi prisline drže (sedenje ipd.).

Vaš utrip 55 /min je še vedno idealen. Šele ko bi padel pod 50 utripov bi lahko govorili o bradikardiji (zmanjšano število utripov). “Normalen” srčni utripv mirovanju pri večini oseb, je med 60 in 100 v minuti. Natančnost “pametne” ure je tudi vprašljiva.

LP

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Še nekaj me zanima je normalno da imam v mirovanju in ponoči nižji srčni utrip 50-60 utripov, cez dan pa okoli 75-80. Zdi se mi da mi utrip zelo skače. Je to lahko zaradi tesnobe in stresa? Ali predlagate da bi opravila se kaksen pregled ?

Spoštovana,

To je povsem normalno. Ponoči in na splošno v mirovanju je srčni utrip vedno nižji. Spremembe srčnega ritma so zelo “slikovite”. Pri prehodu iz sedeča položaja v gibanje, se lahko srčni ritem v hipu zviša tudi za 10 in več utripov/min.

LP

Pozdravljeni,

Tudi jaz opazam nizek srčni utrip. Brala sem da naj bi bil normalen utrip 60-100. Sama ga imam v mirovanju in ponoci 50-60, ponoci sem ga imela tudi ze 47. Imam pa tudi malo nizji pritisk giblje se med 102-115 in 65-75.Pred 1 mesecem sem opravila EKG je bil normalen. Ali bi EKG pokazal kaksne nepravilnosti ali bi morala opraviti 24h merjenje? Stara sem 35. Zanima me ali bi me moral nizji srcni utrip skrbeti bi morala opraviti UZ srca?

Spoštovana

Imate idealne vrednosti krvnega tlaka kakor tudi števila srčnih utripov.

LP

Zdravo. Tudi jaz sem se odločil malce posvetovati z vami da pridobim kake koristne nasvete oz predloge…

star sem 38, visok 175, težki 94

Definitivno bi bilo met kaj kilogramov manj. In bi mogoče krvni tlak bil tudi drugačen. v 6 mesecih odkar sem šel darovat kri sem tam imel pritisk 160/105 in pulza 103  zato mi je tista zdravnica svetovala obisk mojega zdravnika. Po posvetu mi je bilo rečeno da se izogibam soli in da se več gibam. To sem se držal ampak rezultata ni bilo. Ker je pritisk v povprečju vedno 157/100 in pulz 100. to je povrečje v zadnjih 3 mesecih.

Danes pa sem bil pri zdravnici in smo naredili ekg in je srce vse ok. Predpisane pa imam tablete Amlessa 4mg/5mg

In zjutraj vzamem po eno tableto in zjutraj in zvečer merim dalje krvni tlak. in potem za dva tedna pridem nazaj do zdravnice.

Do sedaj nisem imel še nobenih zdravil. Malce me je strah zdravil ker nevem kaj pričakovati od stranski učinkov…In če enkrat začnem jemati da potem jemljem do konca življenja.

Kaj konkretnih vprašanj nimam. Bom pa vesel vsakega predloga in nasveta.

Hvala

Spoštovani,

Vsekakor se strinjam, da bi že izguba teže znižala krvni tlak. Torej, delajte na tem (zdravo zmerno prehranjevanje, čim manj maščob, konzervirane hrane ipd. ter fizična aktivnost). Krvni tlak si vedno merite v domačem okolju, ko ste sproščeni (vsaj 1o min. brez kakršnih koli aktivnosti) v sedečem položaju. Če drugače ne gre potem so zdravila edina rešitev. Vsako zdravilo ima določene stranske učinke, ki so večinoma blagi i sčasoma izginejo tako, da jemanje zdravil ni nič nekaj strašnega. Zdravila za krvni tlak se načeloma jemljejo doživljensko. Če bi tudi srčni utripi vztrajali pri 100 utripov/minuto, potem je treba razmisliti o jemanju zdravil tudi za nižanje srčnih utripov, Beta blokatorji (npr, concor) so zdravila, ki poleg nižanja krvnega pritiska, nižajo tudi srčno frekvenco.

Skratka, naj vas jemanja zdravil ne bo strah.

LP

Pozdravljeni.

Hči stara 24. let ima nizek krvni tlak , utrip pa visok. Nekaj primerov

103/ 72/ 102

81/ 63/ 90

87/ 66/ 94

77/60/ 90

98/ 71 /93

Utrip je od 80 do 102.

New Report

Close