Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje krvni tlak

krvni tlak

Pozdravljeni.

Imam diagnozo Hashimoto in se zdravim z Euthyrox 50, čez par dni preidem na 75. Že kar nekaj časa opažam, da imam vrtoglavice in da se mi rahlo tresejo roke, hkrati pa imam tudi drvene ustnice. Kadar koli sem bila pri osebnem zdravniku, sem imela tlak 100/65 do 115/70, utrip pa nekje med 50-55. No, danes, ko se mi je ponovno pojavila vrtoglavica (že ponoči), pa imam tlak 135/90, utrip pa 85. A je to značilno za ščitnico, ali bi potrebovala za to “skakanje” krvnega tlaka kakšna zdravila? Kot sem omenila, imam že nekaj časa vrtoglavice – odkar se je pojavil sum za obolenje ščitnice. Najraje so prisotne ponoči. No, sedaj pa so se začele tudi čez dan. Vendar ne vsak dan. Predvidevam, da kadar imam vrtoglavice, so zaradi povišanega tlaka. Vendar zakaj ta nihanja? in ali je to zaradi ščitnice?

lp, suzana

Spoštovani!

Pri vas gre verjetno za hipotirozo po Hashimotovem tiroiditisu. Po začetku zdravljenja s tiroksinom se pogosto zveča srčna frekvenca. Krvni tlak pa navadno ostane nespremenjen. oziroma se lahko celo nekoliko zniža. Menim, da je vzrok za nihanje krvnega tlaka in vrtoglavice iskati drugje. Zdravila za zniževanje krvnega tlaka niso potrebna. Priporočam počakati še nekaj tednov, da se stabilizirajo vrednosti TSH in ščitničnih hprmonov. Morda se bo izboljšalo tudi vaše počutje.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close