Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Krvni sladkor bodoče nosečnice

Krvni sladkor bodoče nosečnice

Lepo pozdravljeni!

Pišem vam, ker sem zmedena glede moje ravni krvnega sladkorja. Stara sem 30 let, fizično aktvina in vitka (ITM 22, s tem da imam mišične mase verjetno več od povprečja). S partnerjem načrtujeva naraščaj in glede na izkušnje prijateljic z nosečniško sladkorno boleznijo, sem se odločila, da si izmerim svoj krvni sladkor. Vrednosti na tešče se gibljejo okoli 5,8 mmol/l, 90 min po jedi pa okoli 6,5 mmol/l. Vem, da so vrednosti v okviru normalnih vrednosti za nenosečo žensko, hkrati pa je sploh vrednost na tešče bistveno previsoka za nosečnico. Iz prehrane sem izločila belo moko in sladkor (sladic sicer nikoli nisem rada jedla), pa vendar mi ni jasno, kako naj krvni sladkor na tešče toliko znižam. Pojavlja se mi dilema, ali je smiselno glede na načrtovano nosečnost, krvni sladkor na tešče znižati na 5,0 ali pa se nosečnicam krvni sladkor zniža zaradi nosečnosti same? Prosila bi tudi za nasvet, kaj lahko še naredim za znižanje krvnega sladkorja? Zakaj morajo imeti nosečnice toliko nižji krvni sladkor od ostalih žensk? Nihče v mojem sorodstvu nima povišanega sladkorja, zato mi res ni jasno, kako bi moj krvni sladkor lahko bil previsok kljub aktivnemu življenjskemu slogu.
Hvaležna bom za vaše mnenje in nasvet.
Lep pozdrav,
Mojca

Pozdravljeni,

po nepotrebnem se obremenjujete z vašim krvnim sladkorjem, ker je povsem normalen za osebo, ki ni noseča. V nosečnosti pride do večjega volumna krvi, s tem se kri razredči in so zato ciljne vrednosti krvnega sladkorja drugačne, nižje, kot pri nosečih ženskah.
Ženske se preveč obremenjujete. Živite zdravo življenje, gibajte se, poleg tega pa se naučite tudi sprostitve in uživanja življenja. Veselite se, da ste zdravi, da imate partnerja in da si želita otroka. Pustite, da življenje teče naravno, tudi zanositev, nosečnost, porod in vzgoja otroka.

Pa lepo se imejte

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close