Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca krvni pritisk-nenavadno

krvni pritisk-nenavadno

Pozdravljeni!

Prosila bi za kakšno mnenje glede krvnega pritiska, ker se mi zdi moje stanje precej nenavadno. Namreč začela sem si ga meriti, saj mi pri ginekologu rado pokaže okoli 140/80, včasih celo več, včasih pa manj. Tako sem se seveda ustrašila da je moj krvni pritisk povišan, merjenje doma pa me je presenetilo v drugi smeri. Namreč včasih si namerila krvni pritisk precej nizek (najnižje celo 94/50), večinoma okoli 100/55. Izmerila sem si ga na treh merilnih aparatih in vrednost je bil zmeraj nizka. Ker sem najprej (zaradi meritev pri zdravniku) mislila, da je moj pritisk previsok sem začela z dieto, kar je bila morda neutemeljena odločitev, saj imam normalno telesno težo (ITM 21). Izguba teže ni bila velika, se mi je pa splošno počutje poslabšalo, pritisk je še padel, pogosto sem bila omotična, začela sem opažati znake nizkega krvnega pritiska.
Sedaj se je stanje spet normaliziralo, pritisk (doma) je narasel na okoli 105-110/60. Vendar pa me še vedno zelo moti, da ne vem pri čem sem. Namreč če imam res visok krvni pritisk, bi rada takoj nehala z jemanjem kontracepcijskih tabletk. Predvsem me zanima če je stanje zaskrbljujče in bi morala kako ukrepati?
Res bi bila hvaležna za vsako mnenje, vnaprej hvala
Tanja

Se mi je zdelo, da se bodo glede na medijski pomp tabletke začele pojavljati nekje v kulisi vprašanj 🙂
Vrednosti krvnega tlaka niso stalno enake in tudi če si ga merite 2x zaporedoma, ne boste nikoli dobili povsem enakih vrednosti. Le enkratna meritev (in še ta v ambulanti in tudi tam je bil le zgornji tlak višji od optimalnega) ne pomeni, da imate zvišan krvni tlak. Tudi sicer so vrednosti izmerjene v ambulanti običajno višje od tistih doma. Vse ostale vaše doma izmerjene vrednosti so bile v mejah normale. V tem primeru ni potrebno nobeno ukrepanje (zdrav življenjski slog v vsakem primeru). Vašemu zdravniku utegnejo koristiti zapisane vrednosti tlaka, izmerjenega doma. Upam, da sem napisal, kar ste želeli izvedeti. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala 🙂 , dejansko nisem upala niti pričakovati tako hitrega odgovora.

Pomp o tabletkah pa je bil le opomin na to, ker sem vprašanje že zastavila kak mesec nazaj drugje, pa ni bilo odgovora.

Lep pozdrav
Tanja

Sem mislil, da so vas poročila prestrašila :-))
Lep dan!

pOZDRAVLJENI
Pred enim tednom sem bila na pregledu pri zdravniku in mi je krvni pritisk bil 120/60 . V ponedeljek mi je doma pritisk bil 190/90 ., je možno da je to zaradi stresa , sicer tudi zaradi meritve doma sem preplašena , a je možno da se krvni pritisk poveča tako nenadoma in hitro . V zadnja 2 meseca sem se zredila 6 kg , ta teden sem začela delati v novi službi

Pritisk se seveda spreminja, merite ga, ko ste sproščeni in po počitku, sicer bodo vrednosti višje ter seveda….ne neprestano! Najbolj koristne bodo meritve, če si jih beležite. Odgovor z eno besedo je torej DA
Lep pozdrav

New Report

Close