Krvni pritisk
Pozdravljeni!
Med nosečnostjo sem jemala Dopegyt tablete, zaradi povisanega pritiska. jemala sem jih še nekaj časa, ker sem dojila, s pritiskom je bilo ok.
Zdaj mi je zdravnik zamenjal tablete, dobila sem Voxin 4mg. Jemljem eno tableto zjutraj.
Redno merim pritisk in opažam, da je povišan-varirara od 140/85, do 155/95, kljub temu, da jemljem redno tablete.
Voxin jemljem cca 2 tedna, a moram še počakat, da se telo navadi ali naj prosim za zamnjavo zdravila, saj sem nenehno v nekem nemiru,ko je pritisk povišan.
Hvala za odgovor.
Stara sem 41 let.
lp
Spoštovana,
Zdravila, kot je Dopegyt (ki vsebuje zdravilno učinkovino metildopo), se pogosto predpisujejo za obvladovanje hipertenzije pri nosečnicah, ker veljajo za relativno varna tako za mater kot za razvijajoči se plod.
Po porodu ste z Dopegyta prešli na Voxin (ki vsebuje učinkovino bisoprolol). Bisoprolol je zaviralec adrenergičnih receptorjev beta, ki lahko pomaga znižati krvni tlak z zmanjšanjem srčnega utripa in minutnega volumna srca. Vendar pa lahko traja nekaj časa, da se vaše telo prilagodi na novo zdravilo.
Ob uvedbi novega zdravila, kot je Voxin, ni neobičajno, da bolniki doživijo obdobje prilagajanja. To obdobje se lahko razlikuje od osebe do osebe, če pa vaš krvni tlak po dveh tednih redne uporabe ostane povišan, lahko to pomeni, da zdravilo ne nadzoruje ustrezno vaše hipertenzije. Bisoprolol je zelo učinkovit pri nižanju števila utripov vendar pri nekaterih ni učinkovit za nižanje krvnega pritiska. Predlagam, da počakate še teden ali dva in si zapisujete meritve (zjutraj, zvečer) in če bo vaš krvni pritisk še visok, je smiselno zamenjati zdravilo ali v nekaterih primerih zvišati dnevni odmerek zdravila.
LP