krvni označevalec Ca 125
Pozdravljeni!
Mama je imela rak jajčnikih in je operirana 1996. Nato se je bolezen primirila in se je 2000 ponovo pojavila (v obliki žlezdah velikosti 50 x 50 mm in 30 x 20 mm).
Od 2000. do danes je mama imela več kemoterapij (dobro jih je prenašala in bila disciplirana, pije puno tekučin in se hrani naravnom, surovom haranom). V tem obdoblju rak se je razširio v trebušni votlini (Te dve začetna žlezde velikosti 50*50 cm in 30 x 20 mm ne naraščaju (majno su zmanjšane), pač so se pojavile nove 4 majhne žlezde v aprilu-maju 2002 (premera okrog 15 x 10 mm).
Mama je v teh dneh imela test z označevalcem Ca 125 in joj zdaj zdravnik priporoča obsevanje v oblasti abdomena.
Zanima me kaj pomeni krvni označevalec Ca 125 ?
Kakšno stanje odslikava, kakšne su norme, koliko je natančen in zanesljiv ?
Opravičujem se na mojem slovenskom jeziku ki ni tako dober in upam da ste me dovolj razumeli.
Vnaprej sem Vam zelo hvaležan na odgovoru.
Žikica
Draga Žikica!
O tumorskih markerjih ali označevalcih sem na teh straneh že veliko pisala, žal pa zadnje dni ne deluje iskalnik, tako da vam ne morem napisati povezav. Priporočam, da skušate sami iskati kasneje po našem forumu (ali pregledate naslove tem).
Nivo CA-125 je običajno zvišan pri ženskah z rakom jajčnikov in pri primarnem peritonealnem raku. Ni pa to “presejalni” test (preiskava, s katero ugotavljamo prisotnost bolezni pri zdravih ljudeh v splošni populaciji) za raka jajčnikov ali kateregakoli drugega raka, niti ni enak določanju PSA pri moških za presejanje za raka prostate.
Idealni tumorski označevalec nam pove, ali je v telesu prisoten rak. Takšnega označevalca še ne poznamo, CA-125 pa je daleč od tega ideala. Danes ne poznamo označevalca, ki bi nam pomagal odkrivati raka jajčnikov. Ta raste pogosto brez znakov, dokler ni že zelo razširjen in ima zato zelo slabo napoved (prognozo). Celo pri tako razraslem raku so znaki, ki govorijo v prid bolezni, lahko povsem prikriti in jih spregledamo (napihnjenost, neudoben občutek v črevesju ipd.). Zato je zgodnja diagnoza raka jajčnikov zelo težka.
Presejalni test, s katerim bi ugotavljali prisotnost raka, bi moral biti senzitiven (odkriti bolezen, če obstaja), a tudi specifičen (nivo označevalca npr. bi moral biti povišan samo pri tej bolezni ali stanju, ne pa pri katerem drugem). Število lažno pozitivnih rezultatov bi moralo biti nizko. Test bi moral biti varen, stroškovno upravičen in široko dostopen. Najpomembnejši dokaz v prid vsemu temu pa bi bil, če bi dokazali, da z njim izboljšamo preživetje obolelih, ker bolezen pravočasno odkrijemo in zdravimo.
Nekoč so mislili, da bo CA-125 povzročil revolucijo pri odkrivanju raka jajčnikov. Vendar so obsežne raziskave pokazale, da to ni ustrezno presejalno orodje, slabo pa se odreže tudi pri napovedi, kako je bolezen napredovala. CA-125 ni zelo senzitiven (občutljiv) – povišan je le pri 50 odstotkih bolnic z rakom jajčnikov, pogosto se zviša šele v končnih fazah bolezni, ko je rak že zelo razsejan. Če je test torej negativen, še ne pomeni, da preiskovanka nima raka.
Test je za nameček še nespecifičen, zlasti pri ženskah pred menopavzo. CA-125 je povečan tudi med menstruacijo, pri endomeriozi, nosečnosti in fibroidnih raščah. Lahko ga poviša tudi pankreatitis, apendicitis (vnetje slepiča) in drugi raki kot je rak dojke, pljuč in debelega črevesa. Tako povišan CA-125 pomeni veliko stvari, hkrati pa nobene.
CA-125 ima prav tako visoko stopnjo lažno pozitivnih rezultatov. To lahko vodi k številnim nepotrebnim in dragim dodatnim preiskavam, celo kirurških posegom, med katerimi se išče rakave spremembe, ki jih najverjetneje sploh ni. Dalje se pri raziskavah CA-125 ni nikoli odrezal kot orodje, s katerim bi izboljšali preživetje bolnic z rakom jajčnikov.
Zakaj sploh uporabljamo CA-125? V strokovnjakovih rokah je CA-125 lahko dober test. Po postavljeni diagnozi raka jajčnikov lahko uporabljamo določanje CA-125 za spremljanje odziva na zdravljenje. Padec nivoja tega označevalca pomeni, da je kemoterapija učinkovita, povišanje pa lahko pomeni ponovitev raka. Mnogi strokovnjaki uporabljajo CA-125 v kombinaciji s pregledom in transvaginalnim ultrazvokom pri bolnicah, ki imajo zelo visoko tveganje, da zbolijo za rakom jajčnikov (tudi pojav v družini).
Zdravniki torej dobijo z določitvijo nivoja CA-125 nekaj informacij, na katere pa se ne velja povsem zanašati. Vselej jih je potrebno interpretirati z dodatnimi preiskavami ali v sklopu bolezenske slike. Žal je rak jajčnikov zelo huda in resna bolezen, ki ima v napredovalem stadiju slabo napoved. Zdravnik se je verjetno odločil za obsevanje v področju trebuha, da bi ustavil ali vsaj upočasnil napredovanje bolezni (paliativno zdravljenje).
Lepo vas pozdravljam,
Irena
Spoštovana ga. Irena,
glede Vašega opisa testa CA 125 sem zmedena, zakaj me je ginekolog sploh napotil na to krvno preiskavo. Kakšno informacijo lahko s tem sploh pridobi? No, da na kratko opišem svojo težavo: Zamujala mi je menstruacija. Po nekaj dneh sem jo le dobila. Spremljale pa so jo močne bolečine. Bolečin v času menstruacije nisem dosedaj imela še nikoli. Stara sem 35 let in 2 x rodila. Na pregledu mi je ginekolog opravil ultrazvok, pri katerem je odkril 4 cm veliko cisto.
Razmišljati želim pozitivno, pa vendar razumeti kakšna natančno je moja zdravstvena težava oz. ali je lahko pri tem tudi kaj resnega.
Hvala za odgovor.
Nič ne bo z odgovorom gospe Irene. Odkar je diplomirala pred cca 10 leti je ni na žalost več na forumu.
Sicer pa je rezultat markerja Ca 125 pri ženskah pred menopavzo precej nespecifičen, saj ga lahko dvigne že menstruacija, ovulacija, endometrioza in razna vnetja. Za bolj verodostojen odgovor raje prosi dr Pušenjaka na njegovem forumu.