Krvni izvidi
Pozdravljeni,
imela bi vprašanje glede krvnega izvida in sicer za K-MCHC, moja vrednost tega je 360g/l (315-345). Pred dvema mesecema je bil rezultat 354 g/l. Ostale vrednosti so v mejah normale. Zanima me, kaj to pomeni, oziroma, če bi me moralo kaj skrbeti glede na to, da vrednosti odstopajo in se še zvišujejo? Drugače je počutje vredu, imam pa 32 let in avtoimuno vnetje ščitnice, oziroma Hashimotov tiroiditis.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni.
Preventivno sem se odločila za pregled krvi. Tudi mene zanima, kaj pomenijo moji izvidi krvi, zato vas lepo prosim za odgovor.
Eritrociti: 5,10 Sedimentacija: 17
Holesterol: 6,8 Trigliceridi: 0,6
HDL- Holesterol: 2,3 LDL- Holesterol: 4,9
Vitamin D: 19,9
( Pred enim letom je bilo:
Holesterol: 5,8 HDL: 2,4 LDL: 3,2 Trigliceridi: 04 )
Po mojem mnenju se je stanje holestrola poslabšalo. Ali bodo potrebna že zdravila ali obstaja kakšen naraven način znižanja holesterola?
Ker je vitamina D premalo me zanima, ali se lahko dobi recept ali je to le samoplačniško?
Stara sem 46 let, nekadilka, ne pijem alkohola, nisem pretežka.
Hvala.
Lep pozdrav.
Spoštovana
Gremo po vrsti:
Eritrociti – OK
Sedimentacija – nepomembno zvišana (referenčne vrednosti <15)
Vitamin D – 19,9 – na spodnji meji normalnih vrednosti (>20 μg/L). Ukrepi niso potrebni. Nekaj časa dnevno na soncu (žal ga je letos bolj malo) bo zadosti za dvig vitamina D, lahko pa si pomagate tudi z vitaminskimi dodatki.
Holesterol – povišan
LDL – močno povišan
HDL – zelo OK t.j. idealne vrednosti
Torej, razen zvišanega LDL so vse druge vrednosti več ali manj znotraj normalnih vrednosti.
Zelo dobro je, da je razmerje celotni “holesterol/HDL” zelo ugodno (3), Vse kar je pod 4 je dobro.
Glede LDL holesterola, priporočam res zelo zdravo prehranjevanje (mediteranski način prehrane), če pa po dveh-treh mesecih LDL ne bi padel pod vsaj 3,5 potem bi bilo smiselno razmislti o zdravilih za zmanjševanje holesterola, v manjših odmerkih.
LP