Najdi forum

Krvni izvid

Pozdravljeni,

lepo bi vas prosila za strokovno mnenje za spodnji krvni izvid opravljen na dan 28.12 in primerjava na dan 12.12 (bom napisala v oklepaj)

Načeloma zelo me skrbi možnost za nastanek krvnih strdkov, kajti na začetku meseca sem začela uporabljati kontracepcijske tablete.

MPV –    12 (11) (ref. vrednost 7-11 fl)

Trombociti – 203 (277) (ref. vrednost 150-410)

D-dimer – manj kot 140 (enako)

PTČ – 26,3 (28,9) (ref. vrednost 29 – 40.2)

Kot je razvidno, MPV je povečan, trombociti pa zmanjšani… Skrbi me tudi nižji PTČ…

Lepo bi vas prosila za pojasnilo rezultatov, in kako bi lahko ukrepala.

Hvala vnaprej.

Spoštovana

Navedena odstopanja so minimalna in nepomembna. Za MPV je  v tuji literaturi navedena normalna vrednost do 15. PTČ prav tako ne predstavlja nekega pomembnega odstopanja. Znižane vrednosti so lahko zaradi jemanja antiagregacijskih zdravil, pomanjkanja vitamina K ipd. Ne vidim razloga za skrb zaradi krvnih strdkov.

LP

Najlepša hvala za odgovor. Skrbi me sicer ker prvič jemljem k.tablete pri 30 letih, pa ne vem kaj naj pričakujem in kakšne so verjetnosti za trombozo. Zaradi tega sem že dvakrat preverila krvi, kako bi zvedla če moje telo ima morebitne neželjene odgovore na tabletke.

Dodatno bi vas vprašala, a ni res da nižji PTČ je vezan na možnost nastanka strdkov, dokler povečan PČT je na antiagregacijskih zdravil in pomanjkanja vitamina K ?

Razumem da odstopanja niso pomembna zaenkrat, ampak kaj bi lahko naredila če se PČT tudi naprej zmanjšuje? Mogoče test za Faktor V ali druge motnje?

Hvala vam!

Spoštovana

Menim, da se po nepotrebnem obremenjujete, če pa ste še naprej v skrbeh se o tem pogovorite s svojim lečečim zdravnikom in ginekologom glede možnosti drugih kontraceptijskih metod.

Srečno!

,

Prosim vas za tolmačenje krvnega  izvida pri možu.

Rezultati biokemiskih preiskav so:

-S-THS je 2,457 (orientacijska vrednost od 0,358-3,74.mlU/L)

– S-fT3 je 4,26 ( orit. vrednost 3,4 do 6,1 pmol/L)

-S-ft4 je 9,31 ( orit. vrednost 9,8-18,8 pmol/L)

Iz izvida je razvidno, da je vrednost ft4 prenizka. Kaj to pomeni, ali je potrebno stanje zdraviti.

Poleg tega ima mož povišan tudi holesterol:

Holesterol: 7,36 (orit. vrednost 4-5,7mmol/L

HDL je 1,63 (ort. vrednost je več kot 1,4)

LDH je 4,42 (ort. vrednost je manj kot 3,9)

Povišana je tudi vrednost

ALT, ki je 0,75 (orint. vrednost je manj kot 0,74)

ter proteini celokupni, ji so

84, 4 ( orint. vrednost je 65 do 80 g/L)

Povečani so tudi trigliceridi:

2.89 (orint. vrednost je 0,6 do 1,7mmol/L

Ostale vrednosti biokemiskih preiskav so ok.

Prosim za vaše mnenje, ali je izvid zelo slab.  Mož se zdravi zaradi povišanega krvnega pritiska, jemlje Prenesu 4 mg . Kaj svetujete.

Lp

,

Prosim vas za tolmačenje krvnega  izvida pri možu.

Rezultati biokemiskih preiskav so:

-S-THS je 2,457 (orientacijska vrednost od 0,358-3,74.mlU/L)

– S-fT3 je 4,26 ( orit. vrednost 3,4 do 6,1 pmol/L)

-S-ft4 je 9,31 ( orit. vrednost 9,8-18,8 pmol/L)

Iz izvida je razvidno, da je vrednost ft4 prenizka. Kaj to pomeni, ali je potrebno stanje zdraviti.

Poleg tega ima mož povišan tudi holesterol:

Holesterol: 7,36 (orit. vrednost 4-5,7mmol/L

HDL je 1,63 (ort. vrednost je več kot 1,4)

LDH je 4,42 (ort. vrednost je manj kot 3,9)

Povišana je tudi vrednost

ALT, ki je 0,75 (orint. vrednost je manj kot 0,74)

ter proteini celokupni, ji so

84, 4 ( orint. vrednost je 65 do 80 g/L)

Povečani so tudi trigliceridi:

2.89 (orint. vrednost je 0,6 do 1,7mmol/L

Ostale vrednosti biokemiskih preiskav so ok.

Prosim za vaše mnenje, ali je izvid zelo slab. Mož ima tudi povišan krvni pritisk, jemlje Preneso 4mg. Kaj svetujete.

Lp

Spoštovana

Rezultati izvidov hormonov sčitnice in hormonov jeter so v mejah normale zato kakršnih posebnih ukrepov ni potrebno sprejemati, zlasti če vaš mož nima nobenih simptomov porušenega ravnovesja navedenih hormonov. Zvišane vrednosti proteinov so lahko posledica dehidracije, ciroze jeter in nekaterih drugih bolezni, vendar navedena odstopanja se mi ne zdijo preveč zaskrbljujoča. Seveda je vedno pametno kdaj pa kdaj opraviti ultrazvok trebuha (jeter). Kar se tiče holesterola pa je že zgodba malce drugačna. Mož ima povečane vrednosti skupnega in slabega LDL holesterola (4,42mmol/l). Nove smernice priporočajo manj kot 2 5 mmol/l. Dobro je, da ima t.i. dober HDL holesterol nad 1,4. Priporočam naj poskusi z dietno prehrano vsaj nekoliko vplivati na zmanjševanje LDL holesterola, če pa ne gre, potem je jemanje zdravil edina opcija.

LP

New Report

Close