Krvna skupina in rak
v zadnji številki Vive je bil članek Vesne Godine o povezavi med nagnjenostjo k raku pri različnih krvnih skupinah, pa me zanima, če je mogoče kdo med vami imel/ima raka ali pozna koga z rakom – kakšno krvno skupino imate/imajo in kakšnega raka? V primeru naše družine se je izkazalo za resnično, pa me zanima, če zgolj naključno ali pa je res, da so določene skupine bolj nagnjene k raku… Hvala za odgovore!
Jaz sem A poz, prav tako je moja mami A poz (obe raka). Tudi mi smo se doma o tem pogovarjali. Mama je na enem od pregledov v čakalnici, ko so se gospe med seboj pogovarjale o tej temi, in se je izkazalo, da je bilo vseh 5 ženska krvna skupina A. Tako da ne vem.
Upam, da dobim Vivo, ker bi zelo rada prebrala ta članek.
Sicer je pa to eden od razlogov najinenega prehranjevanja po krvni skupini.
No, tako kot sem si mislila. Ljudje s krvno skupino A, so po D’Adamu, najbolj dovzetni za nastanek raka. Sledijo jim ljudje s krvno skupino AB, nato pa še tisti s krvnima skupinama B in 0. V članku so tudi bolj podrobno razčlenjene posamezne krvne skupine glede na posamezne bolezni.
Npr. za raka na dojkah naj bi bile najbolj dovzetne ženske s krvno skupino A in AB. Prav tako pri raku na rodilih. Pri melanomu pa je drugače. Najbolj naj bi bili izpostavljeni ljudje s krvno skupino O, pri ljudeh s krvno skupino A pa naj bi bila najvišja stopnja preživetja.
Ljudje s krvno skupino B, naj bi bili pa najbolj dovzetni za kostnega raka.
Lp
Ursa, ne vem, ali je bilo vprašanje namenjeno meni ali komu drugemu, pa bom vseeno odgovorila, čeprav res bolj na hitro.
Midve z mamo, ki sva krvna skupina A, jeva nekako takole: odpovedali sva se vsem živilom, ki spadajo med razhudnike. To so paprike, malancani, krompir, paradižnik. Ta živila nam po krvni skupini škodujejo pa tudi zdravi ljudje drugih skupin naj bi jih uživali le v zmernih količinah. Kravjega mleka ne uživave, vsaj ne tega iz trgovin. Tudi zelja ne.
Uživava določene vrste rib: losos, sardine, skuše, postrvi, vendar tudi bolj občasno, ker nama ne teknejo tako zelo.
Mesa ne uživava, čeprav sta piščanec in puran nevtralna za uživanje. Gre za to, da ne uživave piščanca iz trgovin, marketov,… Bi pa občasno pojedla nekaj mesa živali, za katero vem, da je bilo zdravo vzgojeno, hranjeno brez umetnih hranil, antibiotikov, hormonov in zaprto v farmi brez svetlobe. Takega mesa ne želim uživati, ker verjamem, da mi ne koristi in samo obremeni moj organizem.
Pojeva veliko zelenjave, predvsem tiste, ki nama ustreza, to je: brokoli, korenček, por, čebula, česen, artičoka, ohrovt, zelena, špinača, buča …
Ne uživava banan, pomaranč, mandarin, pšeničnih izdelkov minimalno, veliko pa pirinih, iz amaranta, jaz kruha praktično ne uživam, nič sira, kisa ne uporabljam, uporabljave olivno olje, laneno, od oreščkov orehe, mandlje, od semen laneno in bučno.
Uživave veliko leče, proseno in ajdovo kašo, namesto krompirja jeve topinambur, ki nam koristi, pijeve kozjo sirotko, skozjo skuto/sir, a ne vsakodnevno, temveč občasno.
O tem je veliko napisanega tudi na internetu, in si lahko, če te bo zanimalo, tudi prebereš.
Midve sva nekokako skombinirali uživanje hrane po krvnih skupinah pa tudi malo nasvete higienikov o nekombiniranju določene hrane med samo, da se lahko pravilno in hitro razgradi, pijeva veliko več vode kot včasih, uporabljave himalajsko sol, Mascavo rjavi sladkor, sočiva si zelenjavne sokove,… Tako da ne gre samo za prehranjevanje po krvni skupini, temveč veliko več.
Midve sva se odločili tako prehranjevati predvsem zato, da razbremenive telo kar se da umetnih in že pripravljenih, industrijskih živil, in to nadomestive z lahko prebavljivo hrano in kvalitetnimi živili. Se počutiva super ne trdim pa, da je to pravilni način prehranjevanja. Sploh ne. Vsak naj se odloči po svoji vesti i znanju kaj in kako. Nama pač zaenkrat ustreza tak način prehranjevanja.
Lp
Ursa, samo zaradi določene krvne skupine, ki jo imaš, zagotovo ne boš zbolela. Vedeti moraš tudi to, da je malo rakov, ki so gensko pogojeni.
Pomembno je ogromno dejavnikov, prehrana je le en vidik.
Bolj pomembno je, da živiš sproščeno, pozitivno naravnano in brez bremena, da lahko zboliš. Pa telesna aktivnost je pomembna in prehrana in si na dobri poti, da nikoli ne zboliš. Tudi preventivni pregledi so super zadeva a vseeno ne obsedenost z njimi in strah povezan pred boleznijo. To pa ni dobro.
Lp