Najdi forum

Evo zdej k ste mi pomagal pri prevodu pa objavljam tole – je iz knjige 4 krvne grupe za 4 načine prehrane. Imam pa izpisano samo z krvno grupo B, ki jo imam tudi sama (to sem si izpisala za lastno uporabo). Ne vem sicer če bo kdo kaj dal na tole, ampak vsaj pri meni določene stvari držijo oz. mi nagonsko ne pašejo. So pa tudi stvari ki se jim je težko odreči. No ja, ne vem če se bom držala tega . vsaj vsega ne , ampak bom pa sigurno kdaj pomislila na to kaj sem prebrala.

Upam da bo tole komu koristilo.
Pa še zmeraj ne vem točno kakšen je sladić – a kdo ve ? Ga tolkrat omenja.

KRVNA skupina B – pomeni balansiran

– Nomad
– močan imunski sistem
– uravnotežen
– vzdržljiv prebavni sistem
– najraznovrstenejši izbor prehrane
– mlekožder
– najboljša reakcija na sters:kreativnost
– zahteva ravnotežje med fizično in psihično aktivnostjo da bi ostal vitek in pameten
– uravnotežen živčni sistem

Slabosti: nima naravnih slabosti, neravnotežje pa je vzrok avtoimunskim boleznim in redkim virusom

Zdravsteni riziki: diabetes tipa I, sindrom kronične utrujenosti, lupus, multipla skleroza

Dodatki prehrani: magnezij, sladić, ginkgo, lecitin

Telesne vaje: umirjene telesne vaje z mentalnim ravnotežjem , hoja, vožnja s kolesom,tenis, plavanje

Najbolj razširjena je B skupina na Indijskem podkontinentu, pri narodih kavkaškega porekla, S kitajcih, korejcih, babilonski židih, ciganih, madžurijcih.

Redko zbolevajo za rakom in če zbolijo imajo visok odstotek preživetja.

Hrana ki povzroča debelost:
Koruza, leča, kikiriki, sezam, ajda, pšenica

Hrana , ki dobro vpliva na hujšanje:
Zelena zelenjava, meso, jajca, jetra, čaj od sladića

MESO:5-15 dkg 2-3 krat tedensko

Zelo dobro: divjačina, jagnetina, kunec, ovčetina

Neutralno: bizon, fazan, govedina, jetra, puran, teletina

Izognite se: goska, jerebica, kokošje meso, račka, piščanec, prepelica, srce, slanina, svinjetina, šunka

RIBE:-priporoča se 10-20 dkg 3-5 krat tedensko

Zelo dobro: bakalar,grdobina, oikra, list, losos, oslič, skuša, sardela, šnjur, ščuka, postrv-morska, jeter, kirnja,

Neutralno: lignji, morska mačka, morski pes, postrv (kalifornijska), petrovo uho, som, šaran,belica, polenovka

Izognite se: dagnje, hobotnice, inčun, jastog, jegulje, kozice, losos-dimljeni, polž, rak, rarog, škamp, ugor, žaba, želva, ostrige, krap

MLEČNI PROIZVODI:

JAJCA – 1 jajce 3-4 krat tedensko
SIRI – 5-7 dkg 3-5 krat tedensko
JOGURT- 1-2 dcl 2-4 krta tedensko
MLEKO – 1-2 dcl 4-5 krat tedensko

Zelo dobro: vse vrste jogurtov, kefir, posneto mleko, kozje mleko,
Siri: cottage, feta, kozji, mozzarella, ricotta

Nevtralno: maslo, polnomasno mleko, sirotka
Siri: brie, camembert, casein, cheddar, colby, edamer, gauda, gruyere, jarlsberg, moterey jack, munster, parmezan, provolone, sherbet, sojin sir, swiss, sirni namaz, surutka

Izogibajte se: siri- ameriški, modri, sladoled

OLJA: 1 žlica 4-6 krat tedensko

Zelo dobro: olivno ojle
Nevtralno – laneno in ribje olje
Izogibati se: arašidovo olje, sezamovo olje, sončnično, olje oljne repice

SEMENA in SUHO SADJE:

Večina ni primerna za grupo B.
Nevtralno: mandelj, brazilski oreh, kostanj, orehi –navadni, ameriški, kitajski, makadamija, pecan

Izogibati se: bučna semena, kikiriki, lešnik, mak, kažu orehi, pinjole, pistacije, sezam, sončnična semena

FIŽOL IN STROČNICE

Zelo dobro:
– navadni fižol, rdeči sojin , fižol lima, mornarski fižol

Nevtralno: bob, beli fižol, rdeči fižol, grah vrtni,

Izogibajte se: črnooki fižol, adzuki in aduke fižol, pinto fižol, leča

ŽITARICE:

Zelo dobro: proso, pira, rižini kosmiči, ovseni otrobi, ovseni kosmiči

Neutralno: glutenski proizvodi, rižin namaz

Izogibati se: ajda,ječmen, kamut, kuruzni kosmiči, mešane žitarice, pšenični namaz, rž, žganci, pšenični zdrob, rž

KRUH IN PECIVO

Zelo dobro: finski krispiji, esenski kruh (iz kaljene pšenice), kruh ezekiel(iz kaljene pšenice), kruh iz temne riževe moke, kruh wasa, proseni kruh, riževo pecivo

Nevtralno: ječmenov kruh, kruh brez glutena, pirin kruh, kruh iz sojine moke, pecivo, visokoproteinski kruh brez pšenične moke, pecivo iz ovsenih otrobov

Izogibati se: kruh in pecivo iz mešane moke, kruh in pecivo iz durum pšenice, kruh iz integralne pšenice, rženi kruh Vita, 100% rženi kruh, koruzno pecivo, pecivo iz pšeničnih otrobov, rženi krispiji

Žitarice se priporoča 1 šalica suho 3-4 krat tendesnko, testenine pa tudi 1 šsalica 3-4 krat tedensko.

Zelo dobro: riževa moka, ovsena moka

Nevtralno: bela moka, graham moka, pirina moka, kvinoa, beli in rjavi riž, indijski riž, testenine s špinačo, testenine semolina

Izogibajte se: glutenski moki, ječmenovi moki, kuskus, durum pšenični moki, integralni pšenični moki, rženi moki, ajdova kaša, divji riž, ajdove testenine, testenine s artičokami

ZELENJAVA

Zelo dobro: brokoli, cvetača, šitake, , lima fižol, jam, sladki krompir, zelje rdeče, zelje kitajsko, zeleno zelje, listi repe, korenje, rdeča paprika, zelena paprika, rumena paprika, pastinak, peteršilj, repa, ohrovt, jajčevec

Nevtralno: morske alge, bambusovi vršički, blitva, cikorija, dajkon redkvica bela,endivja, bukovi ostrigarji, gobe , sladkorni grah, hren, koromač, koprc, koleraba, kumare, beli in rdeči krompir, rdeča, mlada, sladka ostra čebula,por, radič, repa bela, solata, špargelj, špinača, zelena, ingver, regrat, bučke, stročji fižol

Izogibajte se: artičoke, avokado, buča, mungo fižol kalčki, koruza, olive, paradižnik, redkvice, tempeh, tofu

SADJE

Zelo dobro: ananas, banane, brusnice, grozdje-belo, rdeče, črno, namizno, papaja, slive

Nevtralno: borovnice, breskve, datlji, dinje, grapefruit, rozine, guava, jabolka, jagode, kivi, hruške, kumkvat, limete, limone, lubenice, maline, mandarine, mango, marelice, pomaranče, nektarine, ribez, fige, suhe slive, češnje, višnje, bezgove jagode,robidnice

Izogibajte se: indijski figi, kaki, kokos, šipek, karambola

ZAČIMBE

Zelo dobro: hren, kajenec, curry, peteršilj, ingver

Nevtralno: agar, alge, janež, čokolada, feferoni, senf, javorjev sirup, kapre, kardamon, kimel, klinčki, koper, koriander, kumina, lovor list, med, melasa, meta, miso, kis.beli, jabolčni, muškatni orešček, paprika u zrnu, mleta, poper u zrnu, rižev sirup, rožmarin, rogač, sojina omaka, sol, žafran, sladkor – beli, rjavi, tatarska omaka, timijan, vanilija, bazilika, česen, kadulja, lovor

Izogibajte se: mandljev ekstrakt, cimet, ječmenov slad, kuruzni sirup, koruzni škrob, beli poper, črni mleti poper, piment, tapioka, želatina

ČAJI

Zelo dobro : sladić, ginseng, kadulja, poprova meta, malinov, list, peteršilj, šipek,

Nevtralno: kitajska angleika, bezeg, breza, brest, glog, hrats, kamilica, kiselca, jogoda list, lucerna, paprika kajenska, timijan, zeleni čaj

Izogibajte se: aloja, hmelj, lipa, koruzni laski, rabarbara,

PIJAČE:
Zelo dobro: zeleni čaj
Nevtralno: črni čaji, kave, pivo, vino belo inčrno
Izogibajte se: mineralne vode – gazirane, gaziranih pijač, alkohola

To sem tudi jaz ze brala in sicer za mojo krvno skupino ( imam pa A) in moram rect, da nekatere stvari res drzijo:) nekaj ze mora biti na tem!

Tudi jaz sem en starinski “A”! Napisi kaj vec zame, ce lahko, me zelo zanima!

Večina stvari, katere niso dobre za skupino B ne uživam, ker mi niso všeč. Zanimivo kaj?:))))))In tisto o nomadstvu ter kronični utrujenosti ter ravnovesjem med psihičnimi in fizičnimi aktivnostim….zadetek v črno.

huh …. le kaksna je kombinacija AB

pomoc prosim 🙂

pozdravcek!

AB je redka 2-5 %, karizmatična in skrivnostna. Vem da niti A niti B ne smeta jest paradižnika, AB pa ga lahko. Mora se izogibat rdečemu mesu, fižolu, semenom, koruzi in ajdi, dobri pa mlečni proizvodi, morski sadeži, zelena zelenjava, alge, ananas. So nagnjeni k boleznim srca, raku in anemiji.

Knjiga je res zanimiva , preberite jo vsaj za svojo krvno grupo, izšla tudi v slovenščini, v Zda je bila velika uspešnica.

New Report

Close