Krvna skupina B
Evo zdej k ste mi pomagal pri prevodu pa objavljam tole – je iz knjige 4 krvne grupe za 4 načine prehrane. Imam pa izpisano samo z krvno grupo B, ki jo imam tudi sama (to sem si izpisala za lastno uporabo). Ne vem sicer če bo kdo kaj dal na tole, ampak vsaj pri meni določene stvari držijo oz. mi nagonsko ne pašejo. So pa tudi stvari ki se jim je težko odreči. No ja, ne vem če se bom držala tega . vsaj vsega ne , ampak bom pa sigurno kdaj pomislila na to kaj sem prebrala.
Upam da bo tole komu koristilo.
Pa še zmeraj ne vem točno kakšen je sladić – a kdo ve ? Ga tolkrat omenja.
KRVNA skupina B – pomeni balansiran
– Nomad
– močan imunski sistem
– uravnotežen
– vzdržljiv prebavni sistem
– najraznovrstenejši izbor prehrane
– mlekožder
– najboljša reakcija na sters:kreativnost
– zahteva ravnotežje med fizično in psihično aktivnostjo da bi ostal vitek in pameten
– uravnotežen živčni sistem
Slabosti: nima naravnih slabosti, neravnotežje pa je vzrok avtoimunskim boleznim in redkim virusom
Zdravsteni riziki: diabetes tipa I, sindrom kronične utrujenosti, lupus, multipla skleroza
Dodatki prehrani: magnezij, sladić, ginkgo, lecitin
Telesne vaje: umirjene telesne vaje z mentalnim ravnotežjem , hoja, vožnja s kolesom,tenis, plavanje
Najbolj razširjena je B skupina na Indijskem podkontinentu, pri narodih kavkaškega porekla, S kitajcih, korejcih, babilonski židih, ciganih, madžurijcih.
Redko zbolevajo za rakom in če zbolijo imajo visok odstotek preživetja.
Hrana ki povzroča debelost:
Koruza, leča, kikiriki, sezam, ajda, pšenica
Hrana , ki dobro vpliva na hujšanje:
Zelena zelenjava, meso, jajca, jetra, čaj od sladića
MESO:5-15 dkg 2-3 krat tedensko
Zelo dobro: divjačina, jagnetina, kunec, ovčetina
Neutralno: bizon, fazan, govedina, jetra, puran, teletina
Izognite se: goska, jerebica, kokošje meso, račka, piščanec, prepelica, srce, slanina, svinjetina, šunka
RIBE:-priporoča se 10-20 dkg 3-5 krat tedensko
Zelo dobro: bakalar,grdobina, oikra, list, losos, oslič, skuša, sardela, šnjur, ščuka, postrv-morska, jeter, kirnja,
Neutralno: lignji, morska mačka, morski pes, postrv (kalifornijska), petrovo uho, som, šaran,belica, polenovka
Izognite se: dagnje, hobotnice, inčun, jastog, jegulje, kozice, losos-dimljeni, polž, rak, rarog, škamp, ugor, žaba, želva, ostrige, krap
MLEČNI PROIZVODI:
JAJCA – 1 jajce 3-4 krat tedensko
SIRI – 5-7 dkg 3-5 krat tedensko
JOGURT- 1-2 dcl 2-4 krta tedensko
MLEKO – 1-2 dcl 4-5 krat tedensko
Zelo dobro: vse vrste jogurtov, kefir, posneto mleko, kozje mleko,
Siri: cottage, feta, kozji, mozzarella, ricotta
Nevtralno: maslo, polnomasno mleko, sirotka
Siri: brie, camembert, casein, cheddar, colby, edamer, gauda, gruyere, jarlsberg, moterey jack, munster, parmezan, provolone, sherbet, sojin sir, swiss, sirni namaz, surutka
Izogibajte se: siri- ameriški, modri, sladoled
OLJA: 1 žlica 4-6 krat tedensko
Zelo dobro: olivno ojle
Nevtralno – laneno in ribje olje
Izogibati se: arašidovo olje, sezamovo olje, sončnično, olje oljne repice
SEMENA in SUHO SADJE:
Večina ni primerna za grupo B.
Nevtralno: mandelj, brazilski oreh, kostanj, orehi –navadni, ameriški, kitajski, makadamija, pecan
Izogibati se: bučna semena, kikiriki, lešnik, mak, kažu orehi, pinjole, pistacije, sezam, sončnična semena
FIŽOL IN STROČNICE
Zelo dobro:
– navadni fižol, rdeči sojin , fižol lima, mornarski fižol
Nevtralno: bob, beli fižol, rdeči fižol, grah vrtni,
Izogibajte se: črnooki fižol, adzuki in aduke fižol, pinto fižol, leča
ŽITARICE:
Zelo dobro: proso, pira, rižini kosmiči, ovseni otrobi, ovseni kosmiči
Neutralno: glutenski proizvodi, rižin namaz
Izogibati se: ajda,ječmen, kamut, kuruzni kosmiči, mešane žitarice, pšenični namaz, rž, žganci, pšenični zdrob, rž
KRUH IN PECIVO
Zelo dobro: finski krispiji, esenski kruh (iz kaljene pšenice), kruh ezekiel(iz kaljene pšenice), kruh iz temne riževe moke, kruh wasa, proseni kruh, riževo pecivo
Nevtralno: ječmenov kruh, kruh brez glutena, pirin kruh, kruh iz sojine moke, pecivo, visokoproteinski kruh brez pšenične moke, pecivo iz ovsenih otrobov
Izogibati se: kruh in pecivo iz mešane moke, kruh in pecivo iz durum pšenice, kruh iz integralne pšenice, rženi kruh Vita, 100% rženi kruh, koruzno pecivo, pecivo iz pšeničnih otrobov, rženi krispiji
Žitarice se priporoča 1 šalica suho 3-4 krat tendesnko, testenine pa tudi 1 šsalica 3-4 krat tedensko.
Zelo dobro: riževa moka, ovsena moka
Nevtralno: bela moka, graham moka, pirina moka, kvinoa, beli in rjavi riž, indijski riž, testenine s špinačo, testenine semolina
Izogibajte se: glutenski moki, ječmenovi moki, kuskus, durum pšenični moki, integralni pšenični moki, rženi moki, ajdova kaša, divji riž, ajdove testenine, testenine s artičokami
ZELENJAVA
Zelo dobro: brokoli, cvetača, šitake, , lima fižol, jam, sladki krompir, zelje rdeče, zelje kitajsko, zeleno zelje, listi repe, korenje, rdeča paprika, zelena paprika, rumena paprika, pastinak, peteršilj, repa, ohrovt, jajčevec
Nevtralno: morske alge, bambusovi vršički, blitva, cikorija, dajkon redkvica bela,endivja, bukovi ostrigarji, gobe , sladkorni grah, hren, koromač, koprc, koleraba, kumare, beli in rdeči krompir, rdeča, mlada, sladka ostra čebula,por, radič, repa bela, solata, špargelj, špinača, zelena, ingver, regrat, bučke, stročji fižol
Izogibajte se: artičoke, avokado, buča, mungo fižol kalčki, koruza, olive, paradižnik, redkvice, tempeh, tofu
SADJE
Zelo dobro: ananas, banane, brusnice, grozdje-belo, rdeče, črno, namizno, papaja, slive
Nevtralno: borovnice, breskve, datlji, dinje, grapefruit, rozine, guava, jabolka, jagode, kivi, hruške, kumkvat, limete, limone, lubenice, maline, mandarine, mango, marelice, pomaranče, nektarine, ribez, fige, suhe slive, češnje, višnje, bezgove jagode,robidnice
Izogibajte se: indijski figi, kaki, kokos, šipek, karambola
ZAČIMBE
Zelo dobro: hren, kajenec, curry, peteršilj, ingver
Nevtralno: agar, alge, janež, čokolada, feferoni, senf, javorjev sirup, kapre, kardamon, kimel, klinčki, koper, koriander, kumina, lovor list, med, melasa, meta, miso, kis.beli, jabolčni, muškatni orešček, paprika u zrnu, mleta, poper u zrnu, rižev sirup, rožmarin, rogač, sojina omaka, sol, žafran, sladkor – beli, rjavi, tatarska omaka, timijan, vanilija, bazilika, česen, kadulja, lovor
Izogibajte se: mandljev ekstrakt, cimet, ječmenov slad, kuruzni sirup, koruzni škrob, beli poper, črni mleti poper, piment, tapioka, želatina
ČAJI
Zelo dobro : sladić, ginseng, kadulja, poprova meta, malinov, list, peteršilj, šipek,
Nevtralno: kitajska angleika, bezeg, breza, brest, glog, hrats, kamilica, kiselca, jogoda list, lucerna, paprika kajenska, timijan, zeleni čaj
Izogibajte se: aloja, hmelj, lipa, koruzni laski, rabarbara,
PIJAČE:
Zelo dobro: zeleni čaj
Nevtralno: črni čaji, kave, pivo, vino belo inčrno
Izogibajte se: mineralne vode – gazirane, gaziranih pijač, alkohola
AB je redka 2-5 %, karizmatična in skrivnostna. Vem da niti A niti B ne smeta jest paradižnika, AB pa ga lahko. Mora se izogibat rdečemu mesu, fižolu, semenom, koruzi in ajdi, dobri pa mlečni proizvodi, morski sadeži, zelena zelenjava, alge, ananas. So nagnjeni k boleznim srca, raku in anemiji.
Knjiga je res zanimiva , preberite jo vsaj za svojo krvno grupo, izšla tudi v slovenščini, v Zda je bila velika uspešnica.