krvna skupina
Pozdravljeni!
Sem v veliki dilemi, ko otrok odraste in ima dugačno osnovno KS kot starši, kako to obrazložiti.Če je oče 0(neg), mati pa B (poz) (zagotovo pravilno določeno), ali obstaja verjetnost, da ima otrok KS A? Če je to možno, kako, ker mi te podskupine niso najbolj jasne, npr. BO ali BB – zakaj na krvodajalski kartici napišejo potem samo B?
In če je sploh možno že v nosečnosti določiti KS pri plodu, če je, kdaj?
Iskrena hvala za odgovor in lep dan želim!
Krvna skupina kot jo imate vi je možna možna tudi v primerih kot je vaš, ko sta oba starša RhD pozitivna.
RhD poz osebe (starši) imajo lahko lahko genotip DD v tem primeru imajo le Rh poz otroke.
Če pa imata oba RhD poz starša Rh genotip Dd pa lahko dobi njun potomec od vsakega d skupino in ima v tem primeru genotip dd oziroma je RhD negativen. Rh genotip določajo na zavodu za transfuzijo.
Lp
Spoštovani,
res zanimiva tema tudi meni :))) upam, da vam ne preseda že preveč. Zanima me kako je z rh faktorjem pri krvni skupini. Mož ima namreč krvno skupino 0 in je rh – jaz pa 0+. Ker imava hči naju zanima ali je rh – bolj dominanten kot + ali ima 50 50 možnosti, da podeduje moževo krvno skupino 0-?
Hvala za odgovor.
lp