Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) krvavo blato – kri ali hrana?

krvavo blato – kri ali hrana?

Pozdravljeni!
Zadnje čase, kak mesec, občasno opazim rdeče sledi na papirju po opravljeni veliki potrebi. Danes sem bolj pozorno pogledala tudi izločeno blato in opazila rdeče madeže v njem. Ustrašila sem se, da je to kri, pomešana med blato, zdaj pa sem pomislila, da gre mogoče za ostanke rdeče pese, ki sem jo včeraj s slastjo pojedla pri kosilu… Je mogoče, da bi se tako poznalo na blatu?
Sicer nimam ravno zgledne prebave, na blato grem na 2-3 dni, včasih je trdo, včasih malo peče, včasih je lepljivo, danes pa je bilo prav “zgledno”. Pred slabima dvema letoma sem bila na kolonoskopiji, ki ni pokazala nobenih težav.
Kaj mi lahko priporočate – opazovanje blata še kakšen dan brez uživanja rdeče pese? Obisk zdravnika? Kdaj je priporočena ponovitev kolonoskopije? Prvič sem bila napotena nanjo zato, ker je stari oče umrl za rako na črevesju in ker sem krvavela iz razpoke (fisure), kot se je kasneje izkazalo, verjetno zaradi pogostega trdega blata.
Hvala!

Spoštovani,

rdeča pesa obarva urin in blato, sprememba pa se pokaže pri tistih, ki na blato greste na 2-3 dni, šele naslednji dan. Traja tudi nekaj dni, da se blato spremeni v običajno. To ni nič narobe, peso kar jejte, ker je koristna za zdravje. Da bo blato bolj mehko, jejte več vlaknin, manj ti. koncentrirane hrane, dovolj pijte, pijte Donat 3-5 dl na dan.
Ponovno koloskopijo vam je preiskovalec verjetno priporočil čez nekaj let. Če preiskava ni odkrila bolezenskih sprememb v obliki polipov, verjetno čez 5 do 10 let. Med 50. in 70. letom pa oddajajte blato v programu Svit, kar se dela na 2 leti.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close