krvavitve- vmesne
Pozdravljeni,
Stara sem 35 let. Otrok še nimam. Menstruacije imam redne, precej obilne,
s presledkom 21 – 25 dni.
Glede na to, da s partnarjem načrtujeva nosečnost me skrbi predvsem sledeče:
1. že nekaj mesecev se mi v sredini ciklusa pojavljajo rahle krvavitve, ki trajajo prebližno tri dni (prej je rahla vmesna krvavitev trajala le en dan)
2. nekaj dni pred začetkom menstruacije se mi spet pojavi rahla krvavitev, ki pa se večkrat začne z težkim dihanjem (nato v nekaj urah pride do rahle krvavitve).
Sicer imam urejeno življenje, nisem pod prevelikim stresom. Že nekaj let
obiskujem kardiologa zaradi insufience mitralne zaklopke in aritmije (vendar
so omenjene težave pri dihanju, ki predhodijo krvavitvi nekaj dni pred menstruacijo drugačne kot so sicer težave pri dihanju kot posledica srčnih težav).
Zanima me kakšen bi lahko bil vzrok teh krvavitev. Kakšna je povezava med
težkim dihanjem in pojavom rahle krvavitve neposredno po tem?
Bi lahko to vplivalo na nastanek spontanega splava v prvih tednih nosečnosti
oziroma kasneje? Kako preprečiti te težave?
Za vaš obširnejši odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Nataša
Draga Nataša,
Rahla krvavitev v sredini ciklusa se lahko pojavi ob in neposredno po ovulaciji. Zakaj pride do težkega dihanja neposredno pred menstruacijo lahko samo ugibam, saj je vzrokov za težko dihanje precej. Pri tem vas lahko duši, kot bi dobili premalo zraka ali tišči v prsih ali enostavno ne morete dovolj vdahniti ali pa izdahniti. Morda gre za obliko astme, ki je vezana na menstruacijski ciklus? Lahko gre za “konverzivno” (psihično) obliko težkega dihanja, ki nima nobene organske osnove. Skratka ..dopisno je težko uganiti vzrok za težavo kakršna je “težko dihanje”, vezano za ciklus. Vsekakor bi bilo na prvem mestu potrebno izključiti mitralno insuficienco kot vzrok za dušenje pred menstruacijo. Takrat je namreč v telesu največ vode in krvožilni sistem je najbolj poln, to pa obremenjuje srce in ob mitralni insuficijenci predvsem plučno ožilje. Ni izključeno, da pred menstruacijo ne razvijete neke vrste “mokra pluča” kot neke vrste predstopnjo “pljučnega edema”. Če bi bilo to res, potem bi ne bilo prav nič spodbudno načrtovati nosečnost! No ja, nisem internist, samo poskušam “najti razumljiv mehanizem” za vaše težave. Upam, da se motim a vendar…..
Spontani splavi so pri srčnih bolnicah s pomembno srčno okvaro pogostejši kot pri popolnoma zdravih ženskah, prav tako so srčne bolnice s pomembno srčno okvaro bolj ogrožene zaradi nosečnosti. Pri tem je pomembna stopnja srčne odpovedi. Če se že pri manjšem naporu utrudite in zadihate, potem bi bilo zelo priporočljivo pred načrtovanjem nosečnosti oditi na posvet k internistu, po možnosti k takemu, ki ima izkušnje z nosečnicami.