Krvavitve
Pozdravljeni!
Imam probleme s krvavitvami med ciklusi.
Po končani menstruaciji, sem nekaj dni brez krvavitve, potem pa se mi pojavijo krvavi izcedki. Imeti moram dnevni vložek in tudi na papirju je tega veliko, za več papirjev. To se sedaj vleče že več kot 1,5 leta in me res skrbi.
Bila sem na pregledu, imela sem histeroskopijo, kjer je bila ugotovljena istmokela. Mene vseeno skrbi, da ni še kaj drugega v ozadju, ker smo pregled prekinili, ko se je ugotovila istmokela.
Drugače imam endometrizo in babica je imela raka endometrija. Zanima me, ali moram zaradi tega imeti več pregledov?
Stara sem 39 let, 2x rodila s carskim rezom.
Hvala za odgovore
Zaskrbljena679, 08.11.2025 ob 21:08
Pozdravljeni!
Imam probleme s krvavitvami med ciklusi.
Po končani menstruaciji, sem nekaj dni brez krvavitve, potem pa se mi pojavijo krvavi izcedki. Imeti moram dnevni vložek in tudi na papirju je tega veliko, za več papirjev. To se sedaj vleče že več kot 1,5 leta in me res skrbi.
Bila sem na pregledu, imela sem histeroskopijo, kjer je bila ugotovljena istmokela. Mene vseeno skrbi, da ni še kaj drugega v ozadju, ker smo pregled prekinili, ko se je ugotovila istmokela.
Drugače imam endometrizo in babica je imela raka endometrija. Zanima me, ali moram zaradi tega imeti več pregledov?
Stara sem 39 let, 2x rodila s carskim rezom.
Hvala za odgovore
Istmokela pomeni razširjeno steno maternice v njeni notranjosti, tam kjer je bil narejen carski rez. Sama po sebi to ni nevarna ugotovitev in pogosto ne dela težav, če pa jih, so tipične nepravilne šibke krvavitve, ki so lahko res velik del ciklusa. Poleg tega, da so neprijetne, izgubljate tudi po malem železo, kar lahko vodi v pomanjkanje železa, zato je občasno smiselno preveriti nivoje hemoglobina in feritina. Če nameravate še zanositi pa bo najbolje, da se pred zanositvijo o tem pogovorite z ginekologom.
Ob histeroskopiji, ko se razširi maternična votlina, se jo lepo vidi (včasih tudi na UZ), se pa ob tem posegi vedno pregleda cela maternična votlina, tako da so skrbi, da bi bilo še kaj drugega v ozadju, odveč.
Če se želite rešiti težave bo najbolje, da se odločite za hormonsko kontracepcijo v obliki tabletk, običajno pa pomaga tudi maternični vložek s progesteronom (Levosert ali Mirena). Oboje je učinkovito tudi pri lajšanju težav, povezanih z endometriozo.
srečno, N