Krvavitev med jemanjem KT
Piikica: Priporčam ponovno ginekološko kontrolo, saj je morda vzrok za te vmesne krvavitve le organski, ker se nadaljujejo tudi vmes, ko ne uporabljate tabletk.
Anonimna: Prav je, da ste se naročili na pregled, tam bo najlaže pojasniti zakaj vmes krvavite.Preverite pa tudi ali niste morebiti s kakšno tabletko bili v zamudi, ste morda imeli prebavne motnje ali uporabljali druga zdravila, ki bi lahko motila delovanje tabletk. S temi podatki se javite pri ginekologu.
Maj123: Kot običajno dokončajte tablico tabletk, to bo en dan prej kot sicer in nato naredite 7 dnevno pavzo, po njej pa kot običajno nadaljujte s tabletkami. Za en dan se bo tako spremenil pričetek pavze in pričetek nove tablice tabletk, zaščita ne bo trpela.
Pozdravljeni! Eno leto že redno jemljem KT Yaminelle. Včeraj in danes sem po uriniranju opazila nekaj kaplic krvi. Krvavanje ni redno, pojavlja pa se le rahlo rjav izcedek. Do konca moram vzeti še 6 tablet. Ali to pomeni, da imam prešibke KT? Ali zaščita ni več tako učinkovita, kjub rednemu jemanju KT? Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Septembra sem prvič začela z jemanjem tabletk Lindynette20. Ravno sem pri drugi tablici, trenutno pa imam že 2 dni rjavkast izcedek. Tabletke sem jemala redno, nikoli nisem zamujala (največ 3 ure). Ne jemljem nikakršnih antibiotikov, zdravil, bruhala sem le 2x in še to več kot pol dneva po zaužiti tabletki. Je razlog v hormonskih spremebah, ali je kaj drugega? Je potreben ginekološki pregled?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!
Pozdravljeni!
Imam 20 let in 19. oktobra sem pričela z jemanjem KT (na 1. dan menstruacije). Zaradi ulceroznega kolitisa mi je ginekologinja predpisala nizkodozne KT Yaz. Menstruacija je trajala 4 dni. 2 dni po končani menstruaciji pa so se mi začeli pojavljati, rjavi, svetlo roza, rdeči izcedki, ki pa niso bili vidni na vložku, ampak le, ko se obrišem. Včasih je izcedka več, drugič manj. Prebrala sem, da so ti izcedki pogosti ob začetku jemanja KT.
Zanima me, ali je zaradi teh izcedkov zaščita oz delovanje KT zmanjša? Ali pa je možno, da so te KT prešibke zame in da kljub redni uporabi nisem zaščitena pred nosečnostjo? Ali telesna teža vpliva na dozo hormonov? Bi morala jemati KT z višjo dozo hormonov, glede na to, da imam 71 kg?
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!
Ayam1: Pri ulceroznem kolitisu bi bilo bolje uporabiti eno od vrst kontracepcije, ki ne gre skozi prebavila, saj bo ob poslabšanju bolezni zaščita manj zanesljiva . Same začetne vmesne krvavitve niso znak šibkejše zaščite, če seveda trenutno ni bolezen v teku.
Kr enaaa: Po nezaščitenem spolnem odnosu je vedno modro uporabiti nujno kontracepcijo oz. pri driski in bruhanju raje kondom še 7 dni po zadnjih prebavnih motnjah. Možnost nosečnosti seveda obstaja.
Hvala za vaše odgovore.
Po zaužiti tableti nisem nikoli bruhala, tudi driske nisem imela, na blato pa sem vedno odšla po več kot 10 urah po zaužiti tableti, tako da bi se morale vse tabletke do konca absorbirati. In ne, bolezen trenutno ni v teku (ulcerozni kolitis).
Zanima pa me še, če lahko tudi zaprtje, napihnjenost in vetrovi vplivajo na zanesljivost KT? Ko bolezen ni v teku, sem namreč bolj zaprta. Na nekaterih forumih sem namreč prebrala, da prebavne motnje vplivajo na zanesljivost KT. Ali h tem prebavnim motnjam štejemo le drisko? In ali bi bilo v mojem primeru boljše, če bi imela kontracepcijske obliže? Ti so samoplačniški?
Lina333: Krvavitev zaradi pozabljene tabletke je povezana tudi z slabšo zaščito. Krvavitev iz drugih razlogov pa ne. Menstruacija je načeloma ob običajnem času. razen v primeru zanositve po pozabljeni tabletki.
Ayam1: Na zanesljivost tabletk vplivajo le bruhanje in driska, ostale prebavne motnje ne. Kontracepcijski obliž za ženske, ki ne morejo pravilno uporabljati tabletk( velja za bolezni prebavil tudi), ni samoplačniški. S tem načinom se izognemo prebavilom in z njimi povezanim težavam.
Lep pozdrav
Pred prvo nosečnostjo sem imela normalno menstruacijo. Po treh mesecih sem bila čiščena, saj je zarodek odmrl. Kasneje sva se nekaj mesecev trudila in rodila se je punčka. Tri mesece po porodu sem ponovno zanosila in še drugič se je rodila punčka. Oba poroda sta se končala s carskim rezom. Po porodu sem imela 4 tedne močne krče in krvavljenje. Pri 6ih tednih je doktar vzel bris(verjetno je bilo vse ok) in mi predpisal KT in sicer Rigevidon. Opozoril me je, da možno da ne bo menstruacije in naj začnem z jemanjem KT po 1em mesecu. Pri 10ih tenih po porodu sem začela z KT. Že drugi dan ko sem vzela KT sem dobila menstruacijo, hude krče in drisko skoraj vsak dan. To traja že do danes, se pravi 17 dni. Do zdravnika grem zelo težko sestra pa me po telefonu odslavlja. Zanima me ali je to v redu, kar se mi dogaja? So to krivi hormoni? Ali nadaljujem z jemanjem KT?
Upam za čimprejšnji odgovor. Hvala.
Lp
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in že 4 leta redno jemljem kt-logest. Menstruacijo sem vedno imela ob istem času, ta je bila dokaj močna, trajala je okrog 4 dni, prav tako so jo spremljali krči. Na dan ko sem vzela novo tableto pa sem imela samo še majhen izcedek, vedno enako, brez večjih težav. Sedaj pa sem kakšen teden dni pa pol pred menstruacijo dobila rjav izcedek, ki ni bil močen in je trajal kakšna dva dni… nato do menstruacije nisem imela nič. Sedaj, ko pa bi morala dobiti menstruacijo pa sem imela tri dni samo zmerno močni rjav oz. zelo temno rjav izcedek, v kateremu je bilo prisotno zelo malo krvi, skoraj nič. Po 3 dneh tudi izcedka ni bilo več. prav tako nisem imela nobenih krčev, ki sem jih imela drugače vedno v času menstruacije. S fantom imava redne spolne odnose, brez dodatne zaščite. V tem času nisem bila nič bolana ali prehlajena, prav tako nisem jemala nobenih drugih zdravil. kontracepcijske tabletke jemljem vedno zjutraj, ko se zbudim, to pomeni, da ne vedno na uro natančno. Glede na to, da nikoli nisem imela nobenih problemov v teh 4 letih, kontracepcijske tablete sem jemala vedno na isti način, prav tako sva z fantom spolno aktivna vsa 4 leta.
Je možno, da bi lahko zanosila? Naslednji pregled pri ginekologu imam januarja, torej čez približno dva meseca. Bi bilo bolje, da se prej oglasim pri svoji ginekologinji?
Hvala za vaš čas in odgovor! Lepo pozdravljeni!
Stara sem 17 let. S prvim dnevom menstruacije sem zacela jemati KT Yaz. Imela sem normalno menstruacijo 6 dni kot ponavadi, minilo je 10 dni in pojavil se mi je rjav izcedek ki traje ze deseti dan. 4 dni nazaj so me zaceli boleti jajcniki bolecina ne traje po cev dan ampak se pojavi 3x – 4x na dan sedaj je malo prenehala zaboli me 1x na dan vendar pa me je zacela srbeti noznica, ni rdeca samo srbi me. Je to ker prvic uporabljam tabletke in je vse skupaj se ne redno ali je kaksen drug razlog?
ajri.a : Če ste zaskrbljeni glede morebitne nosečnosti, to zlahka preverite s testom. Pri negativnem rezultatu vam ni treba več skrbeti glede količine krvavitve, bolje je, če je majhna. Če pa bi se ponavljale vmesne krvavitve ali bi čutili še druge težave, npr bolečine, se oglasite na ginekološki pregled prej.
Rafaelo: Odgovor v poglavju o KT Yaz.
Pozdravljeni,
Stara sem 23 let in jemljem KT Yasminelle 3 leta. Od začetka jemanja tabletk pa vse do danes nisem imela nobenih problemov. Sedaj pa se mi je zgodilo, da mi je ob koncu jemanja tabletk menstruacija zamujala 1 dan, nato trajala 4 dni. Tabletke sem zopet začela jemati ob pravem dnevu nakar se mi je 2 dni po ponovnem jemanju tabletk pojavila krvavitev. Krvavitev je močne svetlo rdeče barve in včasih pride tudi v sluzasti obliki. Zanima me kaj bi bil lahko razlog? Bolečin v trebuhu nimam, me pa spremlja nekako nelagoden občutek. Naj še omenim to, da sem zadnja 4 meseca v tujini (India), kjer sem zaradi zelo drugačne hrane imela velikokrat prebavne motnje prav tako pa sem v zadnjem mesecu bila parkrat pri zobozdravniku, ki mi je zdravil zob.
Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.
LP
Pozdravljeni!
V koncu junija sem imela močno okužbo ledvic. Za zdravljenje sem dobila tablete vednar se imena teh ne spomnim vem le, da so bile 750 mg. V tem času nisem imela spolnih odnosov. Pred mesecem se mi je vnetje ponovno ponovilo, dobila sem isto zdravilo, vendar šibkejšo dozo (zdravila sem jemala 5 dni). Tri dni že imam rjavkast izcedek, včeraj sem od takrat imela prvič spolni odnos, zaščiten le z kt Logest. Ali je možno, da imam ta izcedek še vedno zaradi jemanja antibiotikov, ali je razlog za to drug? Ali je možno, da zaradi tega zanosim?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Metulčica: Zaradi pogostih prebavnih motenj v zadnjih mesecih, je krvavitev lahko posledica nihanja hormonov, lahko je tudi zaščita bila slabša. Preverite možnost nosečnosti, zaradi prebavnih težav pa obiščite osebnega zdravnika in ne pozabite omeniti bivanja v Indiji.
Kokala: izcedek je lahko povezan z vnetjem nožnice zaradi antibiotika, v navodilih za njegovo uporabo pa preverite ali opozarjajo pred morebitnim zmanjšanjem učinkovitosti kontracepcijskih tabletk. Vnetje bo zdravil vaš ginekolog, k njemu pa se javite tudi v primeru nosečnosti.