Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Krvavitev med jemanjem KT

Krvavitev med jemanjem KT

Pozdravljeni,

stara sem 20 let in kontracepcijske tabletke yasminelle jemljem že 4 leta. Pred 2 mesecema sem prekinila uporabo, saj sem bila dlje časa v tujini in med tem nisem imela spolnih odnosov. Dne 11.4.13 ob začetku menstruacije sem jih ponovno začela jemati, menstruacija je trajala 7 dni kar je 3 dni dlje kot ponavadi. Po koncu menstruacije ter natančneje po spolnem odnosu s fantom pa so se mi začeli pojavljati rozkasto obarvani izcedki iz nožnice. Rozkastih izcedkov do sedaj nikoli nisem imela, zato me je začelo zelo skrbeti. Je možno da sem zanosila, ali je to znak kakšne infkcije ali pa stresa?

Najlepša hvala za odgovor!!!

Pozdravljena!

Ni razloga za skrb. Takšne vmesne krvavitve so sorazmerno pogoste. Vztrajajte z jemanjem KT vsaj 3 mesece, če ne bo bolje, se pomenite z ginekologom. Sicer so krvavitve po spolnem odnosu lahko posledica kakšne ranice v nožnici, morda občutljive površine materničnega vratu, tudi vnetja, a se zaradi enkratnega dogodka ne bi vznemirjal.

Matjaž

Pozdravljeni,

Stara sem 20 let in že leto in pol jemljem kontracepcijske tabletke. Sprva sem jemala rigevidon nato pa smo spremenili z stediril-m. Tabletke jemljem redno, včasih z kakšno uro zamika. Zdaj jem že drugo tablico ker sem si žal morala menstruacijo prestaviti. Po 9 vzetih tabletkah iz druge tablice se mi je pojavil temno rjav izcedek, zelo šibek vendar sluzast in gost, malo me je bolel spodnji del trebuha. S fantom imava spolne odnose brez druge zaščite,ejakulacija je v nožnico, nazadnje pred enim tednom. Zanima me če je zaščita še vedno učinkovita, bo menstruacija tudi med pavzo? Ali obstaja možnost da sem zanosila? To me najbolj skrbi!

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

Pozdravljena!

Ne vidim poante za zamenjavo rigevidona s stediril-m, saj sta oba kontraceptiva povsem enakovredna. Včasih med jemanjem drugege zavojčka pride do prebojnih krvavitev, ki niso nevarne in zaradi njih zaščita ni zmanjšana. Odtegnitvena krvavitev bo prišla med premorom, kot ste vajeni. Ker tabletke redno jemljete, je možnost zanositve ekstremno majhna.

Matjaž

Pozdravljeni.
Kontracepcijske tabletke Logest jemljem eno leto. Škatlico vedno neham jemati na sredo in ponavadi dobim menstruacijo v petek zvečer ali soboto zjutraj. Prejšnji mesec sem jo dobila že na sredo (na dan ko sem vzela zadnjo tabletko), ta mesec pa sem jo dobila že v ponedeljek (dva dni preden bi vzela zadnjo tabletko iz te škatlice). Tabletke jemljem redno (jih ne izpuščam) in vedno vzamem isti čas skoraj do minute natančno.. Zanima me če je to v redu oz. če je lahko kaj narobe??

Že v naprej Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,
če tabletke redno jemljete, je verjetnost zanositve izredno majhna. Krvavitve niso prave menstruacije ampak odtegnitvene ali ( če so v času jemanja tabletk) prebojne krvavitve. Če te krvavitve niso povezane z vročino ali infektom nožnice, ni razloga za skrb. Mislim, da se bo vzorec krvavitev sčasoma spet uredil.

Pozdravljeni!
Stara sem 15 let in sem 3 dni pred zadnjo menstruacijo pozabila vzeti 1 tabletko manj kot 12 ur, namesto ob 19ih sem jo vzela ob 4h zjutraj. Potem pa sem med menstruacijo naredila tisto kar vedno (nadaljevala z 4 belimi tabletkami), kot vedno se mi je krvavitev pojavila pri zadnji beli tabletki. Bila je dokaj močna in je trajala 4 dni. Čez 2 dni pa se mi je pojavila šibkejša krvavitev ki traja že skoraj 2 tedna. Zelo me skrbi,kaj naj bi to pomenilo. Pojavil se mi je tudi nekakšen rjav izcedek.
Hvala za odgovore.
L.P.,Metalgirl97

Pozdravljeni!

KT jemljem že približno 10 let, od 17.leta. Predpisane so mi bile primerno zaradi hirzutizma, menoreje in povišanega bilirubina. Vsi ti problemi so izginili ali se občutno zmanjšali po začetku jemanja tablet. V zadnjega pol leta pa se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem dobila vmesne krvavitve, o čem sem povprašala tudi svojega ginekologa, ki je mi je rekel, da to ni nič takšnega. Zanima me, če bi me moralo skrbeti, saj se zdaj pojavljajo že skoraj vsak drugi mesec, navidez brez nekega vzroka (nisem menjala KT, nisem jemala kakšnih drugih zdravil, nasplošno sem bila zdrava).

Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!

Če so te vmesne krvavitve takšne, da vas motijo, bi bilo smiselno tabletke zamenjati. Drugače pa vmesne krvaviteve niso nevarne in zaščita zaradi tega ni nič manjša.
p.s. Za povišan bilirubin kot indikacijo za jemanje KT slišim prvič. Prej bi bile KT v tem primeru kontraindicirane.

Najprej najlepša hvala za hiter odgovor! Trenutno jemljem Diane, vmes sem tabletke že zamenjala na Logest (pred 2letoma približno), ampak mi Logest ni odgovarjal. Bom šla do ginekologa in se posvetovala glede menjave.
KT so mi predpisali, ker so ugotovili, da je bilirubin povišan zaradi nepravilnega delovanja hormonov (preveč testosterona, premalo estrogena). Tako sem vsaj jaz razumela zdravnike takrat. Nadaljnje preiskave so pokazale še da imam policistični jajčnik in da je to verjetno tudi eden izmed razlogov. Glede bilirubina pa je endokrinolog zaključil, da imam najverjetneje Gilberov sindrom in da se tega pač ne da pozdraviti in da naj ne bi bilo nevarno. So mi pa rekli, da bi se bilirubin najverjetneje spet povišal, če bi prenehala z jemanjem KT ( iz okoli 90 je med jamanjem KT padel na okoli 20, tudi porumenelost je vidno zmanjšana). Tako da ne vem, možno da so se napačno odločili, pojma nimam, ubogam pač kar mi je bilo naročeno 🙂

Pozdravljeni!

Približno eno leto jemljem Kt Yasminelle, nikoli nisem imela nobenih težav,prejšni mesec pa se mi je zgodilo, da sem menstruacijo dobila, ko sem imela še 4tabletke do konca tablice. Kt sem vseeno jedla še nasledne štiri dni, kljub menstruaciji in nato naredila 7dnevno pavzo. Med pavzo sem imela že konec menstruacije, vendar sem še vseeno počakala na konec pavze in nato začela z novo tablico. Nato sem tabletke jemala redno (morda kdaj z kakšno par urno zamudo), in sedaj se mi je menstruacija pojavila na dan ko sem pojedla še zadnjo tableto.
Ne opažam nobenih znakov vnetja nožnice, je pa res da imam precej prebavnih motenj, težave in z želodcem in zaprtjem. V naslednjih parih dneh imam tudi pregled pri splošnem zdravniku zaradi prebavnih težav, vendar me zanima če bi bilo potrebno tudi na pregled h ginekologi ali naj počakam če se bojo stvari umirile? Zanima me tudi če sedaj ob koncu menstruacije začnem z jemanjem tablet tudi če nebo 7dni pavze, ali naredim normalno 7dnevno pavzo in nato začnem z novo tablico tudi če bo vmes menstruacije že konec?
Zanima me še zaščita, prejšni mesec sva s fantom uporabljala kondom saj je bilo vse zmedeno okoli tega jemanja tabletk, nevem pa če je bilo čez ta mesec zaščita z kt zanesljiva tudi če sem jih jemala redno (zaradi prevabnih težav) , in kako nadaljevati sedaj ko je menstruacija spet prehitra?

Hvala že vnaprej za odgovor, LP

Svetujem vam, da za vsak slučaj naredite test za nosečnost. Načeloma ste kljub nerednim krvavitvam zaščitena. Tabletka jemljite naprej po predpisanem režimu jemanja (če niste noseča). Do slabše učinkovitosti tabletk lahkopride, če ste bruhala manj kot 2-3 ure po zaužitju tabletke ali imate res hudo drisko.
Srečno

Pozdravljeni.

Moje ime je NIna in sem stara 21 let, že 4 leta jemljem KT Yaz in do sedaj nisem imela nobenih težav, pred 3 dnevi pa sem opazila, da se mi je pojavila manjša krvavitevi iz nožnice, že pred to krvavitvijo pa sem opazila rdečico na zunanji strani nožnice, ki me ob dotiku rahlo zapeče, izgleda kot bi bilo neko zunanje vnetje.Krvavitev sedaj traja že 3 dni, je pa res v lažji obliki. KT jemljem redno naprej, menstuacijo pa naj bi pravilom dobila čez 5 dni ko bom pričela z jemanjem belih tabletk. Res pa je, da sem zdaj pred vmesno krvavitvijo pozabila vzeti eno tabletko, ki sem jo namesto zvečer, vzela naslednji dan dopoldan. Tako, da je možen vzrok tudi tukaj, sicer se mi je to zgodilo tudi že kdaj prej, da sem pozabila vzeti tabletko in sem jo potem vzela naslednji dan pa se mi krvavitev še ni pojavila, zdaj se mi pa je…. Zanima me če je tudi ti možen vzrok za krvavitev, in ali sta krvavitev in rdečica med seboj povezana, ter ali lahko zdaj uporabim zdravilo canesten, če gre slučajno za kakšno vnetje, ali naj raje počakam da krvavitev mine in zdravilo uporabim takrat? Ali mi priporočate kakšno drugo zdravilo s katerim bi to pozdravila, ali bo to izvenelo samo od sebe in nimam nobenega razloga za skrb?

vem,da imam veliko vprašanj, zato se vam najlepše zahvaljujem za vse odgovore.

Lepo vas pozdravljam. 😉

Glede spremembe na vašem spolovilo vam preko neta ne morem svetovati, zato vam svetujem obisk pri ginekologu. Samozdravljenje odsvetujem.
Izpuščene tabletke so lahko vzrok za izcedek. Pomembno je tudi v katerem delu ciklusa ste tabletko pozabili. Prosim preberite navodila, ker če jo pozabite v prvem ali zadnjem tednu, zaščita ni več 100%. Mogoče bi bilo smiselno narediti še test za nosečnost.

pozdravljeni!
stara sem 17 let in že leto in pol jemljem kt. z jemanjem sem začela zaradi zelo močnih in nerednih menstruacij. sprva sem jemala kt yaz, a sem jih zamenjala ker mi niso ustrezale. sedaj jemljem kt logest in sicer 10 mesecev. na začetku jemanja so se mi pojavljali rjavi izcedki, ki pa so po 3 mesecih jemanja izginili.do sedaj nisem imela nobenih težav, pred 6 dnevi pa se mi je spet pojavil rjav izcedek, ki še vedno traja. (menstruacijo pričakujem šele čez 10 dni). rjav izcedek je sicer šibek, a ga je dovolj da moram uporabiti malo večji dnevni vložek. opazen je skozi cel dan, ne samo na stranišču. danes me je poleg rjavega izcedka bolel tudi spodnji del trebuha. (tako me ponavadi boli ko imam menstruacijo). kaj bi lahko povzročilo izcedek in kako ga naj preprečim?
naj še povem, da kt jemljem redno, vedno ob isti uri, pa tudi tabletke nisem še nobene pozabila vzeti. omenim vam lahko tudi to, da me je dan pred rjavim izcedkom (pred 7. dnevi) fant zadovoljil s prsti. ne vem če je to povezano,ampak sem razmišljala, da me je mogoče ranil? ali bi me lahko tako ranil, da bi izcedek sedaj trajal 6 dni?
(noseča nisem, ker spolnih odnosov nisem imela že 4 mesece, ti pa so bili poleg kt vedno dodatno zaščiteni še s kondomom)
saj bi poklicala ginekologa, a je trenutno odsoten in ga ne bo do naslednjega tedna.

Pozdravljena!

Včasih se izcedki pojavijo v prvih mesecih uporabe KT, vbčasih po več letih uporabe. Poskusite potrpeti mesec ali dva, če ne bo bolje, se pomenite z ginekologom. O morebitni ranici boste sami najbolje presodili.

Matjaž

Zdravo imam eno uprasanje in sicer kt lindinett sem jemala 4mesece potem sem pricela jemati kt dailla in sedaj spet jemljem kt lindinett ze priblizno 4-5 mesecev na zacetki ko sem prvic jemala kt lindinett se mi je pojavila umesna krvavitev in menstruacije ni bilo zato sem menjala kt zal mi pa kt dailla niso odgovarjale zato sem zelela nazaj kt lindinett in vse je bilo uredu menstruacija je prihajala redno trajala 4-5 dni vcasih kak dan manj vcasih kak dan vec no sedaj po 4-5 mesecih jemanja se mi je pri 15tabletki pojavil rjavkast izcedek ki traja ze 2 dni in imam tudi zelo zelo rahle bolecine u spodnjem delu trebuha…(naj povem da sem bila pod stresom zaradi izpitov, naj povem da se mi je izcedek pojavil drugi dan po tem ko zaradi vrocega dneva nisem mogla kaj dosti jest sem jedla sadje) zanima me kaj bi to lahko bilo ali je to normalno da se pojavi izcedek??? naj povem se da imam resnega fanta in tabletke jemljem redno mogoce s kaksnim pol urnim ali urnim razmakom nisem pozabila vzeti niti ene tabletke

prosim za cimhitrejsi odgovor

Prebojne krvavitve so razmeroma pogoste v začetku jemanja KT, možne pa so tudi potem, ko se že vzpostavi normalen vzorec krvavitve, posebej (kot ste že sama ugotovila) ob stresu. Razloga za skrb ni, če bi se stvar vlekla več kot 3 mesece, obiščite ginekologa. Če tabletke redno jemljete, ste kljub izcedku zaščitena.
p.s.: sadje ni vzrok izcedku.

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let, tabletke jemljem 5 let. Najprej sem jemala tabletke Logest 4 leta, nato jih nisem jemala 4 meseca, nato pa mi je ginekologinja pripisala tabletke Yaz, ki jih jemljem 9 mesecev redno, brez pozabljene tabletke in ob istem času vsak dan. Do sedaj nisem imela težav in sem imela redno in enakomerno menstruacijo vsak mesec, sedaj pa sem menstruacijo dobila ob koncu jemanja iz šaklice-torej normalno, ampak sem opazila da je bila močnejša in traja dlje, prej 5 dni, sedaj 7 dni, hkrati pa imam še dodatno že 4 dni rjav izcedek v manjši količini in včasih malo krvi. Kaj bi lahko to bilo?

Najlepša hvala za odgovor

Mislim, da ni razloga za skrb, če ste tabletke jemala po navodilih. Če jih niste, naredite test za nosečnost. Vzrokov, za malo drugačen vzorec krvavitve je veliko. Če bi se vzorec pojavljal več kot 3 mesece, obiščite ginekologa.

New Report

Close