krvavitev iz nosu
Pozdravljeni!
Lepo prosim, če mi svetujete, ali naj v sledeči zadevi stopimo do pediatra ali naj počakamo, če bo minilo:
zjtutraj, ko se je naš dvoletnik zbudil, sem v levi nosnici opazila rahlo krvavitev (temnejše barve). Nosnico sem mu očistila z vlažnim robčkom, kri pa ni tekla, ampak je bila samo nosnica krvava. Čez kakšne pol ure se je spet pojavilo v isti nosnici, ravno tako temnejša kri, ni tekla, ko sem očistila je bilo v redu.
Malo prej sem govorila z njegovo vzgojiteljico, pravi da se je že parkrat (2-3x) pojavilo ponovno, samo od sebe.
Naj povem, da ni nagnjen h krvavitvam iz nosu (do sedaj mu je tekla samo enkrat, posledica padca). Najprej sem povezala z zamašenim noskom oz. povečano sluzjo v nosu, pa tudi prst v nosu je sedaj postal “novoodkrita zanimivost”.
Lahko kaj svetujete?
Hvala za vaš odgovor in lep dan vam želim!
Spoštovana amaj,
zaradi sluzi v nosu, še bolj pa zaradi vrtanja, je sluznica tanjša in zato bolj ranljiva ter hitro zakrvavi.
Svetuujemo izpiranje s fiziološko ter vkapavanje Operil P 4x dnevno 4-5 dni, saj Operil stisne žilice iv nosu n zmanjša možnost krvavitve.
Da ne bo pomote: Operil po DOLGOTRAJNI uporabi (10-14 dni) povzroči tanjšanje sluznice in krvavite ZARADI uporabe kapljic! Pri pravilni uporabi 4-7 dni pa je odličen.
lp
Tanč
Pozdravljeni!
Imam vprašanje. Imamo 4-letnika. Do 3 leta ni bilo nič. med 3-4 letom pa se me ju kri karnekakrat ulila iz nosu (v enem letu 5krat), ponavadi ponoči oz. proti jutru. Tako se je zgodilo tudi včeraj proti jutru, malo je pritekla ven, sem obrisala spucala nos in je bilo ok. Nato se mu še enkrat priteklo ven proti večeru. Ali bi morala iti omeniti k pediatru ali ni treba nič, da je to kot se napisali da je to glede sluzi ali vrtanjp po nosu.
Hvala
LP
Andreja
Draga Andreja,
ni samo vrtanje vzrok, to je pač Amaj napisala, pa bi bilo lahko vzrok.
Pri krvavitvah običajno le pregledamo kri, da ni slučajno kakšna slabokrvnost, morda so lahko vzrok tudi gliste (pa ne zdaj iskat te zadeve), potem prevelika prekrvavitev žilnega pleteža v nosni sluznici (npr. ob vnetjih), vzrok je lahko tudi visok krvni tlak. Torej ni skupnega imenovalca, vzroki so različni.
Če se vam bo ponovilo, se oglasite pri vašem zdravniku, da bo ukrepal dalje.
Res pa je, da otroci pogosto krvavijo iz noska, pa ni nič narobe. Pač prerastejo.
Lep vikend,
Tanč