Krvavi izcedki
Spoštovani.
Imam vprašanje, na katerega ne dobim odgovora. Vsak mesec se mi po ovulaciji pojavi temno rjav (skoraj črn) izcedek, toliko da moram nositi dnevni vložek. Traja do menstruacije, včasih je vmes rdeča kri. S partnerjem delava na naraščaju, vendar neuspešno. To se zdaj dogaja že nekaj mesecev, menstruacija je drugače redna na 29 dni. Ali je to znak za pomanjkanje progesterona? Ali znak za popuščanje rumenega telesca? Je to lahko vzrok, da ne zanosim? Ali to lahko ovira zanositev? Na UZ ni videti nobenih nepravilnosti.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
Če rjavkasto-krvav izcedek traja od ovulacije, pa vse do močnejše mesečne krvavitve, menstruacije, si zaslužite vsaj laboratorijski pregled hormonov. Toliko bolj, ker si hkrati želite zanositi in kot kaže neuspešno.
Če z ginekološkim pregledom (vključno z brisom materničnega vratu) in UZ preiskavo ne najdemo vzroka dolgotrajnih izcedkov in krvavitev, se lahko klinična preiskava razširi tudi z mikrobiološkim pregledom (vnetje) ali laboratorijsko preiskavo hormonov.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljeni še enkrat. Pišem vam ponovno, ker se moja težava še vedno nadaljuje. Moja ginekologinja izcedkom ne pripisuje večjega pomena, po pogovoru me je naročila na pregled šele čez nekaj mesecev, tako da si bom dala pregledati hormone na lastno pest. Na kateri dan v ciklusu naj grem dat kri? Ne vem, kateri dan naj štejem za prvi dan cikla, ker imam izcedke 7 dni pred menstruacijo, nato 1 dan šibko svežo kri, 2. dan pa nastopi močna krvavitev.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
Progesteron se tvori v rumenjakovem telescu po ovulaciji. Če želimo dobiti podatek o količini endogenega progesterona, je potrebno laboratorijsko preiskavo narediti v drugi polovici ciklusa, po ovulaciji, v dneh pred začetkom rjavega izcedka (lahko je rjav izcedek že prisoten).
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljeni,
po treh zaporednih spontanih splavih imam probleme s krvavitvami od 16 dne ciklusa dalje do menstruacije. To se mi dogaja že 8 mesecev. Želimo pa si zanositi, a tokrat ne gre. Sprva imam majhne rjave izcedke, ki se z dnevi stopnjujejo v temno rjave. Čutim tudi napetost in pokoče boleč občutek v jajčnikih. Imam 35 let, je mogoče že problem s popuščanjem delovanja jajčnikov? ali s pomanjkanjem progesterona? posledica splavov…Prosim za vaše mnenje in lep dan želim!
Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor. Med tem časom sem dobila izvide krvi (22 dan ciklusa), vendar vidim, da mi progesterona ne primanjkuje. Lepo prosim, če pogledate ali je iz izvida vidno neravnovesje hormonov.
TSH – 6,39 ref (0,27-4,20)
T4 – 13,62 ref (12-22)
T3 – 4,92 ref (3,1-6,8)
Estradiol – 67,47 (lutealna faza – 43,82-211)
Testosteron – 0,235 ref (0,06-0,8)
Progesteron – 26,04 ( lutealna faza- 1,7-27)
Hvala za vaš odgovor že v naprej in lep dan želim!