Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Krvavenje iz prebavil ?

Krvavenje iz prebavil ?

Spoštovani,
sem 24 letni fant, ki se obračam na vas v upanju, da dobim vsaj nek približen (na daljavo) odgovor.

Odkar pomnim, da živim, imam težave s kislino. Skozi celo mladost so težave bile blage, z leti, stresom in kajenjem pa so se stopnjevale. 2 leti nazaj sem opravil gastroskopijo, zaradi pekočih bolečin v predelu prsi in želodca ter težkega požiranja oz. občutka tujka v žrežlu – grlu.
Otorinolaringologinja ni opazila nobenih posebnosti, rekla pa je, da so težave najbolj verjetno prisotne zaradi kisline. V grlu mi tudi nekaj “štrca” oz. preskoči ob požiranju sline, odivsno je zlasti od naklona glave, če pritisnem na tisti del, kjer čutim preskok, pa ne preskoči. Je to možen tumor ali bolj hrustanec ? To težavo imam že 2 leti, vendar ji ne posvečim pretirane pozornosti.
No, 2 tedna kasneje sem imel gastroskopijo, določena je bila hiatalna kila, GERB in Helycobacter pylori, zaradi katere sem imel tudi terapijo. Nato vse do prejšnjega tedna je bilo v mejah normale, z občasnimi napadi izrazito pekočega občutka v prsnem košu in nižje, zlasti po zauzžitem obroku in skajeni cigareti po obroku, kosilu.

Prejšnji teden sem bil nekako čuden, čutil sem čudne bolečine v abdomnu in višje. Nato je prišlo do pravega pekla, ko sem se zbudil sredi noči, zaradi hudih (pekočih) bolečin v prsnem košu, pod žličko in v isti višini za hrbtom oz. med lopaticami, bolečina je izžarevala v vrat in roke, celo do prstov. Nato mi je delalo slabo, karkoli sem zaužil, sililo me je na bruhanje, imel sem občutek napihnjenosti, pretirane sitosti in napetosti v trebuhu. To je trajalo dva dni. Včeraj pa sem zasledil kri v slini (MED POGRKOVANJEM, Oz. grkovanjem sline iz grla, kot takrat, kadar si prehlajen in te moti katar), vsakič ko sem pljunil, enkrat jo je bilo več, drugič manj, prisotni so bili tudi koščki sluznice, ki sem jih lahko primil. Trajalo je cel dan. 2 DNI JEMLJEM ACIPAN.
Danes sem pod urgentno dal kri: Levkociti (5.5); Eritrociti (4.9); Hemoglobin (157); Hematokrit (0,47). Obiskal sem pod nujno tudi pulmologa, opravil pljučno funkcijo in Rtg pljuč, dr. spec. pulm. je rekel, da je vse bp. oz. v mejah normale in mi obrazložil, da so težave najverjetneje iz sluznice grla oz. požiralnika, ezofagusa, isto mi je dejala zdravnica.
Stanje danes glede krvavenja je bilo veliko boljše v smislu, da je krvi bilo le za vzorec ali pa je celo ni bilo, tudi bolečine v prsnem košu in za lopaticami so bistveno manjše.
Po pojetem kosilu (špageti s tuno, špinačo in paradižnikovo mezgo s čebulo ) me je čez akke pol ure ponovno začelo peči v prsnem košu oz. želodcu in v predelu lopatic, čeprav sem sedel, nisem ležal. Pljunil sem, in ponovno je kri prisotna.

1) Zanima me, ali je to možno iz grla, ezofagusa, želodca (peptična razjeda, ulk. bolezen,…rak.??) Aja, blato je bilo med vikendom, ko je bilo najhuje, sluzasto in tekoče in v majhnih količinah z napenjanjem v trebuhu, imam sicer tudi iritabilni kolon.

2) Resnično ne bi rad šel ponovno na gastroskopijo, opravil sem jih že 3 in je to zame največja muka, že nekako travma, sploh zaradi tega, ker imam bolj občutljive refleks v ustih in mi hitro gre na bruhanje, sploh ob stresnih situacijah in sem tudi anskiozni bolnik.
Trenutno jemljem Cipralex, 1,5 tablete (2 tedna, pred tem samo 1 tableto) in Acipan zjutraj in zvečer, 20 mg.

3) Obstajajo na trgu kakšne tablete, pripomočki, ki bi morebiti ob praivlni dieti prej zacelila rano oz. poškodbo ,ki je najverjetneje nastala zaradi kisline? Aja, tudi v grlu čutim rahlo pekoč občutek in občutek, kot bi se mi nabirala slina.

Vem da je na daljavo težko reči karkoli koristnega, vendar pa raje umrem, kot grem še enkrat na gastroskopijo (seveda v prenesenem pomenu). Iz vaših izkušenj bi lahko bilo kaj hujšega??
Najlepša hval in prosim za odgovor.
Lp

Spoštovani!

Acipan, ki ste ga dobil, je dovolj močno zdravilo, da vam v 3 dneh zavre kislino toliko, da ne bo več takih težav. Jejte pa lahko prebavljivo dietno hrano, kamor surova čebula sigurno ne sodi. Jejte kuhano sveže pripravljeno hrano, v 5 do 6 majhnih obrokov. Pite zeliščne čaje, morda malo tudi kumine in janeža, lahko Bebe čaj. IN SEVEDA PRENEHAJTE KADITI! To niso znaki raka, je pa nujno, da se držite navodil in vam bo bolje.

LP Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

JOJ HVALA, KAKO STE MI POLEPŠALA DAN !
Ker komurkoli sem to rekel, so vsi govorili: joj rak želodca, grla, pljuč !

In sem opazil za prej, da ko sem v roku 10 minut skadil 2 cigareti, me je takoj začelo boleti v želodcu, grlu in med lopaticami.

Torej mojoe vprašanje je,… če je prisotna kri pri grkovanju (čeprav hvala bogu jo je vedno manj), ni to nujno od raka in je lahko tudi zaradi Gerba? Ste imela že take primere v karieri?

Hvala in lep pozdrav!

Ja, tudi zaradi vnetja sluznice brez raka lahko odhrkate ali izkašljate kri. Če upoštevamo vašo starost, je verjetnost raka res zelo majhna. Bolečine pa so značilne za GERB. Če težave v 2 tednih ne minejo, je potrebna kontrola pri vašem zdravniku. Pa še enkrat vam svetujem, da res prenehate kaditi!

LP Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close