Pozdravljeni,
zaradi gub, ki so mi po nosečnosti ostale okoli zadnjika in krvavitve ob vsakem odhodu na blato sem bila na proktološkem pregledu, kjer se je izkazalo, da ne krvavim iz hemoroidov, ampak je kri tudi višje v črevesju. Naročili so me na kolonoskopijo. Skrbi me, kaj vse ta kri lahko vse pomeni. Tudi zdravnik je bil videti zaskrbljen.
Bolečin nimam, me pa občasno napenja. Blato je sicer brez posebnosti in odvajam redno. Raka v družini nimamo. Stara pa sem 38 let.
Bi mi lahko povedali, kakšne so tisti bolj benigni vzroki za krvavitve in kakšna je možnost, da gre za polipe ali celo tumor.
Ker je bila že rektoskopija zame kar boleča, me zanima, kaj lahko pred kolonoskopijo vzamem proti bolečini in kdaj (koliko prej)? Grem lahko k svoji zdravnici po kakšen recept ali so to zdravila, ki jih lahko kupim sama. Doma imam samo paracetamol. Zanima me tudi, ali po čiščenju črevesja lahko na pregled pridem z vlakom (vožnja traja uro in pol) ali je čiščenje intenzivno tudi v zadnji uri. Ne prestavljam si čisto dobro, kako to gre.
Hvaležna bom za vsak odgovor, ker me res skrbi in si v glavi ustvajam same črne scenarije …
Lep dan želim,
Ajša
Pozdravljeni,
Pri vas je kolonoskopija potrebna. Vzroki za krvavitev so zelo različni, najbolj pogost vzrok je lahko kronična vnetna bolezen, polipi, lahko pa tudi rak. Kako poteka kolonoskopija in priprava nanjo si lahko preberete na http://www.klinikapacient.si.
Preiskava je lahko boleča , načeloma pa je bolečina kratkotrajna. Doma lahko vzamete npr. nalgesin vendar popolnoma bolecine ne prepreci.
Kolnoskopijo lahko opravimo tudi v sedaciji ali pa v anesteziji.
Lp
Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient