Krvaveče dlesni
Spoštovani,
čeprav sem stara 30 let, upam, da mi boste odgovorili.
Namreč, ob vsakem ščetkanju zob mi začnejo dlesni krvaveti. In to tudi, če krtačka ni več čisto nova in morda pretrda. Zobozdravnik pravi, da je to zato, ker ne uporabljam zobne nitke in vmes ostane hrana in se pojavijo bakterije, zato pa dlesni krvavijo. Sama tega ne verjamem najbolj. Če uporaljam nitko mi namreč še bolj teče kri iz dlesni. Upam, da ne gre za paradontozo? Ali nisem še premlada za to? Hvala za odgovor.
Spoštovana MM1,
za vzdrževanje dobre ustne higiene je zobna nitka enakovreden del pripomočkov, ki jih moramo uporabljati, poleg zobne ščetke in paste. Če v medzobnih prostorih ostajajo ostanki hrane, ki jih ščetka ne more odstraniti, potem le-ti delujejo kot dražeči dejavnik na dlesen v tem delu. Dlesen se vname in zato ob najmanjšem dotiku zakrvavi.
Ko so dlesni vnete, je nujno intenzivno izvajanje ustne higiene, kljub krvavitvam. Sčasoma bo krvavitev prenehala.
Lep pozdrav!
Star sem 24 let in sem pred kratkim od zobozdravnika dobil napotnico za paradontologa zaradi odstopanja dlesni (po celih ustih in tudi nad sesticami in sedmicami). Zanima me ali je to znak paradontoze in koliko huda je lahko ta bolezen? Kaj lahko storim, da omilim bolecine (pri scetkanju, topli/hladni pijaci) in ustavim odmikanje dlesni? Naj povem, da scetkam najmanj 2x dnevno in redno uporabljam zobno nitko.
Hvala za vas odgovor in lep pozdrav!
Davor
Spoštovani Davor,
najprej je potrebno poiskati vzrok za odmikanje dlesni in ga tudi odpraviti. Tudi, če si zobe ščetkate dvakrat dnevno, to nujno ne pomeni, da uporabljate pravo tehniko in da na ta način odstranite vse obloge.
Zobozdravnik naj vam pokaže, kako se pravilno ščetka, vsak dan medzobne prostore vsaj enkrat očistite z nitko. Zobozdravnik pa mora odstraniti vse potencialne dražeče dejavnike – trde obloge na kronskem in koreninskem delu zoba, previsne plombe,….