Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Krvaveča dlesen

Krvaveča dlesen

Pozdravljeni!

Približno pol leta Imam prisotno eno težavo in sicer pri 7 spodaj levo mi dlesen ves čas krvavi, predvsem zjutraj po bujenju je izpljunek krvav t.j slina je pomešana s krvjo. Krvavitev je tudi čez dan vendar manj opazna. Drugih težav z dlesni nimam. Sicer se je pred enim letom navedeni zob skoraj razpadel, reševali so ga tako, da je vstavljen zatič in krona, vendar od takrat ves čas čutim rahle bolečine in zob je na nenaden pritisk, npr pri žvečenju, tudi občutljv. Domnevam da je prisoten vneten proces v korenini, vseeno pa ne razumem zakaj dlesen krvavi.? Ali je to v povezavi? Trenutno je moj zobozdravnik odsoten tako, da pregled pride v poštev šele čez dva meseca.

Vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

če so težave dejansko omejene le na ta zob, je vnetje dleseni, ki se manifestira s krvavitvijo, verjetno posledica neustrezne prevleke. Oskrba močno kariozno destruiranega zoba, pri katerem sega zobna gniloba pod nivo dlesni, običajno zahteva pred protetično oskrbo kirurško predpripravo – t.i. postopek kirurškega podaljšanja klinične krone zoba. S posegom odstranimo del dlesni in okolne kosti in zob osvobodimo. Le tako se lahko v nadaljevanju izdela ustrezna prevleka, katere rob mora segati nad nivo dlesni. S tem omogočimo ustrezno vzdrževanje ustne higiene in preprečimo vnetje zaradi kroničnega drženja prevleke in kopičenja plaka.

Vsekakor pa je v prvi vrsti potrebno rešiti težave, ki se manifestirajo kot občutljivost in bolečine pri žvečenju. Kot sami pravilno ugotavljate, so te povezane z vnetjem v korenini zoba. To se lahko odpravi s ponovnim endodontskim- koreninskim zdravljenjem, pred katerim pa bi bilo potrebno odstraniti tudi obstoječo prevleko in zatiček. Druga možnost je apikotomija korenine zoba.
Če pa so možnosti zdravljenja izčrpane, bo zob potrebno odstraniti.

Lep pozdrav, Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

New Report

Close