Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Krvave nitke in sluz

Krvave nitke in sluz

Pozdravljeni!

Moje vprasanje se nanasa na izlocanje dojenckov. Sin je zdaj star skoraj stiri mesece, se polno doji in res zelo lepo napreduje. Pri pregledu v tretjem mesecu je bil velik 64cm (ob rojstvu 50cm) in tezek nekaj cez 6kg (porodna teza je bila 3070g). Pediatrinja je bila zelo zadovoljna z njim. V splosnem je zelo zivahen, radoveden, aktiven, nikoli se ni bil bolan, prehlajen ipd. Skratka, vse bp. V drugem tednu je sicer imel nekaj dni krce, ki pa so se potem umirili in izginili.

Pri dojenju sem zelo pozorna na svojo prehrano in se v bistvu od zacetka zelo strogo drzim diete – hrane, za katero sem prepricana, da sinu ne skodi (napenjanje, krci…). Ker je sedaj ze na voljo veliko sveze zelenjave in sadja, sem se odlocila pocasi poskusati nove okuse in videti, ali jih v redu sprejme. In ravno pri tem sem se do sedaj dvakrat zelo posteno ustrasila, ali ni mogoce kaj narobe. Prvic se je to zgodilo, ko sem poskusila sparglje (divje, nabrane doma v gozdu). Takrat je verjetno tudi mleko imelo zelo mocen okus, saj ga je pri dveh obrokih odklanjal. Seveda sem takoj prenehala s sparglji (ki jih imam sicer zelo rada) in jih nisem vec poskusila. Se isti vecer pa me je prestrasil pogled na pokakano plenico, saj je v njej bilo poleg obicajnega rumenega kakca tudi res veliko krvavih niti (takrat je zvecer zaporedoma napolnil oz pomazal stiri plenice, niti so bile samo v zadnji). Po tem je bilo opaziti njegovo obcutno olajsanje in spet veselje, dobro voljo. Temperature ni imel. Klicala sem dezurnega zdravnika, ki mi je svetoval, naj plenice se naprej opazujem. No, od takrat ni bilo nicesar vec. Iz tega sem sklepala, da so se niti pojavile zaradi napenjanja, le-to pa zaradi moje (nepravilne) prehrane.
Prejsnji teden se je zadeva ponovila na zelo podoben nacin. Tokrat sem poskusila cesnje (spet, domace), ki pa niso bile se cisto dozorele (njah, neucakanost…). Meni so sicer teknile, sem pa opazila, da je sina potem malo napenjalo. Nekaj ur za tem je spet umazal plenico in spet postal dobre volje, zivahen. V plenici ni bilo drugega kot samo ena majhna kepica sluzi, v njej pa par krvavih nitk. Krivdo sem pripisala cesnjam in z njimi prenehala.

No, moje vprasanje pa je sledece. Glede na to, da se to dogaja v osamljenih primerih, da je otrok zelo zivahen, zdrav, zelo dobro napreduje, me zanima, ali so niti in sluz nekaj ‘obicajnega’? Se to lahko pojavi veckrat, vedno v povezavi z novo, nepoznano (in verjetno neprimerno) hrano? Priznam, da se vsakic ustrasim in se potem se bolj bojim poskusati novo hrano… Ali je mozno, da ima te tezavice samo ko prvic poskusi nekaj novega? Drugace zadnje case jem tudi veliko sveze solate. Z njo sicer nima tezav, ampak je takrat plenica malo drugacne barve (kar po moje ni nic posebnega), ce je pojem res veliko pa sem opazila tudi nekaj sluzi (brez krvavih niti v njej) – verjetno je zanj vseeno se vedno pretezko prebavljiva.

Imate mogoce kaksen nasvet glede uvajanja nove hrane (v mojo dieto)? (kako pogosto, koliko premora naj bo vmes med novimi zivili, ali naj potem, ce je bila reakcija majhna, ponovno poskusim in opazujem, ce se je mogoce na zivilo navadil…)
Pa se nekaj me zanima. Malo sem brskala okoli glede tega, kaj lahko in kaj ne smem jesti sedaj, ko dojim. In naletela sem na kar nasprotujoce si informacije (tudi glede tega, kar mi je patronazna od/svetovala). Katere hrane med dojenjem sploh ne smem jesti? Katero lahko jem v zelo manjhnih kolicinah?

Se opravicujem, ker je vprasanj res veliko…

Lp, Tatjana

Draga tatjanad,
kar se tiče prehrane med dojenjem ste načeli temo, ki je večna. In tako kot ste ugotovili vi, je nasvetov toliko, kot je vprašanih. Splošen nasvet je hrana, ki ne napenja, sezonska hrana (mami, mami, nezrele češnje pa niso v redu), morda kakšna eksotika tudi ne.
Lahko rečem, da npr. v porodnišnici dobite zelo raznoliko hrano. Malo manj svežega sadja in zelenjave, bolj kuhano je vse, sicer pa pestro.
Tudi sama nisem vzdržala pri pogledu na pomladanske in poletne dobrote, čeprav so mi povedali, da celo lubenica napenja (kar pa še danes ne morem verjeti).

Povabila bi mamice, da povedo svoje izkušnje s hrano med dojenjem.

Glede krvavih nitk in sluzi pa takole. Krvave nitke in sluz niso povsem zanemarljive stvari, lahko kažejo tudi na alergije ali na kakšno drugo črevesno zadevo. Če boste morda vaše male grehe opustili za 2-3 tedne, pa se ne bo ponovilo, potem pač samo opazujte. Če pa bi se ponovilo, pa k zdravniku. Tudi to, da je zavračal mleko po špargljih, je zelo značilno, da tiste stvari ne prenese (tako otroci, alergični na kravje mleko, običajno zavračajo tudi dojenje, če mati uživa kravje mleko).

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala vam za res hiter odgovor.

Med nitkami in sluzjo je preteklo vec kot mesec dni, zato sem do sedaj samo opazovala. No, glede ‘grehov’ pa sta bila do sedaj samo dva, in se oba nisla sla neopazno mimo… Zgleda, da bom se naprej imela se kar enolicno hrano.

Lep pozdrav,
Tatjana

New Report

Close