Najdi forum

krušna peč / kamin

Pozdravljeni!

Z možem se odločava, da bi v dnevnem prostoru imeli krušno peč (in tudi kurišče, ker drugje ni možno). Zato tiste, ki imate krušno peč ali kamin v stanovanju prosiva za mnenje: s čim ste zadovoljni, kaj vam je všeč, kaj bi spremenili, kaj vam je odveč, na kaj morava biti pozorna pri nakupu, pri umestitvi v prostor itd.
Zanima naju tudi, kako izgleda, ko peč čisti dimnikar (kaj naredite s sedežno garnituro in vsemi ostalimi stvarmi, ki so v prostoru, ali kaj zaščitite,…).

Irena

No, midva imava kamin. Vsekakor najboljsa stvar je toplota – da ni tista “suha” toplota, ki jo dobis s centralno, ampak resnicno prijetna toplota (ne vem, kako bi opisala). Naslednja pozitivna stvar: vsekakor ni lepsega, ko zunaj snezi ali je tema, ti pa sedis pred kaminov, toplo ti je, taksna prijetna svetloba… romantika na visku.

In kje se romantika konca? Prvo kot prvo, moras poskrbeti za drva (imeti moras seveda prostor, kjer bos drva shranjeval) – najboljse kar hitro na zacetku sezone. Drva morajo biti suha! Kar se kaminov tice, so mi rekli, da se najboljse bukev ali breza. Drva je seveda treba tudi zagat (ce taka ze ne kupis)… Treba je redno skrbeti, da v kuriscu ni prevec pepela (ga redno stran odnasati), pri naju pa so se pojavile tezave tudi s sajami na oknu kamina (zaprt kamin), ki pa se jih da prav lepo s cistilom za okna scistit.

Najin kamin ima svoj dimnik, ki je zelo lahko dostopen v jedilnici, tako da ne bo tezav, ko bo prisel dimnikar. Kar se lege tice… najin je postavljen precej blizu vrat, da se lahko ustvari neke vrste toplotna zapora.

Aja: kamini in podobne zadeve rabijo zelo dolgo, preden segrejejo nek prostor, zato so bolj primerni za prehodne case oz. kot dodatno gretje v vecjih prostorih – je pa taksen nacin gretja po moje vsekakor med najcenejsimi…

Te zanima se kaj?

Lahko ti postrežem z izkušnjami obojega – krušne peči in kamina:

– krušna peč: rabi seveda več prostora, ob kurjenju se počasi segreva, vendar toploto drži in jo počasi oddaja v prostor (ko nehaš kuriti, je peč topla še vsaj pol dneva). V njej lahko seveda tudi pečeš (od kruha, perutnine, pečenk, pizz, potic itd. – če zadevo obvladaš, imajo jedi bistveno boljši okus kot iz navadne pečice. Poleg tega na krušni peči, ko ni prevroča, lahko tudi sediš, kar je kar prijeten občutek. To so torej sami plusi. Kar se tiče minusov – velika peč zavzame precej prostora. Poleg tega moraš premisliti, kako se ti vklaplja v prostor z vso ostalo opremo.

Kamin (v stanovanju imam odprtega): da seveda večji občutek romantike kot krušna peč, če dimnik dobro vleče, ni nobenega vonja po dimu ali kaj podobnega, za ogrevanje prostora je bistveno manj primeren in učinkovit kot peč, saj toplote seveda ne zadržuje in še veliko je uide v dimnik, namesto v prostor. Zame kamin ne predstavlja ” grelnega telesa ” ampak dejansko bolj romantičen dodatek v hiši ali stanovanju.

Mi pa imamo klasičen kamin s pečnicami in kanali za dim, oz. vroč zrak + veliko kurišče, da ga uporabljamo tudi kot krušno peč. Notri lahko pečeš vse živo, ko se navadiš in spoznaš peč. Kurišče imamo iz hodnika, da v dnevni nimamo smeti od drv in pepela, v dnevni pa so sredi kamina vgrajena steklena vratica, da se vidi ogenj.
Lahko rečem sami plusi! Toplota se res ne more primerjati s tisto suho iz centralne. Pri načrtu pa pazi, da bo dovolj prostora za sedenje oz. ležanje, kar ti seveda odgovarja.

Kamin da dušo hiši! Tudi če je ogenj, v hiši nisi nikoli sam.

lp

Pri nas imamo kamin v dnevni sobi s sediščem (za ležišče ni bilo dovolj prostora): Kurimo s hodnika, kjer imamo tudi zalogo polen za kakšen teden. Pečar Košak iz Mengša nam je svetoval kurišče v kleti (skozi betonsko ploščo). Vendar tam ni bilo možno, ker je kotlovnica in gredo mimo dimnika cevi.
Je pa res: toplota od kamina je prijetnejša od radiotorske.

Kupili smo hiško s krušno pečjo. Peč je potrebna obnove. A ima kdo dobre izkušnje s kom s štajerskega konca? Koliko te stvari stanejo? No, vem, da je slednje vprašanje malo noro, saj je cena odvisna od tega, kaj je potrebno narediti. Morda pa vseeno kakšna informacija za orientacijo.

ponavadi je treba celo peč raztavit tako da bi stalo mogoče tudi 5000€ ali več..
potrebno je lepo ločiti apneno malto in pečnice da so uporabne za sestavo nazaj kar pa ni lahko delo

New Report

Close