krusenje/lomljenje zob
Stara sem komaj 19 let z zobmi imam pa grozne tezave. Zobje se mi lomijo in krusijo poleg tega pa sta mi ze dva v celoti izpadla. Trenutno imam tri zobe vec kot polovico okrusene pa moram it na slikanje da bo zobozdravnica ugotovila ce se jih sploh splaca popravljat. Pojem kar dosti sladkarij ampak si zobe umivam 3x na dan. Ali je mozno da je to znak kake druge bolezni? Resno me ze skrbi.
Pozdravljeni,
prek neta težko ugotavljam kje iskati prave vzroke za takšno stanje. Zobje so res lahko genetsko slabše kvalitete ( mehkejše zobne substance bolj podvržene kariesu), vendar je velikokrat potrebno iskati vzroke za slabo stanje zobovja drugje; predvsem v slabi higieni in nepravilnem prehranjevanju. Predvsem je kvaliteta zob odvisna od tega, kaj se je dogajalo, ko so se zobne substance tvorile, tj. v prvih letih življenja. Določeni polutanti iz okolja se lahko vgrajujejo v zobna tkiva, pravtako snovi iz hrane ( zdravila ipd.). Kasneje vpliva na kvaliteto zob prehrana (uravnotežena prehrana z dovolj vitamini in minerali je pomembna), način življenja ( škodljive razvade, stes, slaba higiena ipd.), spošno zdravstveno stanje .
Predlagam, da se s svojo zobozdravnico pogovorita o vzrokih za omenjeno stanje in primerno ukrepata.
Srečno.