Kruh brez glutena
Pozdravljena!
Brez glutena je čista koruzna, ajdova in prosena moka, vendar iz njih ne moreš speči kruha (preverjeno!). Za kruh brez glutena je dobra edino mešanica – moka, ki jo kupiš v specializiranih dietetičnih trgovinah. En kilogram take moke stane nekaj čez tisoč tolarjev. Jaz kupujem v Bios-M trgovini, kjer lahko tudi 2x tedensko kupiš tak kruh, ki ga pečejo sami.
Sama spečem kruh iz Mehl-Mix moke od Hammer muhle podjetja. Imam aparat za peko kruha, kjer sem našla tudi dober recept:
-570 ml mlačne vode
-700 g Mehl-Mix moke
-30 g masla
-1 čajna žlička soli
-1 zavojček suhega kvasa.
Je pa na tej moki tudi recept za peko kruha, vendar meni ni uspel.
Poleg Bios-M trgovine jaz v Lj. poznam še Sonital trgovino na Dunajski, kjer pa imajo več vrst mok za peko kruha, vendar se mi zdi, da so še dražje.
Po nekaj mesečnem navajanju pa sem sedaj namesto kruha začela jesti riževe vaflje, ki jih lahko kupim v vsaki bolje založeni trgovini. Je pa res, da imam hčerko, ki je na pšenico alergična in srčno upam, da bo to kmalu prerastla in bomo spet lahko jedli navaden kruh (jaz jo namreč dojim in sem zato na dieti)!
Skratka, Anja, želim vam, da boste našli najboljšo rešitev!
Barbara.
P.s: Karmen Mlinar je pred časom na internetu objavila veliko receptov iz moke brez glutena, brez jajc in mleka, kar je meni prišlo zelo prav. Najdete jih na med.over.net-o boleznih-alergije.
Najprej lep pozdrav.Tudi sama imam hčerko ki je elergična na gluten.Mi moko kupujemo v bios-m.Koruzno,ker v trgovini ni prava in moko celiax,s te pa pečemo kruh.Tudi sama imam pekač za kruh in ga tam spečem.
Pečem ga pa tako
Mleko:350ml
Maslo:1,5 merce(slabo žlico)
Sol:dobro žličko
Sladkor:dobro žličko
Moko celiax :600 g
Kvas:1,6 dag kar svežega
Sama dodam še 2 jajca in rozine(kruh je malo bolj sočen)
Kruh je kar dober.In tudi dvigne se.
Drugače ga pa za šolo kupujem suhega Toast bi-aglut
2kg celiax stane nekaj čez jurja
Žal pravijo da ta elergija ostane vse življenje.Naša bo letos stara 12 let.Upam da bo minila čeprav so rekli da ne bo.Za to bolezen smo zvedeli šele pri 7 letih.Ima jo pa od rojstva ne da bi to vedeli.
živjo.Pri nas nismo imeli nobenih znakov da bi lahko vedeli da je elergična na gluten.Pri njej se je samo pri kilah poznalo in nikjer drugod.Že ko so otroci pri 10 mesecih vagali recimo 12 kg jih je naša imela 10 kg in jih je imela zelo dolgo časa.Še ko naj bi začela obiskovati 1 razred so se vsi uprli da ne sme,ker vaga krepko premalo.Vagala je pa 17 kg pri 7 letih.Zato jo je zdravnica poslala v Ljubljano na (astro oddelek tam pa so ji odkrili to bolezen)Od kar se pa držimo diete(strogo) je zelo napredovala ni še dosegla nivoja kg za svoja leta ampak je.Sedaj ko bo stara 12 let že vaga 29 kg.
Zdravnik me je še vprašal kako je hčerka sploh lahko tako dobro preživela ta kritična leta,saj je imela črevesne resice tako poškodovane,da bi lahko umrla.(Ko sem mu povedala odgovor,da rada je sladkarije(bomboni,čokolada,sladkor) je rekel da ji je to rešilo življenje.Zaradi te bolezni tudi ni imela obrabnega sistema in je bila od rojstva pa do 5 leta samo bolana in po bolnicah.Sedaj včasih tudi zboli vendar je hitreje zdrava kot prej,razen pljuča pa jo še vedno zelo bašejo.Drugače pa napreduje.
Hej,drage mamice!
Vceraj sem na forum Prehrana napisala o zanimivi spletni strani – na zalost v italijanscini,ki pokriva Italijo in del it.govorece Svice.So recepti,izkusnje, novosti,studije…
Gre za hrano brez glutena za vse,ki imajo tezave s celiakalijo.
Naslov posta: Zanimiva spletna stran Babi
Ime spletne strani je: http://csg.freeshell.org
csg pomeni ” cucina senza glutene” (brezgluteinska prehrana).
Mogoce katero zanima,lahko kaj tudi prevedem. Lep pozdrav Babi