Najdi forum

Pozdravljeni

Zanima me, če kdo peče sam kruh in ne uporablja kvasa, s čim ga pol spečete? Jaz sem danes poskušala z žličko sode bikarbone speči ajdov kruh, pa enostavno ni vzhajal, to maso sem dala v pečico spečt, bekkk, no saj bi bil dober, če bi bil malo mehkejši, ha ha ha.
No, ali imate kaj izkušrenj na tem področju?

lep pozdrav

Graciela

Poizkusi s pecilnim praškom.

Jaz ga spečem tako (nekje na forumu sem našla recept, ki je prav super):

500 g pirine moke
4 dcl Donata ali Radenske
ščepec soli
ščepec bio pecilnega praška (dobiš v Merkatorju)

Pečem na 180 stopinj eno uro in potem še par minut na 220 stopin.
Kruh je super, ne boš verjela, da prav lepo vzhaja.
Pečem ga v majhni posodi.

Dober tek!

pa še mal olja dodam, da ni tako zelo suh

A daš res 4 dl mineralne na 1/2 kg moke?
Koliko vzhaja, koliko časa?
Saj vem, poskusit moram.
Ne boste verjeli, ampak kruh (s kvasom) veliko bolje vzhaja, če ga daš peči v mrzlo pečico in nevzhajanega. Enkrat sem slišala na radiu, da se kvašeno testo daje v mrzlo pečico, testo s pecilnim pa v čimbolj vročo.

A kdo dela kruh samo iz ržene moke?

Emina

4 dcl mineralne na 1/2 kg moke, ja. Sem pa prvič dala preveč olja in se je kruh potem kar lepil, tako da z oljem ni za pretiravat. Jaz ne dam prav nič vzhajat – le zamesim in dam takoj pečt v vročo pečico in čez dobro uro je že pečen. Ne sme pa se pretiravat tudi s tem kruhom – kar se kandide tiče. Torej ga pojem 2 ali 3 koščke na dan, pa še to ne vsak dan. Nasploh sem malo zmedena koliko OH sploh lahko pojem, da ne bi nahranila tudi “sovražnika” 🙂

Pozdravljena, Andreja!

Hvala za recept, bom poskusila.

Samo glede moke nisem sigurna, ker ravnokar berem knjigo, ki nam priporoča OH (ogljikove hidrate) brez glutena, se pravi, lahko jemo ajdo, proso, qvinojo in amarant, ko se kandida umiri, lahko koruzo in krompir. Tako da se mi zdi, da bi v tem primeru prišla v poštev ajdova moka, kasneje pa koruzna.

lep pozdrav

Graciela

kar se moke tiče je verjetno odvisno od posameznika – jaz na srečo nimam alergije na gluten – tudi kadar si spečem kruh iz pire mi okus ne nagaja, medtem ko po polnozrnatem pšenčnem kruhu imam toliko kislega v ustih, da je joooj… poslušaj sebe, svoj okus, dogajanje v telesu in največ ti bo jasno – jaz se tudi tega držim zadnje čase – preizkušam in opazujem kaj se dogaja v telesu, verjetno je to še najbolj sigurna pot, je pa res, da nima smisla ravno Amerike na novo odkrivat, tukaj dobimo osnovne usmeritve potem pa testirat in to je to…

New Report

Close